Άμεση η ανάγκη επαναλειτουργίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Δράμας
Αναφορές προς τον Υπουργό Υγείας

Την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείο Δράμας ζητά με δυο αναφορές της η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σε συνέχεια σχετικών επιστολών των Συλλόγων Διαβητικών και Καρκινοπαθών του Νομού.

Στις Αναφορές της η κα Κεφαλίδου καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας, με δεδομένο ότι ο αυξημένος όγκος των ασθενών και η αδυναμία του Νοσοκομείου της Δράμας, με τη σημερινή του οργάνωση, να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών αυτών, καθιστά αναγκαία την επαναλειτουργία της παραπάνω Παθολογικής Κλινικής.

Στην αναφορά της η Χαρά Κεφαλίδου σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή οι καρκινοπαθείς της Δράμας αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα Νοσοκομεία (π.χ. Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη), προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες θεραπείες και ιατροφαρμακευτικές αγωγές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, χρόνο και ψυχοσωματική καταπόνηση τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους. Και αυτό μάλιστα συμβαίνει σε ένα Νομό που δυστυχώς συγκαταλέγεται στους τέσσερις πρώτους Νομούς της χώρας σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας. Η ένταξη στο σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος, για τη λειτουργία όμως του οποίου απαιτείται η επανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, θα έδινε ένα τέλος στην καθημερινή αγωνία και ταλαιπωρία των ασθενών.

Επίσης, εκφράζοντας το αίτημα του Συλλόγου Διαβητικών του Νομού Δράμας, η Χαρά Κεφαλίδου επισημαίνει στην αναφορά της ότι μια και μόνο Κλινική, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό ασθενών με διαβήτη, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να νοσηλεύονται στην ίδια κλινική, με πληθώρα περιστατικών διαφόρων άλλων παθήσεων, γεγονός που είναι επικίνδυνο λόγω των επικίνδυνων λοιμώξεων που σε έναν ασθενή με διαβήτη μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των αναφορών:

1η Αναφορά

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Επανασύσταση Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο του Νομού Δράμας»

Σας υποβάλλω επιστολή του Συλλόγου Διαβητικών του Νομού Δράμας, στην οποία ζητείται η επανασύσταση της Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, στελεχωμένης πλήρως με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην ίδια επιστολή ο εν λόγω Σύλλογος επισημαίνει τις δυσκολίες και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες της Δράμας και κατ’ επέκταση τα άτομα με Χρόνιες Παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τα οποία προβλήματα έχουν παρουσιασθεί μετά την κατάργηση της Β’ Παθολογικής Κλινικής. Η μια μόνο Παθολογική Κλινική που αυτή τη στιγμή λειτουργεί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και να αντιμετωπίσει το μεγάλο όγκο των ασθενών.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου

2η Αναφορά

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Επανασύσταση Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο του Νομού Δράμας»

Σας υποβάλλω επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών του Νομού Δράμας, στην οποία ζητείται η επανασύσταση της Β’ Παθολογικής Κλινικής και η προσθήκη της στο σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, στελεχωμένης πλήρως με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.Στην ίδια επιστολή ο εν λόγω Σύλλογος επισημαίνει ότι η Δράμα είναι στους τέσσερις πρώτους νομούς στην Ελλάδα σε θνησιμότητα από καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000 άτομα-εγγεγραμμένα μέλη, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σχετικά αναφέρεται ότι στο Γ.Ν. Καβάλας το 2016 τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 900 ασθενείς από τη Δράμα, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης περίπου 100, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περίπου 800 ενώ στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύτηκαν 1.450 ασθενείς από Δράμα.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου