Ν/Σ «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019»
Ομιλία στην Ολομέλεια (βίντεο)

«Το τρομοκρατικό χτύπημα στον σταθμό ΣΚΑΪ ευτυχώς χωρίς απώλεια ζωής, είναι ‘χαστούκι’ στη Δημοκρατία μας, τους θεσμούς της, την ελευθερία του λόγου και της άποψης. Δυστυχώς, η πόλωση, οι στοχοποιήσεις και οι ακρότητες δηλητηριάζουν τη ζωή μας και διχάζουν την κοινωνία. Πρέπει να σταματήσουν!  Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και τη χρήση βίας από όπου κι αν προέρχονται. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

 Ερχόμαστε τώρα στον Προϋπολογισμό του 2019. Τον πρώτο μεταμνημονιακό και «επεκτατικό», όπως τον βάπτισε η Κυβέρνηση.

Ένα νούμερο θα σας πω: το 20% των φορολογουμένων πληρώνει το 80% των ετήσιων φόρων. Δηλαδή 1 στους 5 φορολογούμενους πληρώνει για τα 9 από το 10 ευρώ που εισπράττει το δημόσιο για άμεσους φόρους εισοδήματος.

 Τι δείχνουν λοιπόν αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις επιλογές της κυβέρνησης;

Δείχνουν τεράστιο φορολογικό χάσμα που συνεχώς μεγιστοποιείτε. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο διχάζετε ο κόσμος. Ξεζουμίζετε τους μεν, για να ταΐζετε τους δε με ψίχουλα, που φτωχοποιήσατε και συνεχίζετε με επιτυχία και ονειρεύεστε, ότι θα σας πουν ‘ευχαριστώ’ με την ψήφος τους. 

Στο στόχαστρο σας πάντα η μεσαία τάξη. Εσχάτως τη θυμηθήκατε και βαλθήκατε να την καλοπιάσετε με κούφια λόγια. Συνεχίζετε όμως να την γονατίζετε με φόρους.

Ονομάσατε εύηχα την ελεημοσύνη ‘κοινωνικό μέρισμα’. Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έδειχναν περίπου 2 εκατομμύρια αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πανηγυρίζετε για τις συντάξεις έχοντας πετύχει παγκόσμιο κατόρθωμα: να αντιπολιτεύεστε τον εαυτό σας! Ψηφίσατε δυο φορές την περικοπή τους, χωρίς να έχει επιβληθεί από καμία Τρόικα και τώρα για να διατηρήσετε την εξάρτηση, δεν το θεσμοθετείτε διαχρονικά αλλά άπαξ, μόνο για το 2019.

 Τι μήνυμα στέλνετε λοιπόν στον ελληνικό λαό;

‘Όσο καθόμαστε εμείς στις καρέκλες’:

 • θα έχεις κι εσύ να τρως το κατιτίς σου (δουλεύεις ή κάθεσαι, άνεργος ή άεργος),
 • θα σου εξασφαλίζω τα στοιχειώδη με κανένα επιδοματάκι, καμιά ρύθμιση, κανένα διορισμό
 • θα σου κόβω 10 αλλά πριν τις εκλογές θα χαίρεσαι που θα σου δίνω 1 και φυσικά
 • αν είσαι στους πολύ δικούς μας έχουμε και δουλειές των 200.000 .

 Επειδή, ωστόσο καλός ο λαός (μια ψήφο όμως έχει ο καθένας μας), πως να κρατηθείς στην καρέκλα χωρίς γερούς θεσμικούς  συμμάχους; Κάνατε λοιπόν πέτρα την αριστερή σας καρδιά και ξεκινήσατε:

 • χάρες σε καναλάρχες
 • κλείσιμο ματιού σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, ειδικά μισθολόγια
 • νομιμοποιήσατε με τροπολογία αυθαίρετα στα δάση για 40 χρόνια και βλέπουμε, όταν εσείς οι ίδιοι τα υποδείξατε ως αποκλειστικά υπεύθυνα για το ολοκαύτωμα στο Μάτι με τους 100 νεκρούς συμπολίτες μας
 • δώσατε το ΟΚ για τη διευθέτηση του χρέος των 120 εκ. €, της εταιρείας του υπόδικου κ. Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ μέσω παρεμβάσεων κορυφαίων Υπουργών σας (αυτά τα λέει ο Θοδωρής Κιτσάκος ο δικός σας φίλος διωκόμενος σε βαθμό κακουργήματος)
 • αν δεν σας σταματούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχατε υπογράψει την επέκταση (μέχρι το2046) της σύμβασης για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο κατά 650 εκ €
 • Θυμάστε που διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας ως αντιπολίτευση για τα ασημικά της χώρας; Επί ηγεμονίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπουλάτε και την πολιτιστική μας κληρονομιά με τις μεταβιβάσεις αρχαίων μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Και η Υπουργός που ήταν εδώ πριν μερικές ημέρες είπε διάφορα ευχολόγια, ξόρκια αλλά ουδέποτε απάντησε στις ερωτήσεις που έχουν γίνει από το σύνολο της αντιπολίτευσης για τον περίφημο κατάλογο και τον τρόπο που θα διορθωθεί αυτό το τερατούργημα.

 Συμπέρασμα: αφού ξεχάσατε να σκίσετε τα Μνημόνια μάθατε εν μια νυκτί να κάνετε business κάτω από το τραπέζι. Και τις κάνετε και δεν κοκκινίζετε και τολμάτε να μιλάτε για ‘ηθικό πλεονέκτημα’!

 Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

 • 29 νέους φόρους ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την τελευταία τετραετία, ανεβάζοντας επάξια τη χώρα στο βάθρο του πρωταθλητή υπερφορολόγησης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Υπερφορολόγηση, μαζί με περικοπές συντάξεων, ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό των νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ από το 2015.
 • Οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν: Την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τους 1.000 και προγραμματίζονται άλλοι 25.000 ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019.
 • Όσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου 2018 και σήμερα είναι 2,6 δις €. Αλλά ποιος να το σκεφτεί την ένδοξη εκείνη μέρα του Αυγούστου; Είχε προηγηθεί η τραγωδία στο Μάτι, παρόλα αυτά η Ελλάς του κου Τσίπρα ευγνωμονούσα τον “εθνάρχη της”, έβγαινε υπερηφάνως ρακένδυτη από τα Μνημόνια. Για να πάει πού άραγε; Μιας και οι πόρτες των αγορών ήταν και παραμένουν κλειδαμπαρωμένες
 • Η ανεργία στο 18,6% είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Το 1/3 των νέων είναι εκτός αγοράς εργασίας και η χώρα έχει υποστεί “αφαίμαξη” μυαλών (brain drain), καθώς οι καταρτισμένοι επαγγελματίες ψάχνουν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό
 • Παρά τις βαθιές περικοπές, το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ φέτος. Ενώ οι δανειστές έχουν επεκτείνει την περίοδο πληρωμών για δεκαετίες με χαμηλά επιτόκια, αρνούνται να διαγράψουν χρέος
 • Το ύψος απόδοσης του 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 4,6%
 • Το περίφημο (QE) η ποσοτική χαλάρωση πέρασε και δεν μας ακούμπησε. Υπερηφάνως αρνηθήκαμε τη φθηνή χρηματοδότηση που πρόσφερε η ΕΚΤ και αυτή ομοίως μας προσπέρασε. Αυτό σημαίνει ότι σε δυο εβδομάδες που τελειώνει το QE, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών. Η ΕΚΤ δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, χωρίς αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 Μιλάτε δε για ‘Κοινωνικό  Κράτος’ όταν οι δαπάνες στην Εκπαίδευση και την Υγεία είναι μειωμένες για το 2019. Προνοείτε μια χαρά!

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): και εκεί βάζετε χέρι! Για να θολώσετε όμως το μήνυμα στέλνετε άλλα νούμερα στις Βρυξέλλες και άλλα νούμερα στην ελληνική Βουλή. Επί 3 χρόνια μειώνετε ή υπο-εκτελείτε το ΠΔΕ, για να μοιράζετε κοινωνικό μέρισμα και πρόσκαιρα θετικά μέτρα, παριστάνοντας έναν αποτυχημένο Ρομπέν των Μαζών. Αυτή είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη που ονειρεύεστε; 

 Κατά τα λοιπά, διατρανώνετε ότι ‘βγήκαμε από τα Μνημόνια’ και λέτε πως αυτές είναι οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής σας. Δυστυχώς, η συλλογική κώφωση και τύφλωση (συμπτώματα εξουσιολαγνείας) δεν σας αφήνουν να δείτε την κατάσταση των πολιτών.

Οι πολιτικές αφαίμαξης συνεχίζονται:

 • 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι (έρευνα Pulse για το ΕΒΕΑ).
 • Οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται στα ύψη,
 • Το 62% (ποσοστό συντριπτικό) δεν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους μήνες
 • Η δημόσια περιουσία δεσμευμένη για τρεις γενιές και
 • Η χώρα πορεύεται με την ντροπιαστική ετικέτα του ανυπόληπτου και αναξιόπιστου, ενταγμένη σε ένα αυστηρό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ανά 3μηνο γιατί κανείς δεν σας εμπιστεύεται.

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα!

 Μέχρι τις εκλογές η Κυβέρνησή σας θα είναι σοβαρά απασχολημένη ξεπουπουλιάζοντας το μαξιλάρι ασφαλείας. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός σας είναι μόνο μια σειρά από αριθμούς κενοί περιεχομένου. Δεν αφορούν την ανάπτυξη της χώρας. Ξέρετε ότι δεν θα τον υλοποιήσετε. Και γιατί δεν μπορείτε, δεν προλαβαίνετε και κυρίως γιατί δεν σας ενδιαφέρει.

 Είστε η μακροβιότερη Κυβέρνηση Μνημονίων. Το διαίρει και βασίλευε που εφαρμόζετε ο κόσμος το βλέπει.

Μπορεί να μην μιλάει (ακόμη), καταλαβαίνει όμως, αξιολογεί και περιμένει.

Μπορεί να παίρνει ό,τι του δίνετε προεκλογικά, αλλά θυμάται και σε τι γύμνια τον οδηγήσατε και τι του έχετε στερήσει τέσσερα χρόνια τώρα. Κυρίως την αξιοπρέπειά του! Κι αυτό θα σας το επιστρέψει μέχρι δεκάρας!».

Δείτε το σχετικό βίντεο: