Εκτός σχολικών γευμάτων η Δράμα για μια ακόμη χρονιά!
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ε. Αχτσιόγλου και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα «Ακόμη ένας εμπαιγμός! Εκτός Προγράμματος Σχολικών Γευμάτων η Δράμα και φέτος!».

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και για άλλη μια φορά η Δράμα εξαιρέθηκε του Προγράμματος παροχής δωρεάν σχολικών γευμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όταν πέρσι ανέδειξα το θέμα το Υπουργείο απάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους τα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα είναι μικρότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές για αυτό και δεν εντάχθηκε ο Νομός μας στο Πρόγραμμα. Φέτος επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική από τη μεριά των αρμόδιων Υπουργείων. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που σε πρόσφατη συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε μίλησε για μειωμένα ποσοστά ανεργίας κάτω του 21%.

Εάν ο Νομός στον οποίο η ανεργία ξεπερνά με βάση τα επίσημα στοιχεία το 32%, Εάν ο Νομός που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ),

Εάν ο Νομός στον οποίο πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας που χάνονται και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται,

Εάν ο Νομός που έχει τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης,

Εάν ΑΥΤΟΣ ο Νομός εξαιρείται του Προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, τότε μιλάμε για εμπαιγμό από τη μεριά της Κυβέρνησης!

Ακολουθεί τι πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ε. Αχτσιόγλου
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου

Θέμα: «Ακόμη ένας εμπαιγμός! Εκτός Προγράμματος Σχολικών Γευμάτων η Δράμα και φέτος!»

Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21 Αυγούστου 2018 (ΦΕΚ 3508/τ.Β’/21.08.2018), το Πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων φέτος εκτείνεται σε περισσότερα δημοτικά σχολεία στην ελληνική επικράτεια. Το Πρόγραμμα που υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αφορά σε 954 σχολεία και 153.367 μαθητές.

Για ακόμη μια χρονιά η Δράμα είναι ο μόνος Νομός της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που δεν συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Το θέμα το είχα αναδείξει με σχετική Αναφορά μου (Ιούλιος 2017) και την περσινή χρονιά κατά την οποία και πάλι τα σχολεία της Δράμας είχαν εξαιρεθεί του Προγράμματος. Απαντώντας στην αντίδραση και της τοπικής αυτοδιοίκησης η εξήγηση που είχε δοθεί τότε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας ήταν ότι τα σχολεία της Δράμας εξαιρέθηκαν γιατί τα ποσοστά ανεργίας στην πόλη μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μικρότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές που συμπεριελήφθησαν τελικά στο Πρόγραμμα (!).

Μόνον ως ειρωνεία μπορούμε να εκλάβουμε εμείς οι πολίτες της Δράμας τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών Εργασίας και Παιδείας ότι «Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής».

Εάν ο Νομός στον οποίο η ανεργία ξεπερνά, με βάση επίσημα στοιχεία, το 32% ενώ σύμφωνα με τους επαγγελματικούς φορείς η πραγματική ανεργία αγγίζει το 40%-45% (αφού η ‘μαύρη’ εργασία, η μερική απασχόληση και η μετανάστευση ωραιοποιούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό αφού δεν καταγράφονται στα επίσημα ποσοστά ανεργίας)

Εάν ο Νομός που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Εάν ο Νομός στον οποίο πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας που χάνονται και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται

Εάν ο Νομός που έχει τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Εάν ΑΥΤΟΣ ο Νομός εξαιρείται του Προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, τότε μιλάμε για ακόμη έναν εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης σας!

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Γιατί για ακόμη μια χρονιά εξαιρέθηκαν τα σχολεία της Δράμας από το Πρόγραμμα των δωρεάν Σχολικών Γευμάτων;
– Ποια κριτήρια – δείκτες ελήφθησαν υπ’ όψιν για την ένταξη ή μη των Νομών της χώρας στο Πρόγραμμα;
– Έχουν ενημερωθεί και με ποιο τρόπο οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της Δράμας για την εξαίρεση των σχολείων τους από το Πρόγραμμα;
– Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει προχωρήσει το Υπουργείο σας ώστε στο επόμενο διδακτικό έτος 2019 – 2020 να συμπεριληφθεί η Δράμα στο Πρόγραμμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου