Φυλακές Νικηφόρου Δράμας και Στελέχωσή τους: Ψέμα στο Ψέμα;
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Στ. Κοντονή κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορά στη στελέχωση, μέσω Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, των Φυλακών της Δράμας και των διφορούμενων και αντικρουόμενων απαντήσεων που έχει δώσει ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Στ. Κοντονή

Θέμα: «Φυλακές Νικηφόρου Δράμας και Στελέχωσή τους: Ψέμα στο Ψέμα;»

Σε Ερώτηση – Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (αρ.πρ.847/74/01.11.2017) που σας είχα καταθέσει για τις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας είχατε απαντήσει με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 812/20.12.2017 ότι «Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού. Ήδη βρίσκεται στο ΑΣΕΠ το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την πρόσληψη περίπου 600 υπαλλήλων για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς έχει εγκριθεί η σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναμένεται άμεση η προκήρυξη του ΑΣΕΠ».
Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2017 απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση συναδέλφου είχατε αναφέρει ότι η Κυβέρνησή σας έχει δρομολογήσει Προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση καταστημάτων κράτησης όλης της χώρας και μέσω αυτής θα στελεχωθεί και το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου. «Σήμερα έχουμε 2017, αυτά προβλέπονται για το 2018, θα είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2018 θα γίνουν και οι απαραίτητες τοποθετήσεις», είχατε δεσμευτεί τότε!

Σε πρόσφατη Ερώτησή της (αρ.πρ.2099/15.12.2017) άλλη συνάδελφος σας ζητούσε να ενημερωθεί για το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας και συγκεκριμένα «Πότε επιτέλους προβλέπεται να λειτουργήσει το σχεδόν έτοιμο από διετίας Κ.Κ. Νικηφόρου Δράμας και εάν έχει υπάρξει μέριμνα για τη στελέχωσή του μέσω προκήρυξης νέων θέσεων;». Η ερώτησή της αυτή αφορούσε το ενδεχόμενο περαιτέρω υποστελέχωσης των φυλακών Νιγρίτας, με δεδομένο ότι σε αυτό εργάζονται περισσότεροι από 40 υπάλληλοι από το Νομό Δράμας, άρα εάν και εφόσον λειτουργήσουν οι Φυλακές Νικηφόρου, οι υπάλληλοι αυτοί θα ζητήσουν να μετακινηθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Με το υπ’ αριθμ.πρ.935/09.02.2018 έγγραφό σας της απαντήσατε «Τέλος, με το π.δ. 153/2017 (Α’ 198/21.12.2017) ιδρύθηκε στο Δήμο Παρανεστίου της Π.Ε. Δράμας το Κατάστημα Κράτησης Δράμας. Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητές του καθορίζονται στον εν λόγω προεδρικό διάταγμα και θα ακολουθήσει η διαδικασία σύστασης θέσεων και στελέχωσής αυτών. Η δυνατότητα στελέχωσης μέσω της προαναφερθείσας προκήρυξης δεν ήταν εφικτή, καθώς κατά το χρόνο υπογραφής της εγκριτικής απόφασης των Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών (20.07.2016) δεν υφίστατο το Κατάστημα Κράτησης Δράμας του οποίου η ίδρυση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21-12-2017».

Επειδή οι απαντήσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα και θολώνουν την εικόνα ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Εάν δεν αφορά το Κατάστημα Κράτησης Δράμας η συγκεκριμένη Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 633 ατόμων για όλη τη χώρα, θα υπάρξει άλλη νέα Προκήρυξη; Πότε θα εκδοθεί η νέα Προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων των οργανικών μονάδων στις Φυλακές Δράμας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα στελέχωσης των Φυλακών; Τελικά τί από τα δυο ισχύει; Αφορά ή δεν αφορά η Προκήρυξη του ΑΣΕΠ τη Δράμα; Πότε έλεγε αλήθεια το Υπουργείο σας; Τέλος, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας, παράδοσης του έργου και λειτουργίας τελικά των Φυλακών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου