Μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”

Σε συνέχεια των ανύπαρκτων ελέγχων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουμε αναδείξει με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η παραίτηση του κ. Τσιάλτα από την θέση του προέδρου ΕΦΕΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχετικά με την αδρανοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού στον κλάδο των τροφίμων είναι πρωτίστως πολιτική και όπως όλα δείχνουν οριστική και αμετάκλητη.

Οι βαρύτατες καταγγελίες που καταλογίζει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΦΕΤ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για ολιγωρία στη στελέχωση, διοικητικά ελλείμματα, οικονομικά προβλήματα και προσπάθεια αποδυνάμωσης του έργου του Οργανισμού με παράλληλους μηχανισμούς εντός της κεντρικής διοίκησης, που στόχο έχουν μόνο την προσπάθεια βολέματος των ημετέρων, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών.

Στα 18 χρόνια από την ίδρυση του, ο ΕΦΕΤ, καταξιώθηκε σαν ο κύριος και αποκλειστικός φορέας που διαχειρίζεται τα τρόφιμα και συντονίζει και εποπτεύει τους ελέγχους τροφίμων, εφαρμόζοντας και λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. που στόχο έχουν την διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή.
Η ίδρυση του ΕΦΕΤ το 1999 έγινε με σκοπό να ανασυγκροτηθούν και να ενοποιηθούν οι πολυδιασπασμένοι και ελλειμματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αρθεί η διάχυση των ελέγχων σε πολυάριθμα κέντρα ευθύνης με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος αυτός παραμένει ακόμα ζητούμενο καθώς ο κατακερματισμός συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ο έλεγχος των τροφίμων αντί να χαρακτηρίζεται από μια ενιαία προσέγγιση των ελέγχων της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, διάφορες πρωτοβουλίες και ενέργειες επιχειρούν να φρενάρουν τις σύγχρονες εξελίξεις και να επανέλθουμε στο καθεστώς της πολυνομίας, επικάλυψης, πολυδιάσπασης και πλήρους σύγχυσης στην αγορά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές», όπως αναφέρει ο κ. Τσιάλτας στην επιστολή παραίτησης του.

Δεδομένου ότι:
Αγροτική παραγωγή και τρόφιμα, είναι έννοιες αλληλένδετες και αδιάσπαστες, όπως αυτό αποτυπώνεται εξ άλλου και στην ονομασία του Υπουργείου «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Το εισόδημα των παραγωγών διασφαλίζεται μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας τους των παραγόμενων προϊόντων

ο ΕΦΕΤ έχει καταγραφεί στη συνείδηση των καταναλωτών σαν ο φορέας εκείνος που προστατεύει τα συμφέροντά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ασφάλεια των τροφίμων που είναι αλληλένδετη με την αγροτική παραγωγή, θα παραμείνει αρμοδιότητα του Υπουργείου;
2. Εάν στο σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται, συμπεριλαμβάνονται και οι έλεγχοι οι οποίοι γενικώς έχουν απαξιωθεί παντελώς επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
3. Εάν ισχύουν τα παραπάνω, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ τόσο από τις παράλληλες δραστηριότητες άλλων υπουργείων, όσο και από τους παράλληλους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί εντός του Υπουργείου του και οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Θόδωρος Παπαθεοδώρου

Ιωάννης Κουτσούκος

Ιλχάν Αχμέτ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας

Χαρά Κεφαλίδου

Αρβανιτίδης Γεώργιος

Γιάννης Μανιάτης