Αποδομείτε κομψά το Νόμο Κοντονή. Πίσω από την ΕΠΟ κρύβετε χαριστικές ρυθμίσεις. Όσο για την κάρτα Φιλάθλου: το πιο σύντομο ανέκδοτο
Ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή (βίντεο)

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ειδική Αγορήτρια του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Το παρόν σχέδιο νόμου δεν ήταν, εσείς το κάνατε επείγον, χωρίς κανένα πειστικό λόγο, στερώντας του τη δυνατότητα να ρυθμίσει με επάρκεια, σαφήνεια και δικαιοσύνη σοβαρά θέματα του αθλητισμού. Κι εσείς, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας στο ΣΥΡΙΖΑ, καθ’ έξιν αποστρέφεστε τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες», σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου αναφορικά με το χαρακτήρα του επείγοντος στο Σχέδιο Νόμου.

Και συμπλήρωσε: «Ίσως όλη η διαδικασία του επείγοντος να καθορίστηκε προς χάριν της διάταξης του Άρθρου 10 και των χαριστικών ρυθμίσεων για ΠΑΕ-ΚΑΕ ως προς τη μεταφορά ή όχι των χρεών σε νέες ΠΑΕ-ΚΑΕ. Ίσως ακόμη, να αφέθηκε σκοπίμως ο καιρός να κυλήσει για να γίνει το ζήτημα της ΕΠΟ πράγματι επείγον, ώστε να κρυφτούν διατάξεις και ρυθμίσεις και να περάσουν αθόρυβα και ανεπαίσθητα».

«Η δική σας τεχνική θα είναι να κόψετε κομματάκια τον αθλητικό Νόμο και να μας τον σερβίρετε ανάλογα με τη συγκυρία. Ομολογουμένως είναι πιο ευφυής τακτική! Φυσικά, το πόσο αποτελεσματική είναι θα φανεί στην πορεία» τόνισε η βουλευτής.
Τέλος, σχετικά με τη νέα παράταση για την καθιέρωση της Κάρτας Φιλάθλου σημείωσε: «Έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στα γήπεδα. Για κάθε τι που λέγεται αλλά δεν γίνεται, έχει μείνει η έκφραση “σαν την κάρτα του Κοντονή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι
Κύριε Βασιλειάδη η δική σας τεχνική από ό,τι καταλαβαίνουμε θα είναι διαφορετική. Εσείς θα κόψετε κομματάκια τον αθλητικό Νόμο και θα μας τον σερβίρετε ανάλογα με τη συγκυρία. Ομολογουμένως είναι πιο ευφυής τακτική! Φυσικά, το πόσο αποτελεσματική είναι θα φανεί στην πορεία.
Πράγματι, όπως αναφέρεται και στην Αιτιολογική Έκθεση στο παρόν σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που στοχεύουν να επιλύσουν έστω και αποσπασματικά, σημαντικά προβλήματα των εμπλεκόμενων με τον αθλητισμό φορέων. Το καταφέρνουν; Όχι σε βάθος όχι επαρκώς.
Ταχτοποιούνται βέβαια σε ένα βαθμό επείγουσες εκκρεμότητες που έγιναν επείγουσες επειδή η ηγεσία του Υπουργείου δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα της Κυβέρνησης να σέρνει τον χρόνο μέχρι να φτάσουμε στο παρά ένα και τότε ξαφνικά όλα γίνονται επείγοντα.
Αυτό αφορά στις διατάξεις για την ΕΠΟ. Αλλά μόνο αυτές και καμία άλλη. Τροποποιείτε το Νόμο ΚΟΝΤΟΝΗ – που έχει γίνει έτσι και αλλιώς κουρελόχαρτο – για να γίνει η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, ανοίγοντας δρόμο για την εκλογική διαδικασία για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης.
Είπατε ότι δια της ανωμαλίας προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα την οποία δεν εξασφαλίζουν οι προηγούμενες Διοικήσεις. Και αναφερθήκατε και στην προσπάθεια εξομάλυνσης της καθημερινότητας. Αυτά τα δυο δίνουν ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να αποφύγουμε το επείγον. Αυτά τα θέματα θέλουν συζήτηση, όσμωση, συναινέσεις, χρόνο και διάλογο.
Όλες οι λοιπές διατάξεις που τρύπωσαν, ποιόν επείγοντα χαρακτήρα έχουν ώστε να δικαιολογείται η παράλειψη της διαδικασίας διαβούλευσης;
Ποιος είναι ο λόγος που παραλήφθηκε η δυνατότητα για σχόλια και παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων – τόσο χρήσιμες για την Επιτροπή μας και την ουσιαστική επεξεργασία του νομοσχεδίου;
Γιατί τόσο σημαντικά θέματα, όπως η χορήγηση αθλητικής αναγνώρισης σε ομοσπονδία αθλητικών σωματείων ΑΜΕΑ για λόγους ισονομίας, να γίνεται τόσο επιφανειακά, αποσπασματικά και πρόχειρα;
Δεν στέκομαι καν στο ζήτημα της άλλης μιας παράτασης για την Κάρτα Φιλάθλου, γιατί έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στα γήπεδα. Για κάθε τι που λέγεται αλλά δεν γίνεται, έχει μείνει η έκφραση “σαν την κάρτα του Κοντονή”. Τι παραπάνω να πει κανείς.
Γιατί η πράγματι σωστή στην πρόθεσή της, πρόβλεψη για κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανάλογα με το είδος της αθλητικής εγκατάστασης κλπ να γίνεται τόσο αποσπασματικά και στο πόδι; Πού εδράζεται η τόση βιάση;
Το ίδιο ισχύει και για τις διατάξεις που αναφέρονται στον τρόπο και τη διάρκεια της άδειας λειτουργίας από τις Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας.
Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ρύθμισης του ζητήματος, αλλά οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι τακτοποιητικές εκκρεμοτήτων χωρίς σχέδιο, χωρίς φιλοσοφία και κατεύθυνση και μάλλον θα μπερδέψουν τα εμπλεκόμενα μέρη αντί να επιλύσουν θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Κι έρχομαι στην ‘καυτή πατάτα’: Ίσως όλη η διαδικασία επείγοντος να καθορίστηκε προς χάριν της διάταξης του Άρθρου 10 και των χαριστικών ρυθμίσεων για ΠΑΕ-ΚΑΕ ως προς τη μεταφορά ή όχι των χρεών σε νέες ΠΑΕ-ΚΑΕ. Ίσως ακόμη, να αφέθηκε σκοπίμως ο καιρός να κυλήσει για να γίνει το ζήτημα της ΕΠΟ πράγματι επείγον, ώστε να κρυφτεί αυτή η διάταξη και να περάσει αθόρυβα και ανεπαίσθητα, ντούκου δηλαδή. Πώς να μην πάει εκεί το μυαλό μας;
Κύριε Υπουργέ, με αυτή τη διάταξη πυροβολείτε τα πόδια σας. Όση καλή πρόθεση και να έχει κάποιος, βγάζει μάτι. Θα πείτε βέβαια το πρώτο είναι ή το τελευταίο; Δίκιο έχετε. Μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε Νόμους με κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις. Απλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε, ελπίσαμε ότι το παρόν Σ/Ν θα αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα.
Αλλά είπαμε από τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης τελικά δεν ξεφεύγει κανείς. Μοιάζει να αποτελεί όρο επιβίωσης.
Τέλος, σχετικά με την τροπολογία που αφορά στην επιλεκτική χορήγηση τιμής ένεκεν διπλώματος προπονητή, όσο τιμητική κι αν φαίνεται – κυρίως όταν υπάρχει συσχέτιση με ολυμπιακό μετάλλιο – τόσο προβληματική παρουσιάζεται στην εφαρμογή της.
Είναι αντιληπτό ότι θέλουμε να τιμήσουμε και να διευκολύνουμε όλους αυτούς που δίνουν την ψυχή τους για τη στήριξη των αθλητών μας. Η ίδια έχω ένα λόγο παραπάνω να το θέλω, έχοντας πλήρη γνώση του αγώνα, των δυσκολιών και της τεράστιας προσπάθειας και προσφοράς του πατέρα της Δραμινής Άννας Κορακάκη. Όμως δεν είναι αυτός ο τρόπος.
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να απονέμεται άδεια άσκησης επαγγέλματος κατηγορίας Α όταν νομοθετικά δεν έχουν καν ρυθμιστεί οι κατηγορίες! Ας βρούμε έναν όχι νομιμοφανή ένα νόμιμο στην ουσία και στη βάση του τρόπο να διευκολύνουμε και να τιμήσουμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Η παρούσα διάταξη έτσι κακοφτιαγμένη μοιάζει να τους χαρίζεται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν χάρες. Χρειάζονται και δικαιούνται την πρόβλεψη της πολιτείας για να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Δεν το κάνει αυτό η προτεινόμενη διάταξη.
Για όλους αυτούς τους λόγους κύριε Υπουργέ και για αστοχίες που θεωρούμε ότι υπάρχουν επιμένουμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν ήταν, το κάνατε επείγον, χωρίς κανένα πειστικό λόγο, στερώντας του τη δυνατότητα να ρυθμίσει με επάρκεια, σαφήνεια και δικαιοσύνη όντως σοβαρά θέματα του αθλητισμού.
Εκτός αν αρκεί ως αιτιολογία ότι και εσείς, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας στο ΣΥΡΙΖΑ , καθ έξιν αποστρέφεστε τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Δείτε το σχετικό βίντεο: