Χαρά Κεφαλίδου: Διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών και παιδικού, λόγω μη ύπαρξης απινιδωτών στα γήπεδα του Νομού Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υγείας, Αρ. Πρωτ.:1137/10-02-2023

Σε συνέχεια Ερωτήσεων στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ΕλέγχουΑναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη και Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, με αφορμή το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, με το οποίο γίνεται αναφορά στην διακοπή των ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών και παιδικού, λόγω του σοβαρότατου θέματος της έλλειψης απινιδωτών στα γήπεδα του Νομού Δράμας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη

            Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη

            Τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη

Θέμα: «Διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών και παιδικού, λόγω μη ύπαρξης απινιδωτών στα γήπεδα του Νομού Δράμας».

Σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας γίνεται αναφορά στην διακοπή των ποδοσφαιρικών αγώνων ανδρών και παιδικού, λόγω έλλειψης απινιδωτών στα γήπεδα του Νομού Δράμας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα «χάθηκαν» ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια ερασιτεχνικών αγώνων λόγω καρδιακής ανακοπής, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Δράμας, μετά και σχετική σύσταση-οδηγία της Ε.Π.Ο., αποφάσισε ότι στο εξής κανένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανδρών ή παιδικού δεν θα διεξάγεται εφόσον στο γήπεδο δεν υπάρχει απινιδωτής και άτομο πιστοποιημένο προς χρήση του.

Η Ε.Π.Σ. Δράμας ορίζει για τους αγώνες ανδρών τους παρατηρητές αγώνων ως υπεύθυνους για τον έλεγχο/διαπίστωση ύπαρξης απινιδωτή. Στους παιδικούς αγώνες θα πρέπει να ορίζεται αντίστοιχα ως υπεύθυνος πρόσωπο-αξιωματούχος της γηπεδούχου ομάδας που υπεύθυνα η ίδια θα έχει υποδείξει. Εάν πριν την έναρξη του αγώνα διαπιστώνεται η μη ύπαρξη απινιδωτή και πιστοποιημένου χρήστη ο αγώνας, αυτός δεν θα διεξάγεται και θα αναβάλλεται. Επισημαίνεται ότι, για τους ποδοσφαιριστές-ποδοσφαιρίστριες ηλικίας κάτω των 10 ετών επιβάλλεται διαφορετική λειτουργία και χρήση του απινιδωτή, την οποία διαθέτουν νέου τύπου απινιδωτές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συζήτησε εκ νέου και εκτενώς το θέμα αυτό και αποφάσισε, επειδή και οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν με απινιδωτές τα γήπεδα της ιδιοκτησίας τους μη τηρώντας τις σχετικές διατάξεις, ουδείς αγώνας ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων  διεξαχθεί από εδώ και πέρα και έως ότου οι Δήμοι ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Επιπλέον, αποφάσισε να αποστείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία.

Το σοβαρότατο αυτό θέμα έρχεται σε συνέχεια σχετικής Ερώτησής μου, από τον Ιούνιο του 2021, στους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την άμεση ανάγκη τοποθέτησης απινιδωτών σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή.

Σας επισυνάπτω το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, για τον εφοδιασμό των γηπέδων με απινιδωτές και με άτομα πιστοποιημένα προς χρήση τους, προκειμένου να διεξάγονται οι αγώνες με ασφάλεια για τους ποδοσφαιριστές-ποδοσφαιρίστριες.

Η αναφέρουσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα του τοπικού τύπου εδώ και την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού εδώ.