Ελλείψεις και υποστελέχωση Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Δράμας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό (με αρ. πρωτ. 939) κατέθεσε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, για τις ελλείψεις και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας.

Τραγικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βλασταράκο, που επισκέφθηκε τις υγειονομικές μονάδες των νομών Δράμας, Σερρών και Καβάλας. Σύμφωνα με το από 1/11/2016 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι τα νοσοκομεία στους τρεις νομούς της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. Ταυτόχρονα, διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τόσο στις υγειονομικές μονάδες όσο και στο ΕΚΑΒ, ενώ οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων κατά 70% αναγκών.

Η Βουλευτής, ρωτά τον Υπουργό πως θα καλυφθούν οι ανάγκες ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τόσο του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας όσο και του ΕΚΑΒ Νομού Δράμας, αλλά και οι ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον
Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό

Θέμα: Ελλείψεις και υποστελέχωση Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Δράμας.

Υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι τα νοσοκομεία σε τρεις νομούς της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. Ταυτόχρονα, διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τόσο στις υγειονομικές μονάδες όσο και στο ΕΚΑΒ, ενώ οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων κατά 70% αναγκών.

Τραγικά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βλασταράκο, που επισκέφθηκε τις υγειονομικές μονάδες των νομών Δράμας, Σερρών και Καβάλας. Ειδικότερα, στο από 1/11/2016 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου γίνεται λόγος για την υποστελέχωση σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό κατά ποσοστό 50%, για τη μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών και λοιπού προσωπικού, τις δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, οι μονάδες ΠΕΔΥ λειτουργούν υποτυπωδώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι. Και όλα αυτά τη στιγμή που η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά 70%!

Να σημειωθεί ότι ο Νομός Δράμας, όπως και οι άλλοι όμοροι νομοί, έρχονται επιπλέον αντιμέτωποι με τις δυσχέρειες που δημιουργούν στην περιοχή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η δυσκολία στην πρόσβαση, οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Συμπερασματικά, ο κάτοικος του Νομού Δράμας έχει να υπερνικήσει πολλά εμπόδια προκειμένου να λάβει ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ασθένειας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού; Θα προχωρήσουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ; Προβλέπεται άμεση στελέχωση τόσο του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας όσο και του ΕΚΑΒ Νομού Δράμας;

2. Πως θα καλυφθούν οι ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού; Θα αντικατασταθούν τα μηχανήματα παλαιού τύπου με νέα σύγχρονης τεχνολογίας;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Χαρά Κεφαλίδου