Άλλο η διάσωση της χώρας, άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρ.Δικαιωμάτων: «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» (βίντεο)

Η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι το παρόν σχέδιο νόμου έχει τρία εξαιρετικά σημαντικά νομοθετήματα: Πτωχευτικό Κώδικα, επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας και τροποποίηση παράβολων και σωρεία άσχετων τροπολογιών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εκπρόθεσμες.

“Κύριε συνάδελφε, επειδή μου δώσατε μία πολύ καλή ευκαιρία, να πω ότι έχετε δίκιο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πραγματικά βάζουν πάνω από οποιοδήποτε κομματικό καθήκον τη διάσωση της χώρας. Αυτό έκαναν τόσα χρόνια. Καμιά φορά νομίζω ότι εσείς μπερδεύεστε. Άλλο η διάσωση της χώρας, άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα νομοσχέδιο με τρία ουσιαστικά νομοθετήματα εξαιρετικής σημασίας :πτωχευτικός κώδικας (1-13), επιτάχυνση διοικητικής δικαιοσύνης(14-31), τροποποίηση παραβόλων (32-44) που κατά την προσφιλή σας τακτική τα κάνατε αχταρμά όλα μαζί τρία σε ένα, τσοντάρατε όπως πάντα και σωρεία άσχετων τροπολογιών οι περισσότερες εκπρόθεσμες.

Δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με τις βασικές διατάξεις του παρόντος σ/ν. Το έκαναν συνάδελφοι που επεσήμαναν όλη σας την προχειρότητα.

Θα αναφερθώ μόνο στις τροπολογίες του Υπουργείου Αθλητισμού. Καταθέσατε 4 τροπολογίες:
-Την υπ’ αρίθμ. 827/66 Τροπολογία που αφορά σε παράταση έναρξης εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου.
-Την υπ’αρίθμ.  828/67 Τροπολογία που αφορά στη συγκρότηση Ολομέλειας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) σε σώμα.
-Την υπ’αρίθμ. 829/68 Τροπολογία που αφορά σε συμπλήρωση του άρθρου 24 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ Α΄ 121) σχετικά με την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
-Την υπ’αρίθμ 847/79 Τροπολογία που αφορά τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις

και σήμερα υποχρεωθήκατε να αποσύρετε την μία. Η βιασύνη με την οποία τις φέρατε, όχι πως μας εκπλήσσει, αλλά μαρτυρά τη μεγάλη σας αγωνία και σπουδή για να προλάβετε τις εξελίξεις και προφανώς να τις προσαρμόσετε στα μέτρα σας.

Ανοίγω παρένθεση για την Τροπολογία που αφορά τη Συγκρότηση Ολομέλειας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) σε σώμα. Επειδή αποσύρθηκε μη θεωρείτε ότι δεν έχει πολιτική σημασία.

Αυτήν με σαββατιάτικο δελτίο τύπου αναγγείλατε την άρον-άρον απόσυρσή της και σήμερα το κάνατε πράξη, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, όταν έγινε αντιληπτό τι πάτε να κάνετε. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι «λόγω σφάλματος στην διατύπωση» «προφανώς εκ τυπογραφικού λάθους». Προφανώς για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο τα βάλατε όλα μέσα (και λάθος διατύπωση και τυπογραφικό λάθος) έστω κι αν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα. Αλλά αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα γι εσάς.

Να δούμε τι εξυπηρετούσε αυτή η νομοθετική σας πρωτοβουλία επί της ουσίας;

Βάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο να προηγείται του αρχαιότερου μόνιμου μέλους της ΕΟΕ προσπαθήσατε με πολύ θράσος (από το οποίο έχετε περίσσευμα), να παρέμβετε στις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Από την Παρασκευή που καταθέσατε την τροπολογία υπήρξε αυστηρή προειδοποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η απόσυρσή της είναι δείγμα πόσο εξόφθαλμα αντισυνταγματική είναι, αφού οδηγεί την συνέλευση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Βάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο να προεδρεύει παρεμβαίνετε στο καταστατικό της Ε.Ο.Ε., που βάσει του άρθρου 37 του Ν. 2725/99  προβλέπει ότι για την οποιαδήποτε τροποποίηση καταστατικού απαιτείται: σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας αλλά και έγκριση της Δ.Ο.Ε. σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στο καταστατικό της Ε.Ο.Ε.

Σημειώστε και μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δίνεται αρμοδιότητες στον απερχόμενο πρόεδρο ο οποίος προφανώς έχει εκλογικό ενδιαφέρον για τη συγκρότηση γιατί επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Ε.Ο.Ε.

Τόση «ευαισθησία» και «προσήλωσή» στις δημοκρατικές διαδικασίες; Δεν υπάρχει κανένα ηθικό και νομικό ασυμβίβαστο που καταστρατηγείτε όταν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. και ταυτόχρονα υποψήφιος για μια νέα 4ετία, θα είναι αυτός που θα:
-κρίνει την νομιμοποίηση των εκλεκτόρων,
-συγκαλέσει την ολομέλεια και τέλος
-πραγματοποιήσει όλη την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Άλλη μια φορά στο και 10” το μαζέψατε για να γλυτώσετε ότι μπορείτε από το διεθνές ρεζιλίκι. Αν και από τέτοια δεν ιδρώνει το αφτί σας.

Κάρτα Φιλάθλου
Σαράντα πέντε μάστορες και εξήντα μαθητάδες … Το γιοφύρι της ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Πρωθυπουργού, έχει γίνει η Κάρτα Φιλάθλου. Πηγαίνουμε από παράταση σε παράταση. Δεν ξέρω αν αυτή θα είναι η τελευταία που ψηφίζεται. Σας θυμίζω μόνο τους πύρινους λόγου του σημερινού Υπ. Δικαιοσύνης του κ. Κοντονή ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση. Έχουμε χάσει το μέτρημα.

Συμπλήρωση του άρθρου 24 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ Α΄ 121) σχετικά με την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η τροπολογία είναι φωτογραφική. Παρεμβαίνει στην εσωτερική έννομη τάξη αθλητικών ομοσπονδιών, όπως της Ε.Π.Ο. και άλλων, με αποτέλεσμα την δια νόμου αλλοίωση του εκλεκτορικού σώματος.

H επικίνδυνη και παραπλανητική τροπολογία σας, καταργεί διατάξεις τις οποίες δεν αναφέρει. Σύμφωνα με το άρ.38 παρ 7α. του Ν. 4115/2013 (φεκ 24) τροποποιήθηκε το Π.Δ. 130 (καταστατικό της ΕΟΕ) και αναφέρει ότι: Κατά τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) των Ομοσπονδιών που καλλιεργούν ολυμπιακά αθλήματα, η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) εκάστης Ομοσπονδίας (τακτική ή έκτακτη) εκλέγει επίσης, με μυστική ψηφοφορία, για την εκπροσώπησή της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) έναν αντιπρόσωπο με τον αναπληρωτή του. Εάν κάποια Ομοσπονδία δεν εκλέξει τον αντιπρόσωπό της μέσα στην προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999, όπως αυτός ισχύει, η Ε.Ο.Ε. λειτουργεί νόμιμα χωρίς τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας αυτής. Σε περίπτωση έλλειψης, για οποιοδήποτε λόγο, του αντιπροσώπου ή του αναπληρωτή του, διενεργούνται αρχαιρεσίες για την εκλογή του ελλείποντος, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας αυτού.

Σήμερα με την τροπολογία αυτή που φέρνετε δημιουργείτε τεράστια προβλήματα. Και εξηγούμαι: Η ανάδειξη εκπροσώπων από κάθε αθλητική ομοσπονδία για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γίνεται σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους διεξαγωγής των θερινών Ολυμπιακών αγώνων. Δηλαδή από 1/9 έως 31/12.

Μέχρι σήμερα όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έχουν αναδειχθεί οι εκπρόσωποι τους στην ΕΟΕ. Όλες πλην μίας. Η εξαίρεση αφορά την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία-ΕΠΟ. Ο λόγος για όσους ασχολούνται με τα αθλητικά θέματα είναι γνωστός. Η ΕΠΟ στερείται νόμιμης διοίκησης και έχει προσωρινή διοίκηση που έχει ορισθεί από την ΟΥΕΦΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού.

Στην κατάσταση αυτή έφθασε εξ αιτίας απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, που έκρινε ότι το ισχύον καταστατικό της ΕΠΟ είναι σε αντίθεση με τον αθλητικό νόμο όπως ισχύει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μεν καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπει μικρό σώμα εκλεκτόρων (περίπου180 εκλέκτορες) ο δε νόμος 450-500 εκλέκτορες. Με 180 εκλέκτορες η χειραγώγηση των εκλογών είναι πολύ εύκολη ενώ με 450 σχεδόν αδύνατη.

Πριν από λίγο, το απόγευμα πληροφορηθήκαμε ότι έγιναν εκλογές στην ΕΠΟ και εκλέχθηκαν τακτικός και αναπληρωματικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον ολυμπιακό κύκλο 2017-2020. Αν ισχύει ο Νόμος που ψηφίσατε κύριοι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε οι σημερινές εκλογές δεν είναι νόμιμες.

Άρα η σημερινή τροπολογία προσπαθεί να θεραπεύσει εκ των υστέρων όσα προβλήματα δημιουργήσατε;
Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό κύριοι συνάδελφοι;
Σας θυμίζει μήπως τη φυσική ροπή της Κυβέρνησης;
Ο προηγούμενος υπουργός αθλητισμού πολέμιος της κακοδαιμονίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και υπέρμαχος της εξυγίανσης του χώρου ο κ. Κοντονής πανηγύριζε ότι καταργούσε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Ο σημερινός κος Βασιλειάδης πανηγυρίζει γιατί αποδομεί το έργο του προκατόχου του και επαναφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο λίγο -εκ του πλαγίου είναι αλήθεια το αυτοδιοίκητο.

Νομίζετε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ των δύο Υπουργών Αθλητισμού ; Απολύτως καμία. Μονά – Ζυγά δικά μας. Αυτή είναι η πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλείστε το ηθικό πλεονέκτημα αλα καρτ ενώ ταυτόχρονα συναλλάσσεστε με ότι πιο διεφθαρμένο.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση η αδιαφορία σας για την τήρηση θεσμικών υποχρεώσεων, κανόνων και διαδικασιών ακόμη και αυτών που έχουν συμβολική σημασία. Είστε πρόθυμοι για να καρπωθείτε προσωρινά οφέλη εκμεταλλευόμενοι μια συγκυρία να διαλύσετε έναν θεσμό με πραξικοπηματικού τύπου χειρισμούς. Πρώτη φορά είναι άλλωστε;

Σήμερα σας ενδιαφέρει η εκλογή συγκεκριμένου υποψηφίου στην ΕΟΕ και τον στηρίζετε με χέρια και πόδια, το όραμα για σπάσιμο της διαπλοκής πήγε περίπατο. Θα το ξαναθυμηθείτε κάποια άλλη στιγμή με την πρώτη ευκαιρία.

Την υπ’αρίθμ 847/79 Τροπολογία που αφορά τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις που μόλις την καταθέσατε την αποσύρατε. Υπάρχει καμία σοβαρότητα;

Για να τελειώνουμε και να μην ταλαιπωρείστε και σπάτε το κεφάλι σας κάθε φορά πως θα βαφτίζετε το κρέας ψάρι.

Προτείνω να μας πείτε τι ακριβώς θέλετε να καλύψετε με τις τροπολογίες σας. Μετά ξέρετε εσείς. Θα φτιάξετε ωραιότατες φωτογραφικές διατάξεις, θα τις φέρετε, θα τις ψηφίσετε και αν χρειαστεί θα τς ξεψηφίσετε. Σταματείστε όμως επιτέλους να δημιουργείτε όλο αυτό το αλαλούμ χωρίς τέλος με τις τροπολογίες σας. Δεν βοηθά κανέναν.

Δείτε το σχετικό βίντεο: