Τοξική η εικόνα του Κοινοβουλίου – Νομοθέτηση ως επείγον και χορός τροπολογιών
Δευτερολογία της Χαράς Κεφαλίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα (βίντεο)

Η σημερινή ημέρα, κλείνει με νομοθετικές βελτιώσεις και χορό τροπολογιών που δημιουργούν μια τοξική ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο που ξεκίνησε ως μια απλή εναρμόνιση κοινοτικής οδηγίας, τερματίζει την τριήμερη περιπέτειά του με τον πιο άδοξο τρόπο. Το επείγον της διαδικασίας αποδεικνύει σήμερα τι παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει: προχειρότητα, ανεπάρκεια, υποβάθμιση της ίδιας της διαδικασίας του νομοσχεδίου. Μας κονταίνει όλους, κύριοι συνάδελφοι. Δεν ξεφεύγει κανένας από αυτό.

Ξεκινάω με την τροπολογία που αφορά στις αποσπάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μα, τόσο φωτογραφική θα είναι αυτή η διάταξη; Γιατί να μην προέρχονται οι υπάλληλοι αυτοί και από άλλα Υπουργεία; Γιατί να μην είναι από όλο το δημόσιο τομέα; Γιατί συγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομικών και μόνο από εκεί;

Ο νόμος που έχετε ψηφίσει περί κινητικότητας προβλέπει ότι η δαπάνη της μισθοδοσίας των αποσπώμενων υπαλλήλων θα καλύπτεται από το φορέα στον οποίο αποσπώνται. Εσείς εδώ κάνετε το ορθό, για μένα, όπως ισχύει. Δίνετε τη δυνατότητα να μισθοδοτούνται από τον φορέα προέλευσης, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έγινε το Μάρτιο. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα ποτέ και ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένη και η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή. Και φυσικά, οι θέσεις τις οποίες βγάζετε είναι απολύτως φωτογραφικές και όπως πάντα, με ‘αξιοκρατικά’ δεδομένα, θα προσληφθούν οι υπάλληλοι στο Μέγαρο Μουσικής. Έχετε εκτεθεί με αυτή την τροπολογία. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε. Ψηφίζουμε «Όχι».

Σχετικά με το άρθρο για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια αρχαιολογικών χώρων: Εδώ ουσιαστικά ‘κλείνετε το μάτι’ στους εργαζόμενους και παίζετε με την αγωνία τους. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, σεβαστό και στις ημέρες μας θα σας έλεγα ότι κανείς πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν απευθύνεται σε απελπισμένους ανθρώπους.

Στους εργαζόμενους που αφορά αυτή η τροπολογία έχετε ξεκαθαρίσει αν το έχετε συνεννοηθεί και με τους θεσμούς; Προχωράτε σε μία διαδικασία επανόδου εργαζομένων. Το ξέρουν αυτό οι θεσμοί; Έχουν δώσει το πράσινο φως; Εμείς, επειδή ακριβώς απευθύνεται σε εργαζόμενους, θέλουμε να τους πούμε ότι με το «Παρών» απλά στηρίζουμε και σεβόμαστε τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση.

Αναφορικά με το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών των υπαλλήλων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κυρία Υπουργέ, θερμή παράκληση, θέλω κάποια στιγμή σε αυτά που σας ρωτάμε να έχουμε και μια απάντηση. Τρεις μέρες τώρα σας έχουμε ρωτήσει πράγματα που θεωρούμε πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και να ψηφίζουμε σε αυτό το νομοσχέδιο-περιπέτεια. Δεν έχετε δώσει όμως ούτε μια απάντηση!

Είναι πάγια τακτική να υπάρχουν άδειες ενός, ενάμισι, δύο μηνών για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Καλό είναι να δίνονται με φειδώ και να υπάρχει κι ένα αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει η δυνατότητα οι υπάλληλοι αυτοί να παίρνουν μια βεβαίωση, δηλαδή να φαίνεται ότι υπάρχει μια επιμόρφωση. Η παραμονή τους δύο μήνες εκτός υπηρεσίας να έχει κι ένα αντίκρισμα όταν επιστρέφουν στην υπηρεσία.

Το ξέρετε βέβαια ότι δεν έχετε συμπεριλάβει όλες τις ειδικότητες. Υπάρχουν και κάποιες ειδικότητες οι οποίες μετέχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, τις οποίες εσείς εξαιρείτε.

Σε αυτό, λοιπόν, ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ» και είμαστε και πάρα πολύ επιφυλακτικοί.

Όσον αφορά στις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης: αυτή η τροπολογία πραγματικά αφορά αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Είναι εκκρεμότητα από το 2003. Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια ισοτιμία των τίτλων σπουδών τους. Κάποτε έδινε την αναγνώριση το ΙΤΕ. Τώρα έχει καταργηθεί. Αντικαταστάθηκε από το ΔΟΑΤΑΠ. Το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σοβαρό και χρήζει μιας γενικότερης και σε βάθος μεταρρύθμισης σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό που προτείνετε είναι πάρα πολύ πρόχειρο και εμβαλωματικό. Έπρεπε να είχε γίνει μια συζήτηση εξαντλητική. Ψηφίζοντας «ΠΑΡΩΝ» σας βάζουμε τον προβληματισμό να το φέρετε μια άλλη στιγμή, να το συζητήσουμε και πραγματικά να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα. Είναι μια εκκρεμότητα του παρελθόντος. Πρέπει να λήξει!

Στο θέμα του Ελληνικού Φεστιβάλ – σας το είπα και στις Επιτροπές- δεν μπορεί να νομοθετείτε και την ίδια στιγμή να φέρνετε με τέτοια προχειρότητα μια τροπολογία που θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί στο σώμα του νομοσχεδίου. Ξέρατε τα προβλήματα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η προχειρότητα, με την οποία κατατίθεται, είναι ενδεικτική της όλης προσπάθειας. Ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ».

Για την τροπολογία της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος με τον οποίον αποδομεί ο νυν Υπουργός, ο κ. Βασιλειάδης, το πόνημα του προηγούμενου Υπουργού, του κ. Κοντονή. Επειδή πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξε-ψηφίζεις αυτό που ψήφισε η κοινοβουλευτική σου ομάδα, αλλά και ο προηγούμενος από σένα Υπουργός, η λύση βρέθηκε. Κομματάκι-κομματάκι, μέσα από τροπολογίες, μέσα από νομοθετικές βελτιώσεις συμμαζεύετε τα ασυμμάζευτα. Ο κόσμος ξύπνησε όμως! Παρακολουθεί τι γίνεται. Αυτό που κάνετε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ντροπιαστική τροπολογία για εσάς. Καταργείτε αυτά που πριν από λίγο ψηφίσατε! Ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ» και στην τροπολογία για την ΕΠΟ.

Σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ. Είναι πολύ εύκολο να λαϊκίζουμε και να χαϊδεύουμε αυτιά. Η Ελλάδα είναι μια μαρτυρική χώρα. Όπου και να κοιτάξει κανείς μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες μουσεία, χιλιάδες πράγματα για να τιμήσει ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτόν τον τόπο.

Πέρα όμως από αυτήν την πραγματικά πολύ ωραία ιδέα και πέρα από την πολιτική που θέλουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν, υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για αυτό το Μουσείο; Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας; Πέρα από τον ωραίο χώρο, ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε το Μουσείο; Μιλάτε για αυτοχρηματοδότηση. Από πού τεκμαίρεται; Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο μέσα σε αυτό που έχετε καταθέσει.

Δυστυχώς το Υπουργείο σας αναγκάζεται να κλείσει μουσεία γιατί δεν μπορεί να τα λειτουργήσει, γιατί δεν έχει τα έσοδα, δεν έχει το προσωπικό. Πώς λοιπόν εσείς σήμερα ιδρύετε ένα καινούριο μουσείο; Για να έχει την τύχη και των προηγούμενων; Ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ» κι εδώ.

Ευχαριστώ για το χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

Δείτε το σχετικό video: