Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στη Σύνοδο των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) στην Πράγα

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ –  Κινήματος Αλλαγής, μέλους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της COSAC (Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων Ε.Ε.), στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε., με θέμα «Η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. (κρίσιμες πρώτες ύλες, ευρωπαϊκή βιομηχανία, ψηφιακή τεχνολογία, πράσινη μετάβαση/ενέργεια, αγρο-διατροφικός τομέας κλπ.), 13- 15/11/2022, Πράγα.

«Ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον υπό διαμόρφωση μιας νέας, άγνωστης κανονικότητας που τρομάζει για το πόσο απροστάτευτες παραμένουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μπροστά στα σχέδια και τις επιδιώξεις ηγετών που χάνουν το μέτρο. 

Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνουν με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο έχουν αλλάξει οι χρόνοι και οι ταχύτητες των γεγονότων, άρα και η ανάγκη βελτίωσης των εργαλείων αντίδρασης των κρατών και φυσικά η ετοιμότητα των ηγεσιών που οφείλουν να ανταποκριθούν. 

Η παρούσα φάση προβάλλει απειλητική γιατί κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με νέες προσκλήσεις.

Μπορεί το Διεθνές Δίκαιο να είναι αλά καρτ;

Μπορούν οι πολίτες να μη συμμετέχουν ενεργά;

Μπορούν  οι πολιτικές για το Μεταναστευτικό να μην περιλαμβάνουν επιμερισμό της ευθύνης και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών;

Η διαπραγμάτευση για το πακέτο της Μετανάστευσης φαίνεται να μην προχωρά όπως θα θέλαμε, συνεκτιμώντας και το προσφυγικό πρόβλημα λόγω Ουκρανίας. Πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα;

Επιδιώκουμε την ειρήνη, συμβάλλουμε στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική,  ενισχύουμε την Ευρώπη ως τη μόνη απάντηση στις αναταράξεις. 

Γι΄αυτό τον λόγο επανακαταθέτουμε την τροπολογία στο θέμα της Ουκρανίας: “COSAC urges the European Union to send a clear message of condemnation of revisionism wherever it comes from, while also strengthening channels of dialogue based on International Law”.

Και ας μην λησμονούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η επισήμανση κινδύνων και αστοχιών συμβάλλει στην προστασία της Δημοκρατίας και στην επικράτηση του Δικαίου.

Ευχαριστώ».

Δειτε το σχετικό βίντεο: