Σε απόλυτη απαξίωση το Προϊστορικό Μουσείο Φηρών στη Σαντορίνη
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης που φαίνεται να επικρατεί σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας, στο Προϊστορικό Μουσείο Φηρών στη Σαντορίνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Σε απόλυτη απαξίωση το Προϊστορικό Μουσείο Φηρών στη Σαντορίνη»

Σε απόλυτη απαξίωση φαίνεται ότι βρίσκεται το Προϊστορικό Μουσείο Φηρών στη Σαντορίνη. Μετά την πρόσφατη κλοπή αρχαίων αντικειμένων από φύλακα του Μουσείου και τη μη λειτουργία εδώ και ένα χρόνο των καμερών ασφαλείας (σας έχω καταθέσει σχετική ερώτηση), η εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης φαίνεται ότι επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας.

Η ‘δική’ σας Εφημερίδα των Συντακτών πρόσφατα (05.06.2018) φιλοξένησε άρθρο δημοσιογράφου, στο οποίο περιγράφει την αρνητική εμπειρία που έζησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Κλειστές τουαλέτες, συσκευή ελέγχου εισιτηρίων που δεν λειτουργεί, απουσία πωλητηρίου, κανένα ίχνος από ενημερωτικό υλικό ή άλλο έντυπο, διαδραστικές οθόνες εκτός λειτουργίας! Αυτή είναι η σημερινή τραγική πραγματικότητα στο Μουσείο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του Ακρωτηρίου και προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο κυρία Υπουργέ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα 50 χρόνια από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι, ανακοινώσατε μετά βαΐων και κλάδων, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου σας και του Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 500.000 Ευρώ. Η σύμβαση μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την επέκταση του Μουσείου καθώς και δυο μελέτες για την καλύτερη προσβασιμότητα στα μνημεία του νησιού. Μήπως να ξεκινάγατε από τα βασικά; Όπως είναι για παράδειγμα οι τουαλέτες που δεν λειτουργούν; Και είναι πραγματικό ειρωνικό εάν όχι τραγικό ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του Υπουργείου σας να ενημερώνεται ότι στις παροχές του Μουσείου περιλαμβάνονται και οι τουαλέτες! Μικρή λεπτομέρεια το ότι είναι κλειστές!

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Κρίνετε ότι η παραπάνω εικόνα αρμόζει σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας;
2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το Υπουργείο σας ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή λειτουργία του Μουσείου;
3. Έχει προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Θήρας; Εάν ‘ναι’ σε τι φάση υλοποίησης βρίσκεται;
4. Οι δυο μελέτες που ανακοινώσατε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μνημεία της Σαντορίνης σε ποια φάση βρίσκονται;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της 11ης Ιουνίου εδώ.