Συνέργειες Καποδιστριακού, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλίας με Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας & Στερεάς
Ομιλία στην Ολομέλεια επί του Ν/Σ Υπουργείου Παιδείας (βίντεο)

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αφού κλείσαμε με την ψήφο εμπιστοσύνης. Εν αναμονή της μεγάλης, ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, προχωράμε στο νομοθετικό έργο γρήγορα και βιαστικά, γιατί η Kυβέρνηση επείγεται. Μας το είπατε με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανάγκη πύκνωσης του κοινοβουλευτικού χρόνου. Και έτσι θα πορευτούμε από δω και ύστερα, με διαδικασίες πολύ σύντομες, κατεπείγουσες γιατί υπάρχουν -όπως λέτε- πολύ μεγάλα και σημαντικά νομοθετήματα που μας περιμένουν.

Άκουσα και τον κύριο Υπουργό που τα είπε τόσο αγγελικά. Έκανε δεκτές όλες τις βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν προτάσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ονομαστικά. Ούτε μια αναφορά στις υπόλοιπες, διότι ξέρουμε πού καλά ότι είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο και αυτό που κάνατε τέσσερα χρόνια τώρα, θα το συνεχίσετε μετά μανίας. Όλα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για συνέργεια πανεπιστημίων με ΤΕΙ, για ανοιχτό διάλογο μεταξύ ιδρυμάτων, για τομές και υπερβάσεις, για εξήντα πέντε θέσεις ΔΕΠ στο Θεσσαλίας και άλλες τόσες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και η κυρία Αναγνωστοπούλου μας είπε ότι εδώ πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας. Κι εγώ θα σας έλεγα ότι και θα έπρεπε και έτσι πρέπει να είναι όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τόσο μεγάλα θέματα. Αρκεί η Κυβέρνηση να μην τα εργαλειοποιεί για να μην τα θυσιάζει στο βωμό της ψηφοθηρίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν μιλάμε για διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, αυτό είναι ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Όταν διαμορφώνεις τη στρατηγική σου για την εγκαθίδρυση ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ένα μεγαλεπήβολο ζήτημα και αυτό πρέπει να το σχεδιάζεις με όραμα τουλάχιστον εικοσαετίας. Για να γίνει, όμως, αυτό πρωταρχικά χρειάζεσαι χρόνο. Συζητάς, που σημαίνει καταρχήν ότι ακούς, και μετά ακολουθείς σταθερά βήματα που γίνονται σταδιακά, που αντέχουν στη βάσανο, στη δοκιμή και την εφαρμογή. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση τι κάνει; Συνεχίζει την πολιτική της κατά συρροήν συγχώνευσης πανεπιστημίων με ΤΕΙ που γίνεται πάντα με συνοπτικές διαδικασίες και με μία βιομηχανία νομοσχεδίων, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση της όποιας αναγκαιότητας αυτής της επιλογής.

Στο τέλος, αντί να αναβαθμίζει, καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Και το κάνει χωρίς συνολικό στρατηγικό σχέδιο σε ό,τι αφορά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, α λα καρτ, ανάλογα με το τι βολεύει, χωρίς αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ που εντάσσονται σε πανεπιστήμια, χωρίς συζήτηση στα πλαίσια του πολυδιαφημιζόμενου εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, χωρίς διάλογο των ίδιων των πανεπιστημίων μεταξύ τους πάνω στις προτάσεις του υπουργείου. Εδώ πια έχει χαθεί η έννοια των λέξεων με όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε σε αυτή την Αίθουσα.

Τι δεν μας είπατε; Ότι η Κυβέρνηση όλα αυτά τα ωραία που μας λέει ότι κάνει, τα παραλείπει στη λογική του «σαρώνω τα πάντα εδώ και τώρα για να προλάβω τις εκλογές». Αυτό κάνατε ιδρύοντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πέρσι, με συνεννοήσεις, τακτοποιήσεις, διευθετήσεις και κάθε είδους εξυπηρετήσεις.

Συνεχίσατε το περασμένο καλοκαίρι, στην ίδια λογική, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκεί -όπως μας είπατε- κάνατε αναδιάταξη και αναδιάρθρωση. Και σήμερα, λίγους μήνες μετά -έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες- υπάρχει το μεγαλεπήβολο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Καποδιστριακό, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που συγχωνεύονται με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αδιαφορώντας και πνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή. Μια έκθεση ιδεών εκφωνήσατε περί συνεργειών, αλληλεγγύης, αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, πρόσημο κοινωνικό και όλα αυτά τα οποία έχουμε βαρεθεί να ακούμε, γιατί είναι ωραία λόγια χωρίς να εννοείτε τίποτα.

Προχωρείτε, λοιπόν, σε συγχωνεύσεις και απορροφήσεις των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια, με προσχηματικό διάλογο, χωρίς να υπολογίσετε την άποψη της ΑΔΙΠ που η ετήσια έκθεσή της – καταπέλτης σας λέει ότι είναι ακατάλληλο και χωρίς αξιολόγηση, γιατί ο τρόπος που επιλέξατε είναι τέτοιος. Και εγώ σας λέω ότι συνεχίζετε, παρόλα τα περί δημοκρατικού διαλόγου. Καμία ένσταση δεν λάβατε υπόψη σας, καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Κι όλα αυτά γιατί -σας το ξαναλέω- δεν τα εννοείτε.

Κι αυτή η εμπνευσμένη αιμοδοσία και αλληλοτροφοδότηση του επιστημονικού τομέα από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο πώς θα γίνει; Θα γίνει με πανεπιστήμια διαφορετικών ταχυτήτων; Θα γίνει συλλήβδην, ισοπεδωτικά, με τη δημιουργία μόνο νέων τμημάτων;

Επειδή υπάρχει σωρεία διατάξεων στο νομοσχέδιο που πραγματικά είναι φωτογραφικά, είναι διευθετήσεις θα σας πω επιγραμματικά τα εξής:

Άρθρο 3 παράγραφος 5: Η φωτογραφική διάταξη για τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρύτανης κάποιος που βγαίνει στη σύνταξη, για τον τρόπο που εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ, άλλος για τους αναπληρωτές και επίκουρους, άλλος για τους καθηγητές A’ βαθμίδας.
Θέλω, όμως, να μιλήσω λίγο για την τροπολογία που αφορά το ΤΑΠΑ. Θα σας πω ότι πρόκειται για ένα ακόμα βόλεμα ημετέρου. Είμαστε αντίθετοι. Θέλουμε έναν νέο οργανισμό και όχι αποσπασματικές λύσεις, όπως η προτεινόμενη, που κλείνει το μάτι στις εξυπηρετήσεις.

Και στον λίγο χρόνο που μου απομένει, θέλω να έρθω σε αυτό το καταπληκτικό, τις δηλώσεις που υπάρχουν σήμερα τόσο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, τον κ. Στρατή, όσο και από τον κ. Τσακαλώτο χθες. Αφορούν αυτήν την καταπληκτική μεταβίβαση των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Υπερταμείο. Διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας για τα ασημικά της χώρας. Έτσι δεν είναι; Επί ηγεμονίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λοιπόν, όλη η πολιτιστική κληρονομιά πήγε στο Υπερταμείο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Ακούμε ευχολόγια και ξόρκια μέχρι στιγμής. Ουδέποτε απαντήσετε στις ερωτήσεις που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τις έχω εδώ και θα σας τις καταθέσω. Είναι τέσσερις ερωτήσεις, μία τροπολογία και μία πρόταση νόμου στην οποία ποτέ δεν μας απαντήσετε. Πού είναι αυτός ο περίφημος κατάλογος; Γιατί δεν δημοσιοποιείται; Πώς θα διορθωθεί το τερατούργημα που δημιουργήσατε;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εσείς θεωρείτε ότι αυτός ο εκκωφαντικός θόρυβος από την παραχώρηση των μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό στην ΕΤΑΔ, μπορεί να κοπάσει με δελτία Τύπου που βγάζει το Υπουργείο Πολιτισμού. Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός ζητά να δημοσιοποιηθεί και ο πλήρης κατάλογος όλων αυτών που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στην ΕΤΑΔ, η οποία σας θυμίζω ότι είναι η θυγατρική του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους προς τους δανειστές. Επίσης, σας ζητώ να δημοσιοποιηθούν οι όροι παράδοσης σ’ αυτό το ευαγές ίδρυμα, το Υπερταμείο, που είναι ντροπή για τον τόπο και απόδειξη της εθνικής μας αφερεγγυότητας.

Σας ζητώ να πάρετε πίσω το ΦΕΚ εδώ και τώρα. Ακυρώσετε τις μεταβιβάσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Αλλιώς, θα επιβεβαιώσετε όλους όσους λένε ότι κάνετε μπίζνες κάτω από το τραπέζι, που και τις κάνετε και δεν κοκκινίζετε και τολμάτε να μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα.

Για όλα αυτά κι επειδή θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου δεν εξορθολογίζει, δεν προάγει, δεν αναβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, το καταψηφίζουμε, κύριοι συνάδελφοι.
Ευχαριστώ.»

Δείτε το σχετικό βίντεο: