Είναι κρίμα η Κυβέρνηση να διαχειρίζεται το υπο ίδρυση “Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας” με όρους ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία στην Κοινή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας (βίντεο)

Η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» δήλωσε ότι το σ/ν θα μπορούσε να είναι μια θετική πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και χορήγηση υποτροφιών.

“Το γεγονός ότι δανειζόμαστε 180 εκατομμύρια από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και κατά πώς λέει και η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, αυτό θα δημιουργήσει αύξηση στο δημόσιο χρέος, πρέπει να μας κάνει όλους εξαιρετικά προσεκτικούς και πάρα πολύ αποτελεσματικούς στο πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια” δήλωσε.

Επισήμανε ότι πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν θα τελειώσει αυτή η δανειοδότηση. Που θα απορροφηθούν όλα αυτά τα νέα παιδιά, που είναι αξιόλογοι ερευνητές, αξιόλογοι επιστήμονες. Σε ποιες επιχειρήσεις, σε ποια ΑΕΙ, σε ποια ερευνητικά κέντρα; Μήπως τελικά όλο αυτό, απλώς αναστέλλει το brain drain και δεν το ακυρώνει;

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλευτής δήλωσε ότι θεωρεί πρωτοφανή την πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Παιδείας να έχει δικαίωμα ένστασης στις επιλογές προσώπων που προτείνουν τα Πανεπιστήμια για τη γενική συνέλευση και για το επιστημονικό συμβούλιο. “Λυπάμαι που θα το αναφέρω, αλλά αυτό είναι ένα σαφές δείγμα αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικότητας και καθεστωτικής νοοτροπίας. Και είναι κρίμα, κύριε Υπουργέ, ενώ έχετε την γνώση, να διαχειρίζεστε αυτή την πρωτοβουλία, που είναι εξαιρετικά σημαντική, με όρους ΣΥΡΙΖΑ και με όρους κυβερνητισμού. Όποια και αν είναι η Κυβέρνηση είτε η δική σας είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ” κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο: