Η κυβέρνηση του διχασμού, χρησιμοποιεί τη Novartis σαν εργαλείο εξόντωσης αντιπάλων
Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Στο Καρφί του Σαββάτου"

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Στο Καρφί του Σαββάτου” και στο δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, παραχώρησε η Χαρά Κεφαλίδου, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, με θέματα επικαιρότητας (υπόθεση Novartis, Σκοπιανό, Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης:

Πως κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis;

Στους χειρισμούς της κυβέρνησης αποτυπώνεται η αγωνία για τις απρόσμενες αντιδράσεις του κόσμου στο θέμα του Μακεδονικού – Σκοπιανού. Η υπόθεση Novartis παρουσιάστηκε την επομένη του Συλλαλητηρίου της Αθήνας. Σε μια κανονική χώρα ένα τέτοιο σκάνδαλο, τεραστίων διαστάσεων, παγκόσμιο και με ευρύτατη διάχυση στην κρατική πυραμίδα, θα αντιμετωπιζόταν με τις διαδικασίες και τη σοβαρότητα που αρμόζει.
Στη χώρα μας, που η “κανονικότητα” παραμένει ευχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν διστάζει να “θυσιάσει” τη διερεύνηση της Novartis στο βωμό των εντυπώσεων και της επόμενης σφυγμομέτρησης πρόθεσης ψήφου. Εκεί εξαντλείται και το ενδιαφέρον της.
Όσο σοβαρή λοιπόν ακούγεται η αποκάλυψη ενός σκανδάλου τέτοιας έκτασης, στη φαρμακευτική αγορά, άλλο τόσο και περισσότερο τρομακτική φαίνεται η εργαλειοποίησή του, με μοναδικό στόχο την εξολόθρευση των πολιτικών αντιπάλων με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και τον εθνικό διασυρμό. Τρομακτική για την ένδεια του πολιτικού μας βίου.

Τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Το Συνέδριο είναι ιδρυτικό. Όλα όσα αποφασιστούν σε αυτό θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Στη μέχρι τώρα πορεία αποδείξαμε την αποφασιστικότητα, την ικανότητα προσεκτικού σχεδιασμού και κυρίως τη γενναιότητα συγκλίσεων, ώστε να δημιουργηθεί ο ζωτικός χώρος του νέου κόμματος. Το ‘όλοι μαζί’ είναι το πρώτο δείγμα γραφής ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ο ρετουσαρισμένος αχταρμάς του παλιού συστήματος εξουσίας, ούτε η συγκυριακή συμπόρευση ετερόκλιτων κομμάτων με μόνο κοινό σημείο την εξουσιολαγνεία.
• Οι συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που απαντούν στα μεγάλα ζητήματα της χώρας,
• Το λεπτομερές σχέδιο εξόδου όχι μόνο από τα Μνημόνια αλλά από την ίδια την κρίση που μαστίζει την οικονομία και την κοινωνία,
• Ο σαφής πολιτικός λόγος που κάνει πράξη την καινοτομία που ευαγγελίζεται. Αυτά καλείται να αποδεικνύει και να επικοινωνεί σε κάθε βήμα του, σε κάθε απόφαση, σε κάθε δράση του ο νέος φορέας.
Σε αυτή τη χάραξη δεν υπάρχει ούτε μια πιθαμή χώρος για πισωγυρίσματα, μηχανισμούς και κομματικά γαλόνια. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη που μετά την εμπειρία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι, όχι άδικα, εξαιρετικά καχύποπτος.

Πιστεύετε ότι το Μακεδονικό – Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί τώρα ή σε κάποια άλλη συγκυρία; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει μια πρόταση που ανταποκρίνεται μεν στις θέσεις της αλλά δεν θα τη στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα μεγάλο εθνικό αγκάθι που η έως σήμερα αντιμετώπισή του ήταν από ανύπαρκτη, ελλειμματική έως προβληματική. Εμείς βλέπουμε τη λύση μέσα από εθνική συναίνεση. Η συγκυρία για την επίλυσή του θα μπορούσε να είναι εξαιρετική με την προϋπόθεση ότι θα είχαμε μια Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται και σέβεται τον θεσμικό της ρόλο. Η παρούσα κατάφερε μόνο να διχάσει άλλη μια φορά τους Έλληνες σε «μακεδονομάχους» και «ανθέλληνες».
Η οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση προϋποθέτει τη συμβολή και συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή της με πρώτη μια Κυβέρνηση που:
α) εννοεί αυτά που λέει και
β) υπερβαίνει τη στενή κομματική της ταυτότητα, συμφωνεί μεταξύ της και στη συνέχεια με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η δική μας είναι τόσο απασχολημένη με πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς που δεν βρίσκει χρόνο για σοβαρές προτάσεις.

Υπάρχει περιθώριο για μετεκλογική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν ‘ναι’ επί ποίας βάσης;

Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί αυτοδύναμο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Γεννήθηκε μέσα από την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστου πολιτικού φορέα ανάμεσα σε ένα αλλοπρόσαλλο κυβερνητικό ντουέτο, που μετατρέπει τον πολίτη σε δέσμιο επαίτη επιδομάτων, και σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που ψάχνει τη νέα ιδεολογική της ταυτότητα.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης αρχηγού του νέου φορέα έδωσε την πιο καθαρή απάντηση. Το Κίνημα Αλλαγής θα έχει θέση πρωταγωνιστή στο πολιτικό αύριο της χώρας. Η λογική του συμπληρώματος έναντι πινακίου εξουσίας μπορεί να κατάφερε να γοητεύσει τους ΑΝΕΛ, αλλά στον χώρο μας δεν πιάνει. Η συνεννόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτικών φορέων προϋποθέτει την ύπαρξη κοινών τόπων. Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να μην έχει τίποτα κοινό με πολιτικές τυχοδιωκτισμού και περιφρόνησης των θεσμών και των αρχών της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Πως βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Το Κίνημα Αλλαγής θα ήταν ανοικτό σε Κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα;

Στόχος είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει τη χώρα όρθια, ικανή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα βρει μπροστά της. Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί αυτόνομη πορεία και έχει κάθε λόγο να το κάνει. Οι αρχές, οι αξίες, αλλά και η φιλοσοφία του χώρου μας στην ιστορική του πορεία, αποδεικνύουν ότι θα είμαστε μέρος της λύσης και όχι της διαιώνισης του προβλήματος. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι συγκυρίες το απαιτούν, θα πορευτεί όπως πάντα με όρους αλήθειας και γνώμονα την ανάγκη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.