Χαρά Κεφαλίδου: Είμαστε η ισορροπία του πολιτικού συστήματος
Συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Μεταρρύθμιση"

Η Χαρά Κεφαλίδου είναι Ηλεκτρόλογος μηχανικός, πρ. βουλευτής και υποψήφια βουλευτής  Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Μεταρρύθμισης  σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε συνθήκη. και ο «βασικός λόγος για να μας ψηφίσει ένας πολίτης είναι ότι είμαστε η ισορροπία του πολιτικού συστήματος». 

Για τις μετεκλογικές εξελίξεις αναφέρει ότι η συνεννόηση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη βασικά σκοντάφτει στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ένα ζήτημα ουσιωδώς θεσμικό, αλλά και προσωπικό ταυτόχρονα. Η συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δύσκολη, καθώς, ενώ ο κ. Τσίπρας λαϊκίζει υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια, διάφορα επιφανή στελέχη εκφέρουν κάθε μέρα διαφορετικές απόψεις που συσκοτίζουν και καθιστούν συνολικά αλλοπρόσαλλο τον προγραμματικό λόγο.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τις ηγεσίες ορισμένων πολιτικών δυνάμεων να οξύνουν την πόλωση, η προεκλογική περίοδος κυλάει ομαλά και σε μάλλον χαμηλούς τόνους. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στην αδιαφορία των πολιτών ή στην διάθεσή τους να ακούσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους πριν αποφασίσουν;

Όντως, ένα εκλογικό κοινό είναι ήσυχο, είτε από διάθεση εμβάθυνσης, όπως όταν κάνουμε ησυχία για να απολαύσουμε μια ωραία μουσική, είτε από αδράνεια και αδιαφορία, όπως όταν θέλουμε να ησυχάσουμε το μυαλό μας από μια ενοχλητική οχλαγωγία. Επειδή οι ψηφοφόροι και οι ηγεσίες των κομμάτων είναι ένα αλληλένδετο δίπολο, η στάση του ενός προσδιορίζει μονοσήμαντα τη στάση του άλλου ― είναι ένα χορευτικό ζευγάρι που δεν μπορεί να σταθεί και να κινηθεί, παρά μόνο αν είναι εναρμονισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε προσπάθεια πόλωσης εκ μέρους των πολιτικών, αν δεν καταφέρνει να επαγάγει πάθος, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει άπωση, μπέρδεμα και, τελικά, αδιαφορία. Δυστυχώς.

Τα προεκλογικά προγράμματα είναι πολυσέλιδα και πυκνά σε προτάσεις και δεν προσφέρονται συνήθως για ανάλυση σε βάθος κατά την προεκλογική περίοδο. Μπορείτε να μας πείτε τους τρεις πιο σημαντικούς κατά τη γνώμη σας λόγους για να αποφασίσει ένας πολίτης να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κάλπη;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φέρεται ως τρίτο κόμμα, άρα ο ρόλος που του προδιαγράφεται είναι μάλλον ρόλος κατευθυντήριας δύναμης, παρά κυρίαρχου πόλου. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το ιστορικό βάθος αυτής της παράταξης, που έχει λειτουργήσει ως μήτρα πολλών κατευθύνσεων και ιδεών -όχι απαραίτητα όλων θετικών- που έχουν τύχει ευρύτατης αποδοχής και βρίσκονται πλέον διεσπαρμένες σε όλα τα μεγάλα κόμματα εξουσίας. Αυτή η διαπίστωση, που είναι νομίζω ακριβής, επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε συνθήκη. Ως εκ τούτου, ο βασικός λόγος για να μας ψηφίσει ένας πολίτης είναι ότι είμαστε η ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Η επιρροή που θα ασκήσουμε θα είναι σταθεροποιητική, επιδιορθωτική και μεταρρυθμιστική. Στη μακρά πορεία διακυβέρνησης έχουμε αλλάξει τη χώρα, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, που τα πληρώσαμε,έχουμε κάνει υπερβάσεις και αναγκαίες συνεργασίες που μας στοίχισαν, και έχουμε εκσυγχρονίσει τη φυσιογνωμία μας μέσα από σημαντικές απώλειες προς κάθε κατεύθυνση. Χωρίς καμιά διάθεση ωραιοποίησης, πιστεύω ότι είμαστε η φωνή της λογικής, της συνέπειας και της σοβαρότητας.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για δυνατότητα λύσης του προβλήματος της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύετε ότι υπάρχει η βάση για ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις και ποιες προϋποθέσεις θεωρείτε αναγκαίες για την επίτευξη μιας σταθερής κυβερνητικής συμφωνίας;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως η εμβληματική παράταξη του κεντροαριστερού χώρου, έχει εν δυνάμει επικαλύψεις, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με την μετριοπαθή αριστερά που πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στην πράξη τώρα, η συνεννόηση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη βασικά σκοντάφτει στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ένα ζήτημα ουσιωδώς θεσμικό, αλλά και προσωπικό ταυτόχρονα. Η συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δύσκολη, καθώς, ενώ ο κ. Τσίπρας λαϊκίζει υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια, διάφορα επιφανή στελέχη εκφέρουν κάθε μέρα διαφορετικές απόψεις που συσκοτίζουν και καθιστούν συνολικά αλλοπρόσαλλο τον προγραμματικό λόγο. Προσωπικά δεν έχω πεισθεί ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αποβάλει τους υπνοβατικούς ψευτοεπαναστατικούς οραματισμούς που ανέκαθεν τους έκαναν να μοιάζουν διαζευγμένοι από την κοινή λογική. Αν αποφασίσουν όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να προτάξουν το συμφέρον της πατρίδας μας, βάση για προγραμματικές συγκλίσεις υπάρχει και πρέπει να αναδειχθεί. Μπροστά στο συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία των Ελλήνων όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να έχουν τη σοβαρότητα να υποτάξουν τους εγωϊσμούς τους σε αυτό το υπέρτερο αγαθό.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.