Χαρά Κεφαλίδου: “Στο Πανεπιστήμιο δε μπορούν να εξομοιωθούν με την Πλατεία Εξαρχείων”
Ομιλία στην Κοινή Επιτροπή Δημ. Διοίκησης & Μορφωτικών 3η συνεδρίαση (βίντεο)

Τοποθέτηση της Χαράς Κεφαλίδου στην 3η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ.Εσωτερικών με θέμα «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

“Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Παρακολούθησα την κυρία Υπουργό με πάρα πολύ προσοχή. Περιέγραψε την κατάσταση στο χώρο των Πανεπιστημίων και όντως, εκεί το θέμα της ασφάλειας είναι πιεστικό, άμεσο και ζητά αποτελεσματικές λύσεις. Είναι όπως τα είπατε, κυρία Κεραμέως, το αναγνωρίζουμε.

Όμως, το ερώτημά μας είναι ότι έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι θέλετε εξομοίωση του πανεπιστημιακού με το δημόσιο χώρο και αυτή η περίφημη εξομοίωση των πανεπιστημιακών χώρων με οτιδήποτε άλλο δημόσιο που διατρανώνετε, αποτελεί για εμάς μια τεράστια παγίδα. Το Πανεπιστήμιο είναι ειδικός χώρος, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Η κυρία Υπουργός, αλλά και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους που είναι νομικοί εδώ μέσα γνωρίζουν ότι η εξομοίωση ανόμοια πραγμάτων τελικά οδηγεί στην ισοπέδωση. Αυτή την ισοπέδωση και εσείς, ως αντιπολίτευση, την κατακεραυνώνατε. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένα νοσοκομείο εν ώρα λειτουργίας, γίνεται ένα χειρουργείο, ένας ναός που τελείται μια λειτουργία, ένα κοιμητήριο την ώρα μιας κηδείας, δεν είναι Πλατεία Συντάγματος. Είναι ένας δημόσιος χώρος, αλλά δεν είναι Πλατεία Συντάγματος και οι περίφημες, αόριστες, αρμόδιες αρχές σας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Έτσι και στο Πανεπιστήμιο δε μπορούν να εξομοιωθούν με την Πλατεία Εξαρχείων.

Αυτό είναι κάτι, για το οποίο, θέλω να το σκεφτείτε ξανά, γιατί νομίζω ότι είναι κρίμα να χαθεί με ευθύνη της κυβέρνησης μια μεγάλη ευκαιρία στη λογική της αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας των Πανεπιστημίων, που πραγματικά χρειάζεται να διαχέουν και την καινοτομία και την νεωτερικότητα και τη γνώση και εξαιτίας μιας πεισματικής εμμονής της κυβέρνησης, σε μια κακοδιατυπωμένη διάταξη που δημιουργεί πολλές ασάφειες και κενά και που θα μπορούσε αυτά να τα αναγνωρίσει ακόμα και ένας μη νομομαθής συνάδελφος μέσα στην αίθουσα, οδηγηθούμε σε μη λύση.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, σας είπαμε από την πρώτη μέρα ότι θέλουμε να συμβάλουμε θετικά, αλλά οι λύσεις θέλουμε να είναι αποτελεσματικές και να είναι λύσεις.

Δεν απαντήσατε και σε κάτι ακόμα, κυρία Υπουργέ. Εάν θέλετε πραγματικά με τη διάταξη σας οι ένστολοι να κυκλοφορούν ασχέτως αξιόποινης πράξης μέσα στα Πανεπιστήμια. Επιτρέψτε μου να σας πω τι έτσι όπως είναι διατυπωμένο, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πια κοινή λογική, στον τρόπο, με τον οποίο, νομοθετούμε. Οι αστοχίες και οι ασάφειες σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, νομίζω ότι δεν θα συγχωρεθούν σε κανέναν μας.

Ευχαριστώ”.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Μπορείτε να δείτε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.esos.gr.