Χαρά Κεφαλίδου: Άμεση εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 /AGRITRACK, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αρ. Πρωτ.: 799/21-12-2022

Σε συνέχεια Αναφορών και Ερωτήσεων στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, όπου γίνεται αναφορά στα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, αλλά και όλης της χώρας, και ζητούν την άμεση εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 /AGRITRACK, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Άμεση εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 /AGRITRACK, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ».

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο της Δράμας, αναφέρονται σε σημαντικά θέματα που ταλαιπωρούν την Κτηνοτροφία εδώ και αρκετά χρόνια και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμα, στην ελληνική Κτηνοτροφία παρατηρούνται τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα, τα οποία απειλούν το μέλλον της:

  • Οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά και αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο των Ελλήνων Κτηνοτρόφων, αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ |(Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) προϊόντων της πατρίδας μας.
  • Η έλλειψη ψηφιοποίησης δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
  • Η αναγκαιότητα για την τακτική πληκτρολόγηση / ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, που προβληματίζει και επιβαρύνει τον κλάδο των Κτηνοτρόφων.

Οι Κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι για τα ανωτέρω προβλήματα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναπτύξει το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 /AGRITRACK – που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Θεσσαλία – το οποίο μπορεί να συμβάλει με επιτυχία στην καταπολέμησή τους. Για το σύστημα αυτό υπάρχουν, από το 2021, δηλώσεις από τον πρώην Υπουργό και τον Πρωθυπουργό, ότι θα εφαρμοστεί άμεσα ή ότι ήδη εφαρμόζεται, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική ενέργεια.

Αναρωτιούνται λοιπόν οι Κτηνοτρόφοι, για ποιους λόγους εμποδίζεται η εφαρμογή, στο σύνολο της χώρας, ενός δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, του οποίου τη λειτουργία υποστηρίζουν όλοι στα λόγια και το οποίο θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο τους.

Σας επισυνάπτω το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας και παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες άμεσης εφαρμογής του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 /AGRITRACK, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας εδώ.