Το Υπουργείο Παιδείας ‘έκοψε’ το Πρόγραμμα Kids’ Athletics
Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το ενδεχόμενο να ‘ναυαγήσει’ το Πρόγραμμα «Αγαπώ τον Αθλητισμό–Kids’ Athletics» και να χάσουν για φέτος περίπου 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική αυτή αθλητική εμπειρία.

Αν και βρισκόμαστε στο μέσο σχεδόν της σχολικής περιόδου 2017-2018 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kids’ Athletics», λόγω της άρνησης του αρμόδιου Υπουργείου να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο προς τα Σχολεία, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξή του, καθώς και η ανανέωση της διάθεσης των στελεχών του Υπουργείου (Διοικητικών Υπαλλήλων – Διακεκριμένων Αθλητών Ολυμπιονικών) που υλοποιούν το Πρόγραμμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Το Υπουργείο Παιδείας ‘έκοψε’ το Πρόγραμμα Kids’ Athletics»

Αν και βρισκόμαστε στο μέσο σχεδόν της σχολικής περιόδου 2017-2018 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kids’ Athletics», λόγω της άρνησής σας να εκδώσετε τη σχετική εγκύκλιο προς τα Σχολεία, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξή του, καθώς και η ανανέωση της διάθεσης των στελεχών του Υπουργείου σας (Διοικητικών Υπαλλήλων – Διακεκριμένων Αθλητών Ολυμπιονικών) που υλοποιούν το Πρόγραμμα.

Το παραπάνω εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2010 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Σκοπός του είναι να δώσει στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία, μέσω  του συστήματος αυτόματης ξενάγησης που διαθέτει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Καλλιμάρμαρο, να γνωρίσουν την  ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου και, παράλληλα, να προσεγγίσουν βιωματικά τα αθλήματα του στίβου, του βόλεϊ και του μπάσκετ. Κυρίως όμως, τους προσφέρει την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία μέσα στο μοναδικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας μας και παγκόσμιου συμβόλου του  αθλητισμού. Από την έναρξη του Προγράμματος (2010) μέχρι και την περσινή σχολική χρονιά, συνολικά 184.500 μαθητές από 2.203 δημοτικά σχολεία όλης της χώρας έχουν πάρει μέρος σε αυτό.

Τους μαθητές βοηθούν οι ‘εκπαιδευτές’ που είναι γυμναστές, Ολυμπιονίκες και κορυφαίοι αθλητές από διάφορα αθλήματα (π.χ. στίβος, μπάσκετ, βόλεϊ, άρση βαρών, πυγμαχία κλπ). Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο, αφού στηρίζεται αποκλειστικά στη χορηγία των Ιδρυμάτων ‘Σταύρος Νιάρχος΄ και ‘Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου’.

Το Πρόγραμμα που παρέχεται δωρεάν στους μαθητές περιλαμβάνει αυτόματη ακουστική ξενάγηση, επίσκεψη στο Αίθριο-Μουσείο του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν αφίσες και δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως σήμερα. Παράλληλα, μπορούν να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα και συγκινητικές σκηνές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, να ‘περιηγηθούν’ στα προγράμματα του Multimedia Touch Screen Table και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο Ολυμπιακής Παιδείας που έχει σχεδιαστεί ανάλογα για την κάθε ηλικιακή κατηγορία των μαθητών. Στους μικρούς μαθητές απονέμονται «μετάλλια» και δίνονται φυλλάδια με πληροφορίες για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, καθώς και διπλώματα συμμετοχής. Σε κάθε μαθητή δίνεται το εκπαιδευτικό βιβλίο «Πόσο καλά γνωρίζετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», του Ολυμπιακού Μουσείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μία σύντομη εισαγωγή στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, κάθε σχολείο λαμβάνει για τη βιβλιοθήκη του την έκδοση του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας «Ένας μικρούλης μεγάλος Ολυμπιονίκης», με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Από τη σχολική χρονιά 2015-2016, προσφέρεται σε όλους τους μαθητές και ένα μικρό γεύμα.

Τέλος, με επιστολές τους τόσο προς εσάς προσωπικά κ. Υπουργέ (Ιούνιος 2017) όσο και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό (Δεκέμβριος 2017), οι διοργανωτές ‘κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου’ μπροστά στο ενδεχόμενο να ‘ναυαγήσει’ το συγκεκριμένο Πρόγραμμα και να χάσουν για φέτος περίπου 30.000 παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική αυτή αθλητική εμπειρία. Σας υπενθυμίζω ότι την περσινή χρονιά (2016-2017) η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου σας είχε εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο (με ημερ. 08.11.2017), στην οποία μάλιστα τόνιζε ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι καινοτόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Ποιοι είναι οι λόγοι άρνησης του Υπουργείου σας για την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου;

2) Ποιοι είναι οι λόγοι άρνησης του Υπουργείου σας για την έκδοση της απόφασης διάθεσης του απαραίτητου προσωπικού για την υλοποίηση του Εκπαιδευτικού προγράμματος «Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kids’ Athletics»;

3) Τι άλλαξε από πέρσι οπότε και η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου σας είχε εκδώσει τη σχετική με το παραπάνω εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εγκύκλιο; Σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση παραμένει ακέφαλη, όπως άλλωστε σας είχαμε επισημάνει με σχετική ερώτησή μας (Α.Π. Ερωτ. 293/ 11.10.2017);

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου

Σχετικά Δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα www.ipaideia.gr.