Ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που αρμόζει στη χώρα που τον γέννησε
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (βίντεο)

Συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου (αρ.πρωτ.259) της Βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου, για τα σοβαρότατα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η Βουλευτής στην ομιλία της επισήμανε ότι:“Το θέμα έχει χάσει, βέβαια, την επικαιρότητά του, διότι οι εξελίξεις ήταν μέσα στον Νοέμβρη. Μιλάμε, λοιπόν, για αυτό το σήριαλ, με λίγα στοιχεία φαρσοκωμωδίας- για την υπόθεση του Φεστιβάλ Αθηνών”.

Αναλυτικότερα η Βουλευτής ανέφερε ότι:“Στις 29 Νοεμβρίου, λοιπόν, την επόμενη μέρα, αφού είχε κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση, υπάρχουν δημοσιεύματα, που εμφανίζουν τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος να θυμηθούμε λίγο ότι ήρθε πραγματικά στο «και πέντε» μετά την απομάκρυνση του κ. Λούκου και το φιάσκο Φαμπρ να σώσει το Φεστιβάλ πέρυσι το καλοκαίρι, ο οποίος ουσιαστικά σε ένα απολογισμό-ποταμό καταγγέλλει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, λέγοντας ότι υπονομεύεται το έργο του και ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια -να το πω λαϊκά- να μπουν τρικλοποδιές και να μην καταφέρει να ασκήσει τελικά τα καθήκοντά του ούτε στο ελάχιστο.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, σύμφωνα με αυτά που λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, χρεώνεται με ένα πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου από την πρόσληψη εργαζομένων εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να χάνουν και τη σύμβαση εργασίας που έχουν είκοσι εργαζόμενοι.

Στις 18 Νοεμβρίου υπάρχει προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή, η οποία είναι μια θέση απόλυτα θεσμικά κατοχυρωμένη από τον ιδρυτικό νόμο του Φεστιβάλ. Είναι θέση ευθύνης, σε αντιδιαστολή με αυτή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Και υπάρχει και συγκεκριμένη περιγραφή των προσόντων που πρέπει να διαθέτει κανείς.

Η προκήρυξη αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως όφειλε. Και την ίδια μέρα υπάρχουν άλλα δημοσιεύματα που λένε ότι γίνεται μια προσπάθεια, με επιστολή που έχετε στείλει εσείς, να παγώσετε όλη αυτή τη διαδικασία, πράγμα που με βάση τον ιδρυτικό νόμο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ.

Δεν χρειάζεται να σας πω ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται και σε ονόματα, ότι όλο αυτό γίνεται διότι φωτογραφίζεται ο κ. Δούρος, ο οποίος έχει εκπαραθυρωθεί από τον κ. Μπαλτά και αυτός είναι ένας τρόπος για να επιστρέψει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας.

Πάμε στο ουσιαστικό θέμα. Ο Γενικός Διευθυντής έχει μια πολύ σημαντική αποστολή, μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα: να ετοιμάσει τον φάκελο που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2017 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020». Αν δεν υπάρξει η έγκαιρη προετοιμασία, κινδυνεύουν να χαθούν 900.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ο πολιτισμός τα έχει πολύ – πολύ μεγάλη ανάγκη.

Επομένως, φτάνουμε στην αντικατάσταση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ξηλώνεται από εσάς, χωρίς να ξέρουμε, βέβαια, για τα πεπραγμένα του. Δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία για αυτό. Και ακολουθεί ο ορισμός του καινούριου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, του κ. Μηλιού, και των μελών, τα οποία οφείλω να πω ότι είναι αξιόλογες προσωπικότητες, άνθρωποι του πολιτισμού.

Είναι προφανές, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, ότι υπάρχει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στο Φεστιβάλ. Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταστρώσει κανένα στρατηγικό σχέδιο, αλλά επικρατεί ένα χάος, όπου ο πολιτισμός -για να χρησιμοποιήσω και τα δικά σας λόγια- δείχνει να μην μπορεί να δώσει καμμία μορφή.

Επομένως, θέλω να σας ρωτήσω ποιες θεσμικές λύσεις για τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στο Ελληνικό Φεστιβάλ και έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα δώσετε, πέρα από την αλλαγή των προσώπων και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε για την εξυγίανση του χώρου και κυρίως για την έγκαιρη προετοιμασία για το Φεστιβάλ.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι επειδή ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού αυτής της Κυβέρνησης ουσιαστικά πορεύεται μόνος του σε αυτό το χάος, αντιμετωπίζοντας πρόχειρα και συμπτωματικά το θέμα «πολιτισμός», που για μας θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα -για την Ελλάδα είναι η βαριά βιομηχανία μας, δεν θα σταματήσουμε να το λέμε-, θα πρέπει, με τις ελάχιστες υλικές δυνατότητες που μας δίνει ο προϋπολογισμός, να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν, γιατί αρμόζει στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό αυτό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε”.

Δείτε το σχετικό βίντεο: