Προς ‘ναυάγιο’ ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού στη Δράμα
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθό κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την αναποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού στη Δράμα. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαφαίνεται ότι πέντε συνολικά γιατροί θα εξυπηρετήσουν το θεσμό, καλύπτοντας περίπου 11.000 ασθενείς. Το ερώτημα όμως είναι τί θα γίνει με τους υπόλοιπους 50.000 ασφαλισμένους της περιοχής. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθό

Θέμα: «Προς ‘ναυάγιο’ ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού στη Δράμα»

 Σας υποβάλλω σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρονικά Δράμας» αναφορικά με την αναποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού στην περιοχή μας. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαφαίνεται ότι πέντε συνολικά γιατροί θα εξυπηρετήσουν το θεσμό, καλύπτοντας περίπου 11.000 ασθενείς που ισοδυναμεί με 2.200 ασθενείς ανά γιατρό. Το ερώτημα όμως είναι τί θα γίνει με τους υπόλοιπους 50.000 ασφαλισμένους στην πόλη μας;

Γενικότερη σύγχυση πάντως επικρατεί σχετικά με το θεσμό, καθώς το Υπουργείο Υγείας πιέζει τους ασφαλισμένους να εγγραφούν στο σύστημα μέχρι 01.01.2019 και τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να διαμαρτύρονται ότι οι διαθέσιμοι γιατροί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Ήδη υπάρχουν πολίτες που προσπάθησαν να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα και αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα, ειδικά με τους οικογενειακούς γιατρούς στην περιφέρεια, όπου μπορεί ο συμβεβλημένος γιατρός να απέχει πάνω από 20 χιλιόμετρα από τον ασθενή. Στην περιοχή μας με πολλά διάσπαρτα χωριά στο Νομό, το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Αυτό άλλωστε καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών.

Μέχρι σήμερα οι πολίτες δεν ξέρουν πού πρέπει να απευθυνθούν, πώς να εξυπηρετηθούν, πώς να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση, πώς δεν θα απολέσουν την πρόσβαση που είχαν μέχρι σήμερα στον θεράποντα ιατρό τους.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του σοβαρού αυτού ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ.