Αγοράσατε πανάκριβα, με το αίμα των πολιτών, την άνοδό σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε κοψοχρονιά το μέλλον της χώρας-Κάνετε την Ελλάδα Βενεζου-Ελλάδα
Ομιλία στην Ολομέλεια επί του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση (βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου, η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Το Ν/Σ αναδεικνύει νικητές, για άλλη μια φορά, τον απόλυτο πολιτικό τυχοδιωκτισμό χέρι –χέρι με τον απόλυτο ιδεοληπτικό παλιμπαιδισμό. Σε τέλεια αρμονία με τον ιδεολογικό πυλώνα της κυβέρνησης ότι, στο Συριζαϊκό σύμπαν, το ‘άριστος’ είναι ρετσινιά, ενώ το ‘αστοιχείωτος’ περιζήτητο προσόν, βιάζεστε να μετατρέψετε τα πανεπιστήμια της χώρας σε κρεατομηχανές παραγωγής αστοιχείωτων» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε «Επιστρέφετε στις χειρότερες μέρες της μεταπολίτευσης. Συρρικνώνετε τη γνώση και κλειδαμπαρώνετε τις πόρτες των Πανεπιστημίων, μην τυχόν και κολλήσουν τα νιάτα της πατρίδας μας τα ολέθρια μικρόβια της αριστείας, της εξωστρέφειας και της προκοπής!».

Συνεχίζοντας την ομιλία της σημείωσε: «Προκειμένου να διασκεδάσετε τα αδιέξοδα που δημιουργήσατε στην οικονομία και τη θέση της χώρας από τις αλχημείες σας, προκειμένου να τροφοδοτήσετε τις παιδαριώδεις αριστερίστικες φαντασιώσεις σας που οραματίζονται την Ελλάδα, ως λαϊκή δημοκρατία, με ρωμαλέα φοιτητικά κινήματα –πολιτοφύλακες που πιάνονται στα χέρια με τους εμπόρους ναρκωτικών που δρουν στα πανεπιστήμια. Προκειμένου, κοντολογίς, να κάνετε την Ελλάδα Βενεζου-Ελλάδα, κηρύξατε έναν ιδιότυπο ιερό πόλεμο κατά των θεσμών της αστικής δημοκρατίας».

Απευθυνόμενη στον Υπουργό Παιδείας είπε: «Μας χωρίζει αβυσσαλέο και αγεφύρωτο χάσμα αρχών. Το νομοσχέδιό σας έρχεται από το παρελθόν, θαυμάζει το παρελθόν και θέλει να νεκραναστήσει όλα τα ζόμπι του παρελθόντος. Αντί να κάνετε αποφασιστικά βήματα εμπρός, μένετε προσκολλημένοι στα απωθημένα σας. Αντί να κάνετε κάτι καλό για την Ελλάδα, καίγεστε να παραδώσετε το μέλλον της πατρίδας βορά στις ιδεολογικές καθηλώσεις του κομματικού σας ακροατηρίου» και πρόσθεσε: «Η μόνη προοπτική των Πανεπιστημίων που οραματίζεστε είναι ο στενός γραφειοκρατικός κορσές, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η εσωστρέφεια και τελικά, ο μαρασμός και η πλήρης απαξίωση. Αγοράσατε πανάκριβα, με το αίμα των πολιτών, την άνοδό σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε κοψοχρονιά το μέλλον της χώρας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα που της είχε θέσει εκτός μικροφώνου ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τα δίδακτρα στα προπτυχιακά τμήματα η Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Η κυβέρνησή σας, μας έχει ξαναθέσει παρόμοια διλήμματα, τα οποία πάντοτε αυταπαντήθηκαν μετά από λίγο με μουλωχτές αφαιμάξεις από την τσέπη των φορολογουμένων. Επειδή, όπως έχει πει προσφυώς ο Πρωθυπουργός, ‘ο τζάμπας πέθανε’. Επειδή η δωρεάν μεταφορά με το αστικό του κ. Σπίρτζη τελικά δεν ήταν και τόσο δωρεάν, και Επειδή είμαι και είμαστε όλοι υπέρ του να υπάρχουν καλά προπτυχιακά τμήματα, κάντε τις μελέτες σας και πείτε μας πρώτα αν βγαίνει ο λογαριασμός. Και εμείς, αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι που ξεροσταλιάζουν στις εφορίες αναζητώντας τις χίλιες και μία δόσεις, κρεμόμαστε από τα χείλη σας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Ν/Σ που συζητούμε – και πρόθυμα θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία – αναδεικνύει άλλη μια φορά νικητές τον απόλυτο πολιτικό τυχοδιωκτισμό χέρι-χέρι με τον απόλυτο ιδεοληπτικό παλιμπαιδισμό.
Σε τέλεια αρμονία με τον ιδεολογικό πυλώνα της κυβέρνησης ότι, στο Συριζαϊκό σύμπαν, το «άριστος» είναι ρετσινιά, ενώ το «αστοιχείωτος» περιζήτητο προσόν, ο κ. Υπουργός βιάζεται να μετατρέψει τα πανεπιστήμια της χώρας σε κρεατομηχανές παραγωγής αστοιχείωτων.
Κύριοι,
– Επιστρέφετε στις χειρότερες μέρες της μεταπολίτευσης
– Συρρικνώνετε τη γνώση και
– Κλειδαμπαρώνετε τις πόρτες των πανεπιστημίων, μην τυχόν και κολλήσουν τα νιάτα της πατρίδας μας τα ολέθρια μικρόβια της αριστείας, της εξωστρέφειας και της προκοπής!

Προκειμένου να διασκεδάσετε τα αδιέξοδα που δημιουργήσατε στην οικονομία και τη θέση της χώρας από τις αλχημείες σας, Προκειμένου να τροφοδοτήσετε τις παιδαριώδεις αριστερίστικες φαντασιώσεις σας που οραματίζονται την Ελλάδα, ως λαϊκή δημοκρατία, με ρωμαλέα φοιτητικά κινήματα –πολιτοφύλακες που πιάνονται στα χέρια με τους εμπόρους ναρκωτικών που δρουν στα πανεπιστήμια, Προκειμένου, κοντολογίς, να κάνετε την Ελλάδα Βενεζου-Ελλάδα, Κηρύξατε έναν ιδιότυπο ιερό πόλεμο κατά των θεσμών της αστικής δημοκρατίας.

Ορκιστήκατε σε ένα Σύνταγμα που ποτέ δεν είχατε σκοπό να σεβαστείτε, και έκτοτε δεν χάνετε ευκαιρία να το ποδοπατάτε με κάθε τρόπο. Ο «ιερός» σκοπός σας αγιάζει τα μέσα. Έτσι κάνατε με τα Κανάλια, έτσι κάνατε με τη Δικαιοσύνη.
Τώρα σειρά έχει η Εκπαίδευση.

Ο πανεπιστημιακός χώρος θα έπρεπε να είναι πεδίο ιδεών, έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας, νεωτερισμού. Εκεί κτίζεται το αύριο της πατρίδας μας και θα έπρεπε αντί για ιδανικό φυτώριο μελλοντικών κομματικών στρατών να το προσέχουμε όλοι ως κόρην οφθαλμού. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης κάναμε τα ίδια λάθη και θέλαμε να πιστεύουμε ότι η συντριπτική αποδοχή από τη Βουλή του νόμου Διαμαντοπούλου, θα έβαζε τέλος στο καταστροφικό σπιράλ υποβάθμισης και θα επέτρεπε στα πανεπιστήμιά μας να απογειωθούν και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα. Πού να φανταστούμε τις απύθμενες, αναχρονιστικές, ιδεοληπτικές σας αγκυλώσεις. Η ανεξαρτησία των θεσμών και η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν σας λένε τίποτε. Δεν είναι παρά ενοχλητικές παρωνυχίδες στην επιδίωξη των πολιτικών σας σκοπιμοτήτων.

Αυτό είναι το σκοτεινό πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου για την αντιμεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Έρχεται μετά από 2 χρόνια προσχηματικού διαλόγου, μέσα σε σωρεία τροπολογιών και αποσπασματικών διατάξεων. Κοιτάζει με λιγωμένη νοσταλγία προς τις χειρότερες πλευρές του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζει επιλεκτικά ό,τι παραγωγικό έγινε και φροντίζει να μην έχουμε πάρει κανένα απολύτως μάθημα από τα λάθη μας.

Κύριε Υπουργέ,
ένα είναι σίγουρο ότι μας χωρίζει αβυσσαλέο και αγεφύρωτο χάσμα αρχών. Το νομοσχέδιό σας έρχεται από το παρελθόν, θαυμάζει το παρελθόν και θέλει να νεκραναστήσει όλα τα ζόμπι του παρελθόντος.

Αντί να κάνετε αποφασιστικά βήματα εμπρός, μένετε προσκολλημένοι στα απωθημένα σας. Αντί να κάνετε κάτι καλό για την Ελλάδα, καίγεστε να παραδώσετε το μέλλον της πατρίδας βορά στις ιδεολογικές καθηλώσεις του κομματικού σας ακροατηρίου. Από την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το σε ποια Ελλάδα θα ζούμε μετά από 20 χρόνια. Το νομοσχέδιό σας, με απόλυτη πρόθεση, ακυρώνει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των πανεπιστημίων. Τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν τα θέλετε στα πόδια σας, για να μην έχουν τα φέουδά σας ανταγωνισμό, για να μη φαίνεται η διαφορά και δεν μπορείτε να πουλάτε το σανό για μαύρο χαβιάρι.

