Είστε ένα κυβερνητικό συνονθύλευμα που καταρρέει
Ομιλία επί του Ν/Σ Υπουργείου Εσωτερικών "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι" (βίντεο)

“Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Σκέφτηκε το Μαξίμου: “Δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση ιδιαιτέρως αριστερή, που σέβεται τον εαυτό της και δεν φτιάχνει ένα νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.” Είναι αλήθεια πως Σχέδια Νόμου που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ προοιμίου έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και αποτελούν την πιο σαφή έκφανση των πολιτικών θέσεων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος:


• Τι γίνεται όμως όταν αυτοί που κυβερνούν δεν έχουν τίποτα καινούργιο να κομίσουν που να προάγει, να ενισχύει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
• Τι κάνουν όταν στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν περισσότερο χρόνο στις καρέκλες τους, κι αν είναι να τις χάσουν –τούτο το κακό να είναι πρόσκαιρο και η ήττα ελαφριά;
• Πώς εξασφαλίζουν περισσότερο κεντρικό έλεγχο και συγκέντρωση εξουσίας στα χεράκια τους, μην τυχόν και τους ξεφύγει κάποιο στέλεχος από αυτά που με τόσο κόπο απόκτησαν, αραδιάζοντας διάφορες θεωρίες; Γιατί διαφορετικά αποχαιρέτα το 35,5%, αποχαιρέτα τα ταξίδια, την καλοπέραση ,τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη, την κοινωνική αναβάθμιση, τα χαριεντίσματα και τα κολλητιλίκια με τους ισχυρούς του κόσμου τούτου
• Πώς μπορούν να χτίσουν συμμαχίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ποτέ δεν είχαν ούτε δείγμα ανθρώπου να τους στηρίζει; Γιατί καλά περάσαν τρία χρόνια αλλά για να γίνουν εκλογές και ο θόρυβος από την πτώση τους να μην είναι εκκωφαντικός, πρέπει από τώρα να βρουν ‘μαξιλάρια’.
Κι επειδή τα παραπάνω κρίσιμα-υπαρξιακά στην κυριολεξία, ερωτήματα είναι από αυτά που γίνονται αλλά δεν λέγονται, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – αφού προβληματίστηκε βρήκε τη λύση. Επέλεξε τον ασφαλή δρόμο που γνωρίζει πολύ καλά.
Ξεδιπλώνει άλλο ένα παραμύθι περί Δημοκρατίας, αναζητώντας ένα βαρύ εμβληματικό ιστορικό όνομα. Και το βρήκε. Καποδίστριας και Καλλικράτης εσείς ; Κλεισθένης εμείς!
Άπαξ και η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, δηλαδή ένα βαρύγδουπο νομοσχέδιο, είχε να αντιμετωπίσει το δύσκολο κομμάτι: Τι θα λέει. Επαναλαμβάνω: αυτά που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση, δεν λέγονται και πολύ περισσότερο δεν γράφονται φόρα παρτίδα.
Επιστρατεύοντας τους ειδικούς, απεφασίσθη και πάλι η ασφαλής οδός του copy paste. Αντιγραφή για να γλιτώνουν χρόνο, κόπο και λάθη.
Πήραν τον “Καλλικράτη” που με όλες του τις αδυναμίες υπήρξε τομή στη μετάβαση της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος, με τη διακυβέρνηση να περνά μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και αντέγραψαν ολόκληρα κεφάλαια.
Και μέχρι εδώ καλά. Έπρεπε όμως να βάλουν και τα δικά τους. Έσβησαν ό,τι δεν εξυπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο παραμονής στην καρέκλα, θόλωσαν το τοπίο όπου έπρεπε να παραπλανήσουν και με τις αρμόζουσες τυμπανοκρουσίες το προανήγγειλαν.
Αφού δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα αναμονής, το έφεραν τελευταία στιγμή, λίγες ώρες προ της λήξης των εργασιών της Ολομέλειας. Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από την Κυβέρνηση.
Τις αντιδράσεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλης της αντιπολίτευσης, έχει μάθει το κολπάκι να τις πνίγει με την πίεση του χρόνου. Εδώ το έκανε με το Μακεδονικό και με τα Μνημόνια που έφερε, εδώ θα πτοηθεί; Αλίμονο!
Και για να ησυχάσουν τις πολλές φωνές, μην γίνει και κανένα ατύχημα, αρκετά έχουν κλυδωνιστεί με τα τερτίπια του Συνεταίρου τους, φέρνουν νομοθετικές βελτιώσεις και βιαστικές τροπολογίες που αναιρούν όσα οι ίδιοι λένε. Λέμε ξελέμε. Για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μιλάμε. Δεν έγινε και τίποτα.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,
Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αναγορεύετε σε πρόβλημα τη διακυβέρνηση των Δήμων και Περιφερειών και έρχεστε ως αυτόκλητοι σωτήρες να το επιλύσετε.
Θυμίζει λίγο, εκείνον τον παρανοϊκό που έβαζε φωτιές για να παίζει τον ήρωα πυροσβέστη.
Αυτά που επινοήσατε δε ως ιδεολογικό υπόβαθρο των επιλογών σας, στο παρόν σχέδιο νόμου περί συνεργασιών:
• ή είναι αποτέλεσμα στελεχών που καμιά σχέση δεν έχουν με την Αυτοδιοίκηση
• ή ειδημόνων που έχοντας πλήρη γνώση των αντιτιθέμενων συμφερόντων που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες ανοίγει λεωφόρους για μικροπολιτική, αλισβερίσια, παζάρια, συναλλαγές με τη βούλα του νόμου, επιφυλάσσοντας για την κεντρική εξουσία το μαχαίρι που θα κόβει το πεπόνι.
Τα υπόλοιπα περί ιδεολογικών, πολιτικών διαφορών και φιλοσοφίας, αριστερής ηθικής για ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική είναι η αναγκαία σάλτσα για να καλύψει την πιο μπαγιατική πολιτική συνταγή.
Κυρίες και κύριοι,
– Προέρχομαι από τον πολιτικό χώρο που άλλαξε την Ελλάδα ειδικά στο ζήτημα της Αυτοδιοίκησης.
– Που νομοθέτησε τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη».
Από τη δεκαετία του ‘80 δούλεψε συστηματικά για τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων για μια ισχυρή και δυνατή Αυτοδιοίκηση.
Η ίδια έχοντας εκλεγεί και υπηρετήσει για χρόνια στη Νομαρχία της Αθήνας ξέρω από πρώτο χέρι που πονάει. Και με βεβαιότητα σας λέω:
• Δεν είναι τα δημοψηφίσματα που της λείπουν
• Δεν είναι το έλλειμμα αντιπροσώπευσης που την πονάει.
Αλλού πονάει. Αλλά για αυτά το Σ/Ν δεν κάνει τίποτα, γιατί απλούστατα δεν σας ενδιαφέρει.
Το ζητούμενο της Αυτοδιοίκησης είναι σήμερα η συνέχιση και η βελτίωση των τομών που έχουν ήδη γίνει. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση μαζί με τους αναγκαίους πόρους, όχι σκέτη.
Αλλά πού να ακούσετε εσείς τέτοιο πράγμα!
Το κόμμα που τρία χρόνια τώρα, επιμελώς και με σχέδιο συγκεντρώνει αρμοδιότητες μεταξύ ημετέρων:
• Πώς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει τώρα να τις εκχωρήσει σε άλλους που δεν είναι και σίγουρο ότι θα τους ελέγχει;
• Πώς περιμένει κανείς από ένα ακόρεστο ΣΥΡΙΖΑ που η κατάκτηση της Κυβέρνησης δεν του φτάνει και πρέπει να καταλάβει ΚΑΙ το σύνολο του Κράτους, να δώσει τα εργαλεία σε Περιφέρειες και Δήμους που θα τους λύσουν τα χέρια;
Το πολύ-πολύ για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα να δώσει καμιά τζάμπα υπόσχεση ότι προσεχώς σε επόμενο νομοσχέδιο θαααααα μεταφέρει κάποιες αρμοδιότητες.

Κυρίες και Κύριοι,
Το πολυαναμενόμενο Σ/Ν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όχημα – προπέτασμα ένα δικό μας νόμο, αντί να προχωρήσει στην πραγματική αποκέντρωση, να την πάει ένα βήμα παρακάτω τι κάνει;
1. Κατ’ αρχήν ασχολείται με θέματα που ουδέποτε είχαν τεθεί και το μόνο που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν είναι τον μικροπολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Αλλάζει το εκλογικό σύστημα και μεταθέτει τον χρόνο των εκλογών: βάζει και βγάζει τετραετίες, κόβει, ράβει ξηλώνει και μπαλώνει, γιατί έτσι κι αλλιώς όλα στο γόνατο γίνονται, και οι λογαριασμοί του ποδαριού είναι επιρρεπείς σε λάθη στην άθροιση, μέχρι να δει πως θα του βγουν τα νούμερα. Και θέλει και κλακαδόρους στο εγχείρημα. Κύριοι της κυβέρνησης, Σε εμάς δεν θα τους βρείτε. Ψάξτε αλλού
2. Ξηλώνει τον Καλλικράτη. Αντί για βελτιώσεις, πισωγυρίσματα. Αντί για ενίσχυση των θεσμούς, διάλυση.
3. Με πρόσχημα την απλή αναλογική (άρθρο 28), καταφέρει καίριο χτύπημα στην Αυτοδιοίκηση:
α) αναγάγει τις “παρέες” σε ρυθμιστή της πορείας του Δήμου
β) θεσμοθετεί την ανισοδυναμία της ψήφου. Τα βάλατε κάτω κύριοι της Κυβέρνησης. Τα μετρήσατε και είδατε ότι οι πιστοί σας σύντροφοι αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία. Και έτσι, οι έσχατοι έσονται πρώτοι.
Αποκλειστικός σκοπός αυτής της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κατάλαβαν οι πάντες.
Μοναδικό σας μέλημα η ανεύρεση μεθόδου εξασφάλισης παραμονής στην εξουσία.
Είστε ένα κυβερνητικό συνονθύλευμα που καταρρέει. Και επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, αυτό κάνετε και εσείς! Το κακό είναι ότι τραβώντας τα δικά σας ξεμαλλιάζετε ό,τι με κόπο και αγώνες δεκαετιών φτιάχτηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τελικά, το παρόν σχέδιο νόμου, πράγματι σας εκφράζει.
Είναι εμβληματικό της αντίληψης που έχετε για την άσκηση πολιτικής, για την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, για την Αυτοδιοίκηση.
Εκείνο που καταφέρνει χοντροκομμένα μεν, αποτελεσματικά δε, είναι η διχόνοια, η διαίρεση, η ακυβερνησία, το διαρκές αλισβερίσι και η μόνιμη αστάθεια.
Αυτοί είστε!
Κι όσες φιέστες με γραβάτες ή χωρίς και να κάνετε, αυτό δεν αλλάζει.
Ο εαυτός που χτίζατε τόσα χρόνια, θα είναι εδώ ‘παρών’ και θα σας εκδικείται.
Ευχαριστώ”.

Δείτε στο σχετικό βίντεο εδώ: