Άμεση ανάγκη ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας Αρ.Πρωτ.2025/20.11.2019

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια σχετικά με την άμεση ανάγκη ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

 Θέμα: «Άμεση ανάγκη  ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας

 Το Νοσοκομείο της Καβάλας όπως γνωρίζετε δεν είναι πλήρως στελεχωμένο, έχει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα κάποια τμήματα και κλινικές του να υπολειτουργούν. Σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χορηγούνται παραπεμπτικά προς τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 200 χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με δυο ώρες για τη μετάβαση.

Μετά από καταγγελίες πολλών κατοίκων της περιοχής μας, σας αναφέρω ότι στην Ανατολική Μακεδονία, στη Δράμα, την Καβάλα και τη Θάσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Αιματολογική Κλινική που να μπορεί να περιθάλπει ασθενείς με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται για (π.χ. 5λεπτη) νοσηλεία και ενέσιμη θεραπεία στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης. Να αναφέρω εδώ τη μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τόσο των ασθενών συμπατριωτών/ σσών μου καθώς και των συνοδών τους, που αναγκάζονται να διαμένουν για όσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία τους σε ξενώνες και ξενοδοχεία των πόλεων αυτών, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον τόπο κατοικίας τους. Παράλληλα, δυσβάσταχτη είναι η οικονομική τους επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται, καθότι πολλοί από αυτούς είναι χαμηλο-συνταξιούχοι και μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, ασθενείς που χρειάζονται π.χ. επταήμερη θεραπεία, επειδή τα Νοσοκομεία εργάζονται πενθήμερο, αναγκάζονται να διακόπτουν τη θεραπεία τους την Παρασκευή και να την συνεχίζουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη με αποτέλεσμα οι – υπέργηροι ιδίως – ασθενείς να παραμένουν στο Νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο και να ταλαιπωρούνται, διότι, εκτός των μεγάλων αποστάσεων, δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται με τις συγκοινωνίες ή να φεύγουν και να επιστρέφουν σε δύο ημέρες για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Αναφέρω εδώ ότι στο Νοσοκομείο της Καβάλας υπάρχει μεν Αιματολογικό Τμήμα, στελεχωμένο με δύο αιματολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μόνο για αιματολογικούς ελέγχους ρουτίνας και όχι για σοβαρά περιστατικά και θεραπείες.

Όπως είναι ξεκάθαρο άμεση είναι η ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους και το Νοσοκομείο της Καβάλας Αιματολογική Κλινική σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετώντας έτσι όλους τους ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να ιδρυθεί και να στελεχωθεί άμεσα για να λειτουργήσει οργανωμένα Αιματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Καβάλας, δίνοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και των συνοδών τους;
  2. Θα μπορούσε να προβλεφθεί ως προσωρινή λύση από το Υπουργείο για τους ασθενείς των πλέον απομακρυσμένων περιοχών που χρειάζονται επταήμερη ενέσιμη θεραπεία να την συνεχίζουν και το Σαββατοκύριακο, με την απασχόληση του βασικού προσωπικού που απαιτείται;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου