Υψηλή Κοστολόγηση των εργατικών κατοικιών στο Νομό Δράμας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, η Βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο (με αρ. πρωτ.7012), σχετικά με την Υψηλή Κοστολόγηση των εργατικών κατοικιών στο Νομό Δράμας.

Mε αφορμή την έκδοση και τη διανομή των οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του Νομού Δράμας, με αυξημένο το ποσό της χρεούμενης αξίας ανά τ.μ. σε σχέση με αυτής των προσωρινών παραχωρητηρίων του 2002, η Βουλευτής επισημαίνει ότι πρόκειται περί αδικίας απέναντι στους κατοίκους, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών στη Δράμα (αποβιομηχάνιση και υψηλό ποσοστό ανεργίας).

Τέλος η Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό βάσει ποιών τιμών κοστολογήθηκαν και υπολογίστηκαν οι νέες αξίες των εργατικών κατοικιών, αν όχι των τιμών της περιόδου που κατασκευάστηκαν, αν θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση αποπληρωμής των δόσεων για τους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους και επέκταση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: “Υψηλή Κοστολόγηση των εργατικών κατοικιών στο Νομό Δράμας”

Με αφορμή την έκδοση και τη διανομή των οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του Νομού Δράμας, με αυξημένο το ποσό της χρεούμενης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με αυτής των προσωρινών παραχωρητηρίων του 2002, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Το έτος 2012, εν μέσω κρίσης, στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι Δράμας, καθορίστηκε η τιμή των 446,05 ευρώ/τ.μ., πολύ υψηλότερη από αυτή που είχε καθοριστεί με τα προσωρινά παραχωρητήρια του 2002, χωρίς να γίνει ουδεμία έκπτωση και χωρίς οι τότε αρμόδιοι να επιδείξουν την παραμικρή ευαισθησία. Την ίδια περίοδο στο νομό Δράμας κοστολογήθηκαν άλλοι τρεις οικισμοί εργατικών κατοικιών: Οικισμός «Δράμα V» με 26 κατοικίες, «Δράμα Προάστειο VI» με 330 κατοικίες και «Άγιος Αθανάσιος Ι» με 134 κατοικίες με το ποσό επίσης των 446,05 Ευρώ/τ.μ.

Η “Ομάδα Εργασίας” που συγκροτήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με στόχο τη διενέργεια των διαδικασιών έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων στους οικισμούς που εκκρεμούν από το 1998, προφανώς δεν έλαβε υπόψη ότι ο ακριτικός Νομός Δράμας μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση πολλά χρόνια πριν η χώρα μπει στην κρίση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον πίνακα των ποσοστών ανεργίας και γι’ αυτό άλλωστε ήταν ενταγμένος στους θύλακες υψηλής ανεργίας στο παρελθόν αλλά και τώρα ήταν μέσα στις περιοχές που εφαρμόστηκε αρχικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται περί αδικίας απέναντι στους κατοίκους της περιοχής μας και γι’ αυτό ζητάμε να σταματήσει άμεσα η διαδικασία της έκδοσης και διανομής οριστικών παραχωρητηρίων στους προαναφερόμενους οικισμούς και να γίνει επανακαθορισμός της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών στη Δράμα.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Βάσει ποιών τιμών κοστολογήθηκαν και υπολογίστηκαν οι νέες αξίες των εργατικών κατοικιών αν όχι των τιμών της περιόδου που κατασκευάστηκαν;

  2. Θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση αποπληρωμής των δόσεων για τους ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους;

  3. Θα υπάρξει επέκταση του αριθμμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.