Εξορθολογισμός και μείωση των μετακλητών υπαλλήλων
Κατάθεση Ερώτηση - ΑΚΕ Αρ.Πρωτ.2/3/23.07.2019

Ερώτηση – ΑΚΕ, κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, με την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τον εξορθολογισμό και τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων ζητώντας στοιχεία για τον αριθμό και το κόστος των μετακλητών, των αποσπασμένων και των άμισθων συμβούλων σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών επί ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωση για το σχέδιο περιορισμού τους από την παρούσα κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης – ΑΚΕ:

Προς:
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Π. Πικραμμένο

Υπουργούς

-Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
-Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
-Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια
-Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
-Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο
-Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση
-Υγείας κ. Β. Κικίλια
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη
-Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σ. Μενδώνη
-Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα
-Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο
-Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη
-Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
-Τουρισμού κ. Θ. Θεοχάρη
-Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη
-Επικρατείας κ. Κ. Πιερρακάκη
-Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκο
-Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Σ. Πέτσα
-Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χ.Γ. Πέτσα

Παρά τις δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο για δημοσιονομικό περιορισμό, κατά το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης της Χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχικά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων ακολούθως, αυξήθηκαν θεαματικά οι θέσεις γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, διοικητικών γραμματέων, τομεακών γραμματέων και των αναπληρωτών τους, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, και πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων και γενικότερα υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη μονιμότητα (Άρθρο 103 παρ. 5 Σ.). Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επέβαλε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα υπερπλεονάσματα του τρίτου μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 έως και το 2019 εκδόθηκαν πάνω από 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που αφορούσαν αυξήσεις των θέσεων του προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών που επικουρούσαν τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και κατείχαν κυβερνητικές θέσεις. Επίσης, συχνά είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κάλυψης των θέσεων αυτών όχι απλώς από κομματικούς φίλους και στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και από συγγενείς και προσωπικούς φίλους των κυβερνητικών στελεχών.

Επειδή

Παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, και λαμβάνοντας υπόψη την κριτική που άσκησε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν προκύπτει σαφώς με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων, των αμίσθων συμβούλων και των αποσπασμένων υπαλλήλων σε Γραφεία κυβερνητικών στελεχών.

Ερωτάσθε κ.κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και κ.κ. Υπουργοί|

1.Πόσες/πόσοι απασχολήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2015 – Ιουνίου 2019 ως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, αναπληρωτές γενικοί και ειδικοί γραμματείς, διοικητικοί, τομεακοί και αντίστοιχοι αναπληρωτές γραμματείς, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, ειδικοί επιστήμονες και επιστημονικοί συνεργάτες, μετακλητοί υπάλληλοι, υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή χρόνου σχετιζόμενου με τη θητεία του οργάνου που τους προσέλαβε, δημοσιογράφων, κ.λπ: α) στον Πρωθυπουργό (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού), β)στους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης, γ) τους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και δ) στα Γραφεία των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, των ε) Γενικών Γραμματέων που προΐστανται Γενικών Γραμματειών, των αναπληρωτών τους, στ) των Ειδικών Γραμματέων και των Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των αναπληρωτών τους, καθώς και ζ) σε όλους τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο σας φορείς και οργανισμούς (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

2.Ποιο το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι οικείοι προϋπολογισμοί για την κάλυψη της δαπάνης της μισθοδοσίας και των εν γένει αποδοχών των υπαλλήλων αυτών, σε ετήσια βάση για κάθε ένα από τα αντίστοιχα έτη (2015, 2016, 2017, 2018, 2019) και συνολικά.

3.Πόσες/πόσοι απασχολήθηκαν ως άμισθοι σύμβουλοι ή/και συνεργάτες όλων των ανωτέρω κατηγοριών κυβερνητικών στελεχών (Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί, Διοικητικοί και Τομεακοί Γραμματείς, Επικεφαλής νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου) και ποιο το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι οικείοι προϋπολογισμοί για έξοδα μετακινήσεων, παραστάσεως και κάθε άλλη σχετικοί με τα πρόσωπα αυτά δαπάνη.

4.Πόσες ήταν οι προβλεπόμενες στους οικείους οργανισμούς θέσεις προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών και πόσοι συνολικά οι υπηρετούντες την 31.12.1014 και πόσες οι θέσεις και οι υπηρετούντες συνολικά την 7.7.2019.

5.Πόσες/πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι νπιδδ και νπιδ, υπηρέτησαν ως αποσπασμένοι στα Γραφεία όλων των ανωτέρω κατηγοριών κυβερνητικών στελεχών (Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί, Διοικητικοί και Τομεακοί Γραμματείς, Επικεφαλής νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου) ανά έτος και συνολικά;

6.Σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να περιορίσετε το δημοσιονομικό κόστος που επέρχεται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από το προσωπικό των ανωτέρω κατηγοριών, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας;

7.Προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε άμισθους συμβούλους – συνεργάτες και σε καταφατική περίπτωση θα θέσετε ανώτατο όριο τέτοιων προσώπων ανά Υπουργείο, όπως είχε ζητήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις θέσπισε;

Και παρακαλείσθε για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε

Όλες τις αποφάσεις σύστασης νέων θέσεων προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών που εκδόθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2015 – Ιουνίου 2019 και κάθε σχετικό έγγραφο.

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2019

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Αχμέτ Ιλχάν

Γεώργιος Μουλκιώτης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Μπαράν Μπουρχάν

Χρήστος Γκόκας

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Καμίνης

Απόστολος Πάνας

Χάρης Καστανίδης

Ανδρέας Πουλάς

Μιχάλης Κατρίνης

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Χαρά Κεφαλίδου

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Γεώργιος Φραγγίδης

Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργείων εδώ.