Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ένα στοιχειωμένο έργο πολιτισμού
Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά (αρ.πρωτ.142) κατέθεσε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, για την αδυναμία παράδοσης στο κοινό ολόκληρου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο ανακαινισμένο κτήριο του Φιξ.

Στην Ερώτηση, η Βουλευτής επισημαίνει τη νέα καθυστέρηση παράδοσης του έργου, που εκτιμάται πλέον προς τα τέλη του 2017! Υπογραμμίζει επίσης την ολιγωρία του Υπουργείου στο ζήτημα στελέχωσης του Μουσείου, όπως είχε αναδείξει και σε παλαιότερη ερώτησή της η Βουλευτής το Νοέμβριο του 2015 (αρ. πρωτ. 1299). Το θέμα αυτό θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση των 3 εκατομμυρίων ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ρωτά τον Υπουργό για το μέλλον της χρηματοδότησης του Μουσείου από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» καθώς και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά

Θέμα: “Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ένα στοιχειωμένο έργο πολιτισμού”.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα στις 19/2/2016, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δρομολογούσε άμεσα όλες τις διαδικασίες –οικονομικές, πολιτικές, διοικητικές- προκειμένου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του. Τα 16 χρόνια που έχουν ακολουθήσει από την ίδρυση του Μουσείου, ένα διαμάντι 18.000 τετραγωνικών μέτρων που αναμένουμε να δούμε στο ανακαινισμένο κτήριο του Φιξ, το εμβληματικό κτήριο του Τάκη Ζενέτου, ήταν δύσκολα και είναι ήδη πολλά.

Παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια, η Διευθύντριά του κα Κατερίνα Κοσκινά σε πρόσφατη δήλωσή της εκτιμά ότι ολόκληρος ο χώρος θα παραδοθεί στο κοινό στα τέλη του 2017!

Εκκρεμεί ακόμα το θέμα στελέχωσης του Μουσείου, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 3 εκατομμυρίων ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τις εκθεσιακές υποδομές των μόνιμων συλλογών του. Επίσης, ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Μουσείου, που σας κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2015, έχει σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν τον Μάιο, και ακόμα τίποτα.

Με το με αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/327727/1792/14.01.2016 έγγραφό σας, σε σχετική ερώτηση που σας είχα καταθέσει το Νοέμβριο του 2015 (αρ. πρωτ. 1299), με είχατε ενημερώσει, ένα χρόνο πριν, ότι αναμένατε τη σχετική εγκριτική απόφαση της Επιτροπής της παρ.1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 για την πρόσληψη του προσωπικού. Επιπλέον, με ενημερώνατε ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας βρισκόταν στην τελική ευθεία. Μάλλον και σε αυτή την ευθεία προέκυψαν ‘άγνωστες’ στροφές. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τον Φεβρουάριο του 2015, σχεδόν 2 χρόνια τώρα, βλέπει τα εγκαίνια να πλησιάζουν. Μάταια όμως. Και είναι άδικο για τους Έλληνες φορολογούμενους να καθυστερείτε ακόμη την ολοκλήρωση ενός τόσο σπουδαίου έργου ανάδειξης του Πολιτισμού.

Η μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και η μη εκπλήρωση βασικών προϋποθέσεων οδηγούν σε πολλαπλές, χρονίζουσες εκκρεμότητες. Οι κακοί χειρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου θέτουν σε κίνδυνο τόσο το έργο όσο και τον Πολιτισμό μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης του Μουσείου της δωρεάς ύψους 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι αν όχι γιατί;
2. Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα περαίωσης όσων εκκρεμοτήτων απομένουν σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στο από 19/2/2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου;
3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού;
4. Πότε θα γίνει η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου