Χαρά Κεφαλίδου: Επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία της χώρας.
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αρ. Πρωτ. : 510/25-10-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στις σχολικές μονάδες της Επικράτειας, με στόχο την πρόληψη περιστατικών παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς μαθητών και μαθητριών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία της χώρας».

Μετά τα πολλά περιστατικά παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς μαθητών και μαθητριών σε σχολεία όλης της χώρας, που επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στις σχολικές μονάδες της Επικράτειας, με στόχο την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.

Ενδεικτικά για το θέμα αναφέρουμε την ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας, που επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει με προβληματισμό περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών, το οποίο εκδηλώθηκε σε σχολείο του νομού. Για το θέμα τονίζεται ότι, όσο καταδικαστέα είναι η παραπάνω παραβατική συμπεριφορά τόσο αποφευκτέος είναι ο στιγματισμός των θυτών, αλλά και των θυμάτων, διότι οι ανήλικοι μαθητές/τριες δεν είναι εγκληματίες.

Τονίζεται ότι: «η εγκληματικότητα δεν είναι έμφυτη. Η παράβαση σε αυτή την ηλικία αντιμετωπίζεται με μέτρα διοικητικά, αλλά κυρίως πρέπει να αντιμετωπίζεται με μέτρα παιδαγωγικά. Γιατί ο σκοπός τους δεν είναι η τιμωρία, αλλά ο σωφρονισμός. Και οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στη θεραπεία. Πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη».

Τέλος υπογραμμίζουν ότι το αίτημα της ΕΛΜΕ Καβάλας για εισαγωγή Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία, επανέρχεται επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Αίτημα το οποίο, όπως επισημαίνουν, φέτος δεν ικανοποιήθηκε, παρά τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ.

Είναι απόλυτη και επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών σε όλα τα σχολεία της χώρας, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα, σε όλη την επικράτεια.

Η πρόσληψη των Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών θα δώσει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα και θα προλάβαινε ακόμα περισσότερα σε μαθητές αλλά και στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η άμεση στελέχωση των σχολείων της χώρας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, με την πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, ώστε να προλαμβάνονται οι παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών;
  2. Υπάρχει καταγραφή των αναγκών σε Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς των σχολικών μονάδων της χώρας, ώστε να σχεδιάσει και να προβεί το Υπουργείο στις ανάλογες προσλήψεις;
  3. Υπάρχει μέριμνα από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων – προσωπικών, οικογενειακών, ψυχολογικών ή άλλων σοβαρών νοσημάτων – των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μέσα στις τάξεις και οι οποίοι αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Χαρά Κεφαλίδου