– Τι κι αν οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ και η πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την Ανώτατη Εκπαίδευση τεκμηριώνουν πόσο επωφελής θα ήταν για την οικονομία και τη χώρα η ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης;
Εσείς ξέρετε καλύτερα.
– Τι κι αν προβλέπουν έσοδα 1,8 δις κάθε χρόνο από την προσέλκυση ξένων φοιτητών και τον ταυτόχρονα περιορισμό των εκροών Ελλήνων φοιτητών;
Εσείς δεν αγχώνεστε με τέτοια μικροποσά.
– Τι κι αν οι ειδικοί λένε ότι η αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να μετασχηματίσει την Ελλάδα σε οικονομία έντασης γνώσης και να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και 2% το χρόνο;
Εσείς αυτά τα νεοφιλελεύθερα τα ακούτε βερεσέ.
– Τι κι αν μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 50 δις € ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας;
Εσείς προτιμάτε να μαζεύετε λεφτά λιανίζοντας τους πολίτες στη φορολογία και στην ανάγκη βάζοντας και καμιά παραπάνω υπογραφή, πάντα με βαριά καρδιά…

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Καταλάβετέ το: η μόνη προοπτική των πανεπιστημίων που οραματίζεστε είναι ο στενός γραφειοκρατικός κορσές, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η εσωστρέφεια και τελικά, ο μαρασμός και η πλήρης απαξίωση. Αγοράσατε πανάκριβα, με το αίμα των πολιτών, την άνοδό σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε κοψοχρονιά το μέλλον της χώρας.
Στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πουθενά Εξωστρέφεια, Αξιολόγηση, Διαφάνεια, Λογοδοσία, Διασύνδεση με την ανάπτυξη και την οικονομία. Αυτό που υπάρχει σε περίσσεια είναι η επιστροφή στις νοσηρές σελίδες της μεταπολίτευσης. Βγείτε, λοιπόν, και πείτε ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία ότι θέλετε σήμερα, το 2017, να γυρίσουμε πίσω στα ένδοξα χρόνια των:
– ατελείωτων συνελεύσεων,
– στο χτίσιμο των καθηγητών στα γραφεία τους,
– στους υπεραιωνόβιους φοιτητές με εξασφαλισμένη καριέρα στον κομματικό μηχανισμό,
– με την ανομία να σκιάζει την ακαδημαϊκή ζωή και
– το ξύλο κατά των αντιφρονούντων να πέφτει σύννεφο όσο δεν γίνεται κακούργημα και δεν απειλείται η ζωή!

Αυτό είναι το όραμά σας για τα πανεπιστήμιά μας; Έτσι ήταν τα καλά ξένα πανεπιστήμια που σπουδάσατε εσείς, κ. Υπουργέ;
Και πείτε σε αυτούς που ακόμα σας ακούνε και τι θα τους συμβεί μετά, όταν θα ψάχνουν για δουλειά, όταν θα μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όταν θα κάνουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση. Να βρείτε το θάρρος να τους πείτε όλο το έργο κι όχι μόνο το εξωραϊσμένο διαφημιστικό σποτ!

Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Επιλέγουμε πώς θέλουμε τα Πανεπιστήμιά μας.

Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να θέλουμε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σύγχρονο, ευέλικτο, επιχειρησιακό και αξιοκρατικό. Καλούμαστε λοιπόν να επιλέξουμε με την ψήφο μας ανάμεσα στα δύο και να κουβαλήσουμε εφεξής τη βαριά ευθύνη της όποιας επιλογής μας.
Πριν τελειώσω, σας οφείλω και μια απάντηση, κ. Υπουργέ.

Προχθές κατεβαίνοντας από το βήμα έχοντας τελειώσει την ομιλία μου στην Επιτροπή, με ρωτήσατε αν είμαι υπέρ των διδάκτρων στα προπτυχιακά τμήματα.

Η κυβέρνησή σας, ξέρετε, μας έχει ξαναθέσει παρόμοια διλήμματα, τα οποία πάντοτε αυταπαντήθηκαν μετά από λίγο με μουλωχτές αφαιμάξεις από την τσέπη των φορολογουμένων.
– Επειδή, όπως έχει πει προσφυώς ο Πρωθυπουργός, «ο τζάμπας πέθανε».
– Επειδή η δωρεάν μεταφορά με το αστικό του κ. Σπίρτζη τελικά δεν ήταν και τόσο δωρεάν, και
– Επειδή είμαι και είμαστε πιστεύω όλοι υπέρ του να υπάρχουν καλά προπτυχιακά τμήματα,

Κάντε τις μελέτες σας και πείτε μας πρώτα αν βγαίνει ο λογαριασμός. Και εμείς, αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι που ξεροσταλιάζουν στις εφορίες αναζητώντας τις χίλιες και μία δόσεις, κρεμόμαστε από τα χείλη σας».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα στο www.esos.gr