Χαρά Κεφαλίδου: Σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. εξαιτίας των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών.
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αρ. Πρωτ. : 963/21-11-2022

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, μαζί με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, ορμώμενοι από το γεγονός της ομηρίας που βρίσκονται χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε.,  εξαιτίας διαφόρων εμποδίων και ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των έργων, ζητώντας να μάθουν τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

 Θέμα: Σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. εξαιτίας των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών.

Κύριε Υπουργέ,

‘Oπως πολύ καλά γνωρίζετε χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα βρίσκονται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας αλλά και πιθανής οικονομικής καταστροφής εξ αιτίας διαφόρων εμποδίων και ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των έργων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 04.11.2022 «έληξε» η προθεσμία που είχαν οι επενδυτές για να εκδώσουν, να αποστείλουν και να πρωτοκολλήσουν τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα Α.Π.Ε. στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτών των επενδύσεων  για παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας που τόσο πολύ χρειάζεται η πατρίδα μας.

Γνωρίζετε επίσης ότι οι διαδικασίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τα πιστωτικά ιδρύματα και η παράδοση τους στους επενδυτές είναι πλέον χρονοβόρες διαδικασίες πολλών ημερών, επειδή εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, κατόπιν αποστέλνονται στα υποκαταστήματα και μετά παραδίδονται στους πελάτες-επενδυτές ώστε να τις αποστείλουν αυτοί με την σειρά τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ. Ο δε όγκος των εγγυητικών επιστολών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν αυτό το διάστημα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Αποτέλεσμα αυτών των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι μέχρι την αρχική ορισθείσα  προθεσμία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό εγγυητικών επιστολών κατάφεραν και πρωτοκολληθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών άρχισε να καταφθάνει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ μετά την Παρασκευή 04.11.2022 και πληροφορούμαστε ότι δεν πρωτοκολλώνται τελικά αλλά στοιβάζονται χιλιάδες εγγυητικές επιστολές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε γραφεία, συρτάρια και κούτες αναμένοντας, τι άραγε; Τελικά τους θέλετε τους μικρομεσαίους επενδυτές η όχι;

Επειδή, για αυτό το θέμα ήσασταν ενήμεροι σαν Υπουργείο, τόσο από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από παραστάσεις, έγγραφα και επιστολές των ενδιαφερομένων φορέων, επενδυτών κ.λπ.

Επειδή, ήδη θα έπρεπε να είχατε δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες παραλαβής και πρωτοκόλλησης των εγγυητικών και μετά την 04.11.2022 προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδυτικές διαδικασίες χιλιάδων μικρών και μεσαίων επενδύσεων σε Α.Π.Ε.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Γιατί κρατάτε σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την διαδικασία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών, πληρώνοντας τα ανάλογα έξοδα ;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διορθώσετε τις δικές σας ολιγωρίες και αστοχίες στον προγραμματισμό που εκ των πραγμάτων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, αλλά και προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την ανασφάλεια οι μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στη μέση των αργόσυρτων διαδικασιών των τραπεζών και οι οποίοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2022

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εδώ και το σχετικό έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ εδώ.