Χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις με άμεση ανταπόκριση στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων
Ομιλία στην Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (βίντεο)

Στην Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής μίλησε χθες Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής σχετικά με τα προβλήματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο με αναπηρία.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσε Αντιπροσωπεία της Human Rights Watch, αποτελούμενη από τις κυρίες Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό και Emina Cerimovic, Ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

«Μας δίνεται η αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση, για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ευρώπη» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε: «Με τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αστοχίες μας έχουμε κάνει ως Ελλάδα, μια τεράστια προσπάθεια. Η ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Φυσικά, υπάρχει ο μόνιμος φόβος και η ανασφάλεια για το τι γίνεται με τα τουρκικά παράλια και τη συμπεριφορά που οι γείτονες θα επιδείξουν, ανάλογα με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο».

Σχετικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί για επί τόπου επίσκεψη της Επιτροπής τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι θετική αλλά πρέπει να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Η καταγραφή, σίγουρα είναι ένα πρώτο εργαλείο για να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα του που βρισκόμαστε, όμως το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ρεαλιστικές προτάσεις με άμεση ανταπόκριση στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων».

Για τους καταυλισμούς των προσφύγων είπε: «Δεν είναι μόνο η Μόρια! Υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας αντίστοιχοι καταυλισμοί, άλλοι σε καλύτερη κατάσταση, άλλοι με σοβαρά προβλήματα. Θέλω να προσθέσω και ένα παραπάνω: Είμαστε και γυναίκες και μητέρες! Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχεις ένα νεογέννητο στην αγκαλιά σου, πόσο μάλλον, να είναι ένα άτομο που χρήζει αυξημένης φροντίδας γιατί υπάρχουν προβλήματα αναπηρίας ή οτιδήποτε άλλο».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε: «Επομένως, να παρακαλέσουμε να συνεχίσετε τη δουλειά σας, με αμείωτο ενδιαφέρον και εμείς, με τη σειρά μας, να μπορέσουμε να έχουμε τάχιστα μια προτεραιοποίηση, μια αξιολόγηση και προτάσεις, για το επόμενο βήμα».

Δείτε το σχετικό βίντεο: