Διχαστικό παραλήρημα του κ.Κοντονή στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για απονομή χάριτος σε ποινικούς καταδίκους
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (βίντεο)

Στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Στ. Κοντονή, σχετικά με την Απονομή Χάριτος σε ποινικούς κατάδικους προκειμένου να διοριστούν ή να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

«Κύριε υπουργέ, πριν από αρκετές εβδομάδες συζητήθηκε η Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης και τη μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου της από την Κυβέρνηση.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της νοοτροπίας και της τακτικής σας, διαβάζουμε δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι με δική σας πρόταση και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, ΧΑΡΙΣΑΤΕ, μεταξύ άλλων:
Το υπόλοιπο της ποινής του κυρίου Σ.Σ. του Φ. που του επεβλήθη…. για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών ώστε να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ Α.Ε. …»
Τις κατά Νόμο συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της κας G.M. του J., νοσηλεύτριας, για το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Τις κατά Νόμο συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του κου Β. Jorgo του D. για νόθευση διαβατηρίου προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Τις κατά Νόμο συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της Mich. Ks. για το αδίκημα της κλοπής προκειμένου να μην αποτελούν κώλυμα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος!

Δεν είναι οι μόνες. Και εσείς και ο προκάτοχός σας ο κος Παρασκευόπουλος έχετε εισηγηθεί Χάρες. Ανέφερα απλά μερικές από αυτές που βγάζουν μάτι! Γραπτές ερωτήσεις για το ζήτημα έχουν καταθέσει συνάδελφοι και από άλλα κόμματα.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζω ότι για να γίνει δεκτή αίτηση Χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
προηγείται η Γνωμοδότηση του κατηγορήσαντος εισαγγελέα, και υπηρεσιακού εισηγητή,
Απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων, το οποίο συγκροτείται από επτά μέλη με πλειοψηφία δικαστικούς λειτουργούς.
Ακολουθεί Πρόταση δική σας ως Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο.

Γνωρίζω επίσης ότι τα κριτήρια απονομής χάριτος δεν ταυτίζονται με εκείνα που χρησιμοποίησε το Δικαστήριο για τον σχηματισμό της δικανικής του πεποίθησης.

Αυτά είναι γνωστά. Πλην όμως σε μια περίοδο που:
ο κόσμος έχει γίνει έρμαιο του φόβου για τη ζωή και την περιουσία του,
τα σκάνδαλα από απάτες και κλοπές φαρμάκων γίνονται καθημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων,
οι ληστείες και κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο και δεν αποτελούν καν είδηση,
η ανεργία έχει χτυπήσει κάθε ελληνικό νοικοκυριό,
νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους

Σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον ο Υπουργός Δικαιοσύνης τι κάνει; Δηλαδή αν ο Υπουργός δεν προχωρούσε να κάνει την Πρόταση για απονομή Χάριτος, θα προχωρούσε η διαδικασία χωρίς αυτόν; Ποιος δεν θα αναρωτηθεί πόσο καταχρηστικά δόθηκαν οι χάρες, αυτές;

Ειδικά όταν το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την άρση των συνεπειών που απορρέουν από καταδίκες αλλοδαπών κι έτσι τους δίνεται η δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και δικαίωμα διορισμού τους στο δημόσιο και εν γένη συμμετοχής τους στον δημόσιο βίο.

Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, Για ποια αξιοκρατία μιλάτε και ποια εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με τις παραπάνω αποφάσεις;

Δευτερολογία

Κύριε υπουργέ ,
Σας άκουσα με προσοχή και μου επαναλάβατε εν ολίγοις, όσα έχετε απαντήσει κατά καιρούς.
Σας είπα και στην πρωτολογία μου, ότι γνωρίζω ότι η απονομή χάριτος παραμένει “προνομία του ΠτΔ”, παρ’ όλα αυτά ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.
Έχει έναν ρόλο και μάλιστα σημαντικό. Είναι αυτός που κάνει την πρόταση για απονομή χάριτος.

Διαφωνείτε;
Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό που σας ακούει oτι είστε διακοσμητικό στοιχείο της όλης διαδικασίας;

Ένας συγκεντρωτικός πίνακας με τις δεκάδες περιπτώσεις απονομής χάριτος θα ήταν αρκετός να διαπιστώσει ο καθένας την καταχρηστική εφαρμογή του όλως εξαιρετικού μέτρου που ονομάζεται απονομή Χάριτος.

Έχετε ενημερωθεί ότι εγκαίρως ζητήσαμε από το Υπουργείο τις σχετικές αποφάσεις της Αρμόδιας Επιτροπής. Ουδέποτε τις λάβαμε. Σε αυτές έχετε μόνο εσείς πρόσβαση.

Δεν είναι δημόσια έγγραφα;
Οι εκλεγμένοι Βουλευτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση; Δεν στοιχειοθετεί έννομο συμφέρον η ερώτηση στην Βουλή; Νομικός δεν είμαι, αλλά περιμένω μία απάντηση.

Η σωρεία παραγωγής τέτοιων αποφάσεων αθόρυβα και βουβά υποσκάπτουν το σύστημα επιβολής ποινών, αποδυναμώνοντας τη Δικαιοσύνη.

Κι εσάς μπορεί να μην σας ενοχλεί αυτό. Άλλωστε τα έργα και οι ημέρες διακυβέρνησης σας το μαρτυρούν. Εμάς όμως, όπως και τον Έλληνα πολίτη, μας τρομάζουν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Κύριε Υπουργέ,
Κανείς δεν διαφωνεί στο σωφρονιστικό ρόλο της δικαιοσύνης και της ανάγκης των σύγχρονων κοινωνιών να επανεντάσσουν στους κόλπους τους πολίτες που έχουν υποπέσει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Μην αρχίζετε την γνωστή επιχειρηματολογία. Φυσικά οφείλει να τους δίνει δεύτερη ευκαιρία μιας αξιοπρεπούς ζωής. Άλλο είναι αυτό και άλλο αυτό που μεθοδεύει η Κυβέρνησή σας.

Έτσι όπως το πάτε βρήκατε την καινοτόμο λύση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που τόσο συζητείται τον τελευταίο καιρό:
Πολιτογραφεί Έλληνες, “αναξιοπαθούντες” κλέφτες, πλαστογράφους και απατεώνες από γειτονικές χώρες!
τους χαρίζει υπόλοιπα ποινών,
τους ξεπλένει από τις συνέπειες της καταδίκης τους δια της οδού της απονομής χάριτος στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και
τους δίνει την δυνατότητα εργασίας στην γαλαντόμο χώρα μας σε τομείς του δημοσίου ή σε επαγγέλματα που η εντιμότητα και το λευκό ποινικό μητρώο έχουν λόγο ύπαρξης.

(Γιατί σε έναν άνθρωπο που ήδη έχει παραβατική συμπεριφορά αδειούχος ταξί μια χαρά εύκολα και γρήγορα μπορεί να πουλάει πρέζα στο 16χρονο που το γυρίζει στο σπίτι από τη βραδινή έξοδο.

Γιατί αυτός που καταδικάστηκε για νόθευση εγγράφων και παρ’ όλα αυτά απέκτησε ελληνική ιθαγένεια, μια χαρά επιχείρηση νόθευσης εγγράφων μπορεί να στήσει με τη βούλα της ελληνικής πολιτείας που του άφησε το περιθώριο.)

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Κιμπάρης!
Βλέπετε κύριε Υπουργέ, στην χώρα μας που οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές ξενιτεύονται για να βρουν αξιοπρεπή εργασία, η κυβέρνησή σας διευκολύνει εισαγόμενους με βάση τα στοιχεία μας από το ΦΕΚ που έχουν καταδικαστεί με τη βούλα του δικαστηρίου για κλοπές, πλην όμως ιατρούς ή νοσηλευτές! Προς θεού, όχι ότι δεν υπάρχει και ημεδαπό προσωπικό αντιστοίχων προσόντων!!

Ο ελληνικός λαός μπορεί να κοιμάται τον “ύπνο του δικαίου” ήσυχος και για την τσέπη του και για την υγεία του!
Τα δε νοσοκομεία μας θα μπορούν κι αυτά να κοιμούνται ήσυχα, τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα στο εξής θα τα εμπορεύονται με ευκολία εξειδικευμένοι στις απάτες και κλοπές κατά συρροή επιστήμονες του είδους. Όχι ερασιτέχνες!
Πιο ήσυχοι από όλους ας κοιμούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που βρήκαν την πατέντα προσέλκυσης νέου αίματος ψηφοφόρων!

Οι άνθρωποι που τους διευκολύνατε με την απονομή χάριτος και τους δώσατε μια χώρα, τους εξασφαλίσατε μια καλή δουλειά είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, καταδικασμένοι για κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών μπορεί είναι, δεν είναι όμως αχάριστοι!

Δεν θα ξεχάσουν το καλό που τους κάνατε μπορείτε από σήμερα να τους προσμετράτε στην λίστα των εσαεί ευγνωμονούντων. Ξέρετε εσείς».

Δείτε το σχετικό βίντεο: