Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2023
Δήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας & Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έρχεται σε μια συγκυρία που ο εθνικός πόνος, η θλίψη και ο θυμός, για την απώλεια 57 νέων στην πλειονότητά τους συμπολιτών μας, ξεχειλίζει.

Θύματα εγκληματικής αμέλειας, άγνοιας και ασυδοσίας επαγγελματιών επιφορτισμένων με την ασφαλή κίνηση των σιδηροδρόμων. Θύματα της κυβερνητικής αδιαφορίας, της προχειρότητας, της ανοχής στις χρόνιες ελλείψεις των αυτονόητων στην Ελλάδα του 2023.

Η φετινή ημέρα μνήμης, δεν προσφέρεται για τους εορτασμούς που αξίζει. Μας βρίσκει με χαμηλωμένο βλέμμα και το ερώτημα πόσο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το κράτος που φτιάξαμε, αναπάντητο.

Το 1821 οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν, πολέμησαν, έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα αξιοπρέπειας και ελευθερίας, για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη, που σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση και φροντίζει για τη ζωή και την ελευθερία των πολιτών της.

Σήμερα θυμόμαστε πως ό,τι έχουμε, μας χαρίστηκε από εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για να υπάρχουμε. Αυτή τη βαριά κληρονομιά δεν την τιμούμε πάντα. Η 25η Μαρτίου 2023 φέρνει αντιμέτωπη την Πολιτεία με τις ευθύνες της. Φέρνει κι εμάς όλους αντιμέτωπους με τις επιλογές μας και την ανοχή μας στις χρόνιες παθογένειες και αυτούς που τις συντηρούν.

Ας γίνει η φετινή επέτειος ημέρα κοινής ανάληψης της ευθύνης να φτιάξουμε ένα κράτος που τουλάχιστον θα διασφαλίζει τα ουσιώδη.

 

Ο πίνακας  “Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης, 1865” είναι έργο του ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814 ή 1819-1878).  Λάδι σε μουσαμά, 164 x 126 εκ. Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα.