Αύξηση της αμοιβής του προέδρου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της τάξης των 9.500%;
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα στον τύπο για την εξωφρενική αύξηση, της τάξης των 9.500%, του μισθού του προέδρου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ – Α.Κ.Ε.

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά

Θέμα: «Αύξηση της αμοιβής του προέδρου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της τάξης των 9.500%;»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (29.8.2018), ο πρόεδρος του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού, Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας Γιάννης Αντωνιάδης προτίθεται να λάβει μισθό 4.800 ευρώ το μήνα, ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΟΠΙ αμείβονταν με 50 ευρώ τη συνεδρίαση του ΔΣ και το σύνηθες είναι σύμφωνα με το καταστατικό το ΟΠΙ να γίνεται μια συνεδρίαση τον μήνα.

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Πρόκειται να λάβει ο Πρόεδρος του ΟΠΙ το εξωφρενικό ποσό (9.500% αύξηση, όπως προβλέπει το δημοσίευμα) σε περίοδο περικοπών σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση; Έχει ο ίδιος υπογράψει έγγραφα ως πρόεδρος του ΟΠΙ προς το Υπουργείο σας που να αναφέρονται στη μελλοντική αμοιβή του; Υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ στα οποία να αναφέρονται αντιδράσεις για τον εν λόγω μισθό; Ποιες ήταν αυτές; Παρακαλούμε να προσκομίσετε όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.
• Προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ΟΠΙ για το 2018 και το 2019 αμοιβή του Προέδρου; Ποια είναι αυτή;
• Προτίθεται το Υπουργείο σας να του εγκρίνει τον εν λόγω μισθό;
• Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΙ για τη θέση που κατέχει, δεδομένου ότι από μια πρόχειρη έρευνα του βιογραφικού του στο διαδίκτυο, δεν προκύπτει να έχει οποιεσδήποτε ειδικές γνώσεις ή εμπειρία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως προβλέπει το Καταστατικό του ΟΠΙ. Όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΟΠΙ ήταν είτε καθηγητές πανεπιστημίου είτε ανώτατοι δικαστικοί.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου