Κατάχρηση των ΠΝΠ από την Κυβέρνηση
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

Για σοβιετικού τύπου αντίληψη στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κατηγορεί την κυβέρνηση η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου στην πρόσφατη ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την Κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Καυτηριάζοντας την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική τακτική, τόνισε την παντελή άγνοια της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις των πράξεων και παραλείψεών της στην πραγματική οικονομία.


Το βίντεο της ομιλίας:

Το πλήρες κείμενο: 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν θα ξεκινήσω την ομιλία μου με τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ του 2014. Θα μιλήσω για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, της δεύτερης φοράς αριστερά. Που όταν θυμάται πως είναι κυβέρνηση – συνήθως τελευταία στιγμή και όπως-όπως – διαπνέεται από μια σοβιετικού τύπου αντίληψη για την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Τότε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται να κάνει διάλλειμα από την αντιπολίτευση του εαυτού του και να κυβερνήσει, πάνε περίπατο μονομιάς οι πυλώνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας — θεσμοί, διάκριση των εξουσιών, κοινοβουλευτισμός.

Η ρητορική περί κράτους δικαίου, δημοκρατίας, ισότητας ευκαιριών, κοινωνικό πρόσωπο της εξουσίας είναι το απομεινάρι μόνο, της εποχής της αντιμνημονιακής επανάστασης. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ την ουρά των ΑΝΕΛ νιώθει την άνεση να πηγαινοφέρνει νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, να μιλάει εκ μέρους της Δικαιοσύνης και να αντικαθιστά εν μια νυκτί με συνοπτικές ή ανύπαρκτες διαδικασίες Δημόσιους Λειτουργούς. Δεν έχει πρόβλημα να βάζει και να βγάζει ΦΠΑ στην εκπαίδευση, να τον βάζει στο μοσχάρι, να τον βγάζει από την μπίρα και να τον βάζει σε ειδικό φόρο στο κρασί. Να ανεβοκατεβάζει τα όρια προστασίας των δανειοληπτών, να αυξάνει τις προκαταβολές φόρων αναδρομικά.

Κυρίες και Κύριοι,

Αν καταλάβατε, σε 10 μήνες έχετε ευτελίσει όλες τις διαδικασίες. Ποιός σας είπε κύριοι ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις δικαιολογούν την καταστρατήγηση του Συντάγματος;

Φέρνετε σήμερα προς κύρωση με ένα νομοσχέδιο δώδεκα διαφορετικές ΠΝΠ, δηλαδή δώδεκα ουσιαστικούς νόμους που δεν πέρασαν από το Νομοθετικό Σώμα!!! Πόσες από αυτές είχαν το απαραίτητο στοιχείο του κατεπείγοντος απρόβλεπτου γεγονότος που θέτει ως προϋπόθεση το Σύνταγμα; Δύο; Τρεις; Είναι τυχαίο που σήμερα δεν βρίσκονται στην αίθουσα οι άλλοτε λαλίστατοι Βουλευτές σας για να υπερασπιστούν το Σχέδιο Νόμου;

Η τακτική σας πραγματικά μας ξεπερνά. Το Σώμα παρακολουθεί μια κυβέρνηση που αποφασίζει σε κλειστά δωμάτια ξενοδοχείων, μετά ανακοινώνει και εμείς καλούμαστε στο «και πέντε» να ψηφίσουμε ότι μας σερβίρεται. Κάτι σαν κριτική επιτροπή τηλεπαιχνιδιού, ενώ εδώ παίζεται στην πλάτη του ελληνικού λαού ένα από τα πιο σκοτεινά θρίλερ της ιστορίας μας.

Λέτε: «Βασικό μέλημά μας είναι η έξοδος της χώρας μας από την δημοσιονομική κρίση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας γενικότερα, η προσέλκυση επενδύσεων. Και μας διαβεβαιώνεται ότι προσπαθείτε να διαμορφώσετε το κατάλληλο περιβάλλον για μια καλύτερη και ταχύτερη υλοποίησή τους». Πού είναι όλα αυτά; Στο κλείσιμο των τραπεζών στο πηκ της τουριστικής περιόδου, του μόνου τομέα που ακόμη λειτουργεί στην Ελλάδα; Ή μήπως στα είπα-ξείπα και τις παλινωδίες του ΦΠΑ; Ή στο «άμα τα βρούμε σκούρα» κάνουμε κι ένα δημοψήφισμα-φιέστα και μετά ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα αναλόγως των συνθηκών; Ή στην προκήρυξη εκλογών Αυγουστιάτικα; Με τις Π.Ν.Π. θα ανασυγκροτήσετε την ελληνική οικονομία;

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν ξένοι, μικροί αλλά πολλοί – όχι μεγάλοι θεσμικοί- επενδυτές, που έψαχναν να αγοράσουν έτοιμες ή να χτίσουν παραθεριστικές κατοικίες στην ελληνική περιφέρεια. Και δεν μπορούσαν να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό. Τι νομίζετε πως έκαναν; Περίμεναν το ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει καινούργια Π.Ν.Π που να εξαιρεί από τα capital control το άνοιγμα λογαριασμού προς αγορά ακινήτου; Απλώς έκαναν τα μπάνια τους στα όμορφα νησιά μας, χάρηκαν την ελληνική φιλοξενία και έφυγαν να πάνε να αγοράσουν κάπου αλλού. Τόσο απλά. Δεν έχετε ιδέα των επιπτώσεων ούτε των πράξεων ούτε των παραλείψεών σας στην πραγματική οικονομία.

Αναρωτιέμαι, τι μπορεί να φταίει για όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη αμετροεπή και ασυνεχή κυβερνητική τακτική;

Απ’ ότι φαίνεται, στο συλλογικό μνημονικό της κυβέρνησης η άσκηση εξουσίας είναι ταυτισμένη με τον λαϊκισμό. Αυτά συμβαίνουν όταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας μεταλλάσσεται άρον-άρον σε κόμμα εξουσίας. Γι’ αυτό και κυβερνάτε έτσι κύριοι. Με λαϊκισμό.

Ο δημοκρατικός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων, οι θεσμοί-βάσεις του κοινοβουλευτισμού δεν χωράνε στην κυβέρνησή σας. Με πόνο ψυχής βέβαια όπως σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζετε. Οι κακοί δανειστές σας πιέζουν.

Ως αυτο-ανακηρυγμένοι προστάτες των απανταχού αδυνάμων, Μόνοι εσείς δεν θέλετε τα σκληρά μνημονιακά μέτρα αλλά ψηφίζετε οριζόντιες περικοπές, καθιερώνετε εθνική σύνταξη πείνας, αυξάνετε τις εισφορές, καταργείτε το ΕΚΑΣ. Μόνοι εσείς μάχεστε τα μνημόνια, ακόμη κι αυτό που ψηφίσατε και παρακαλούσατε να ψηφίσουμε όλοι μαζί το καλοκαίρι. Μόνοι εσείς λυπάστε τους μετανάστες. Αυτό είναι το δράμα σας. Το πάντα και για τα πάντα επαναστατικό σας παρελθόν, δεν μπορεί να ταιριάξει με θέσεις εξουσίας και ευθύνης γιατί αυτά πάνε χέρι-χέρι.

Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όμως να σας θυμίσω, ακόμη και οι σκληρές πολιτικές παραμένουν προϊόν πολιτικού διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης και στις πιο δύσκολες εποχές. Αυτή είναι η δημοκρατία για την οποία κόπτεσθε ενώ στην πράξη ούτε καν την ανέχεστε. Κάπως έτσι εξηγείται το κατεπείγον της πλειονότητας των νομοσχεδίων σας κα η κατάχρηση της πιο γκρίζας πρόβλεψης του Συντάγματός μας, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελούν απομεινάρι άλλων σκοτεινών εποχών.

Η συνταγή όμως της εξάντλησης του χρόνου τον οποίο μόνοι σας ροκανίζετε και κάθιδροι βγαίνετε από το πεδίο μάχης αναμένοντας δάφνες για τον τίμιο αγώνα σας, αλλά μονίμως περήφανα ηττημένοι, τελειώνει — μαζί με τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων φορολογουμένων.

Βρείτε άλλη συνταγή. Εμείς αυτή δεν την ψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ.