Χαρά Κεφαλίδου: Η ΕΡΤ αποκλείει την Ελλάδα
Κατάθεση Ερώτησης σε Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Αρ.Πρωτ.6792/02.04.2019

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με θέμα: “Καταγγελία Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά της ΕΡΤ”. Στην ερώτησή της η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για την απόφαση της Δημόσιας Τηλεόρασης να διαθέσει το σύνολο σχεδόν των 4.600.000 Ευρώ από το λεγόμενο “Ανταποδοτικό τέλος” σε αλλοδαπές εταιρείες για μίσθωση έτοιμου, ξένου προγράμματος, αποκλείοντας έτσι εκατοντάδες Έλληνες εργαζόμενους του οπτικοακουστικού χώρου από τη δυνατότητα παραγωγής νέου τηλεοπτικού προγράμματος. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Ν. Παππά

 Θέμα: «Καταγγελία Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά της ΕΡΤ»

 Την απόφαση της ΕΡΤ να διαθέσει το σύνολο σχεδόν των 4.600.000 Ευρώ από το λεγόμενο «Ανταποδοτικό τέλος» σε αλλοδαπές εταιρείες για μίσθωση έτοιμου, ξένου προγράμματος, καταγγέλλει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ). Με την απόφασή της αυτή, η ΕΡΤ αποκλείει εκατοντάδες Έλληνες εργαζόμενους του οπτικοακουστικού χώρου (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, τεχνικούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές) από τη δυνατότητα παραγωγής νέου τηλεοπτικού προγράμματος, επισημαίνει η ΕΕΣ. Επιπλέον, επιδεινώνει την ήδη αυξημένη ανεργία που χαρακτηρίζει το χώρο, στερεί από την ελληνική οικονομία ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που εντέλει θα καταλήξει σε εταιρείες οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Οι όποιες οικονομικές παροχές προς τις ελληνικές εταιρείες είναι μηδαμινές με ελάχιστα ποσά.

Ενδεικτικά μόνο στη Βόρεια Ελλάδα οι εγκρίσεις προγραμμάτων Πολιτισμού έχουν αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων σκηνοθετών και ανεξάρτητων παραγωγών. Επιπλέον, η Δημόσια Τηλεόραση με αυτή την απόφασή της, έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο τον καταστατικό της ρόλο, που είναι η διαρκής επιμόρφωση και η ψυχαγωγία του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού. Αποκλείει τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές από την προβολή ελληνικών προγραμμάτων, πρωτότυπων έργων των Ελλήνων δημιουργών για τη Δημόσια Τηλεόραση, σύγχρονων ελληνικών θεατρικών παραστάσεων και μεταφορά σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων. Στερεί τους τηλεθεατές από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή, αφού ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει ελληνικά προγράμματα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες ή και οποιαδήποτε άλλη ελληνικού περιεχομένου πολιτιστική – ψυχαγωγική παραγωγή.

Στην επιστολή τους οι Έλληνες σκηνοθέτες τονίζουν ότι η ΕΡΤ απαξιώνει τον πνευματικό και τον επαγγελματικό μόχθο των Ελλήνων δημιουργών και τους αποξενώνει από το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό τους. Τέλος, καταγγέλλουν ότι κάποιοι παράγοντες είτε έχουν πλήρη άγνοια του ρόλου τους είτε, ακόμη χειρότερα, μεθοδεύουν τη μετατροπή της Δημόσιας Τηλεόρασης σε υποκατάστημα ξένων εταιριών παραγωγής και διακίνησης τηλεοπτικού προγράμματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Με ποια κριτήρια ελήφθη από την ΕΡΤ η παραπάνω απόφαση, η οποία αντιβαίνει ουσιαστικά στον καταστατικό της ρόλο;

  1. Τι απαντάτε στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών;
  2. Δεν υπήρξε ούτε μια ελληνική εταιρεία, ούτε μια ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή που θα μπορούσε να στηρίξει η ΕΡΤ;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει το Υπουργείο σας για την τόνωση της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, η οποία παρουσιάζει ανεργία της τάξης του 90%;
  4. Ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει το Υπουργείο σας ώστε να σταματήσει η συνεχής απαξίωση της ΕΡΤ;

 Η ερωτώσα Βουλευτής                                                                 

Χαρά Κεφαλίδου