Χαρά Κεφαλίδου: «Η παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες από το Υπουργείο Παιδείας είναι γαλαντομίες σε παρανομούντες. Όταν όμως γίνονται σε βάρος του φορολογούμενου είναι και κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στην Πολιτεία»
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Χαράς Κεφαλίδου προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (βίντεο)

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις φοιτητικές εστίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί  σε έδρα και συντονιστικό κέντρο ληστειών, κλοπών και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενώ καταβάλλονται κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη φύλαξη και ασφάλεια αυτών. 

«Η παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες από το Υπουργείο Παιδείας είναι γαλαντομίες σε παρανομούντες. Όταν όμως γίνονται σε βάρος του φορολογούμενου είναι και κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στην Πολιτεία»

Στην αναζήτηση ευθυνών και την έλλειψη λογοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες, μετά τα γεγονότα στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ), που είχε μεταβληθεί σε ορμητήριο συμμοριών θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των φοιτητών, αναφέρθηκε η  βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση, τις λειτουργικές δαπάνες των Φοιτητικών Εστιών και έχει την αρμοδιότητα της φύλαξής τους, την καθαριότητα και τη συντήρηση των υποδομών, ανέφερε η βουλευτής.   Το Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διορίζεται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και έχει παραχωρήσει τη φύλαξη όλων των εστιών της χώρας σε εταιρεία security.

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τα δημόσια ταμεία για τη φύλαξη της ΦΕΖ είναι πολλά. Συγκεκριμένα η συνολική δαπάνη φύλαξης για τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και τις Εστίες του ΕΜΠ ανέρχεται σε 1.150.000 Ευρώ για ένα έτος.

Πολλές, συχνές και σχολαστικές και οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Παρ’ όλα αυτά,  οι φοιτητές  και το προσωπικό της ΦΕΖ ζούσαν σε συνθήκες διαρκούς τρόμου, υπό τη συνεχή επίβλεψη εγκληματιών! «Δεν έχει κανένας ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ;” ρώτησε η βουλευτής τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο.

Η Χαρά Κεφαλίδου καταλήγοντας τόνισε ότι «αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εποπτείας, φύλαξης, αλλά κυρίως λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών, όλα όσα εξαγγέλλονται για ανακαίνιση των Εστιών, νέες κλίνες κλπ., σε μερικά χρόνια θα είναι σαν να ρίχνετε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη σε βαρέλι δίχως πάτο».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε με την παράθεση νομοθετικών διατάξεων περί αρμοδιοτήτων του ΙΝΕΒΙΔΙΜ και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Φοιτητικών Εστιών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα: «Τελικά κανείς δεν οφείλει να λογοδοτήσει για τη μετατροπή μιας Φοιτητικής Εστίας σε ορμητήριο ποινικών εγκληματιών; Κανείς δεν είναι υπεύθυνος;».

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση:

Ορίστε, κυρία Κεφαλίδου.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα σε όλους.

Κύριε Υφυπουργέ, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη φοιτητική εστία Ζωγράφου και τη δημοσιοποίηση ύπαρξης ουσιαστικά ενός άντρου εγκληματικής συμμορίας κοινών ποινικών που κατοικοέδρευαν στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία, οι αρμόδιοι άρχισαν να δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον και φροντίδα.

Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες φοιτητικές εστίες οι συνθήκες διαβίωσης ήταν και είναι απαράδεκτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γνωρίζουμε όλοι, το βλέπουμε, το βιώνουμε, το υπομέναμε όλοι όσοι από εμάς δεν συνέβαλαν ενεργά στο χάλι αυτό, αλλά το εκλαμβάναμε ως μια κανονικότητα. Είναι διαφορετικό, όμως, αυτό από το να έχει μεταβληθεί μια φοιτητική εστία στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα, στην πρωτεύουσα κιόλας, σε απόρθητο οχυρό κοινών ποινικών εγκληματιών.

Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα τα οποία καταδεικνύουν ότι υπήρχαν τρεις συμμορίες που είχαν ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες και δρούσαν από το 2019. Αυτά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Μάλιστα ήταν τέτοιο το θράσος που κάνανε face control, απειλούσαν με όπλα φοιτητές και υπάρχει και η καταγγελία του Πρύτανη του ΕΜΠ σχετικά με το θέμα.

Υπάρχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Αυτό έχει δημιουργηθεί με το άρθρο 12 του ν. 4115/2013 και είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των φοιτητικών εστιών, παρέχοντας διευκολύνσεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους. Στις αρμοδιότητες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι και η φύλαξη των εστιών, η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες, η καθαριότητα φυσικά και η συντήρηση των υποδομών.

Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα κτήρια φοιτητικών εστιών είναι πάρα πολύ παλιά. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσουν σύγχρονες ανάγκες. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ λειτουργεί σήμερα δεκαέξι εστίες και ό,τι ανάγκες υπάρχουν που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καλύπτονται από τα ΑΕΙ, που νοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους φοιτητές.

Προφανώς, υπάρχουν και παραδείγματα εστιών που λειτουργούν σε καλύτερη κατάσταση, όπως είναι αυτές που έχει φτιάξει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Πολυτεχνειούπολη μετά την ανακαίνιση που έγινε το 2004 ή αυτό που με ενδιαφέρον ακούμε να ξεκινά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίστηκε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και εκεί έχει παραχωρήσει με απόφασή του τη φύλαξη των φοιτητικών εστιών της χώρας σε εταιρεία σεκιούριτι. Αρχίζουν, λοιπόν και υπάρχουν πάρα πολλές συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και από τον Πρόεδρο, τον κ. Δέρβο. Χρήματα βγαίνουν από τα δημόσια ταμεία για τη φύλαξη των φοιτητικών εστιών και αυτή του Ζωγράφου και είναι πάρα πολλά.

Από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λοιπόν, είδαμε ότι η συνολική δαπάνη φύλαξης -για να μη σας μπλέκω με πολλά νούμερα- ανέρχεται στο ποσό του 1.150.000 ευρώ για ένα έτος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Για όλες τις εστίες.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Προφανώς, για όλες. Αλίμονο!

Πριν, όμως, το Υπουργείο σπεύσει να ενημερώσει όλους εμάς για το τι γίνεται και πώς είναι ο προγραμματισμός από εδώ και ύστερα, απαραίτητο θα είναι να διευκρινίσει και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αναζήτηση ευθυνών, ευθύνες από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της εστίας και όπως αποκαλύφθηκε, χρόνια ανέχονταν την κανονικότητα του τρόμου, ενώ την ίδια ώρα κονδύλια εκατομμυρίων διατίθεντο για τη φύλαξη και την ασφαλή λειτουργία.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Η Ελληνική Αστυνομία έκανε το καθήκον της. Το ερώτημα είναι εκείνοι που προΐστανται του αρμόδιου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, θα λογοδοτήσουν για τις παραλείψεις τους; Θα εξηγήσουν γιατί, ενώ καταβάλλονταν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων για τη φύλαξη, τελικά το αποτέλεσμα ήταν οι αποτροπιαστικές εικόνες που είδαμε;

Περιμένω την απάντησή σας με πολύ ενδιαφέρον, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα σας!

Αγαπητή κυρία συνάδελφε, ίσως θα γίνω λίγο βαρετός, αναφέροντας κάποιους νόμους, αλλά είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Ξεκινώ, λοιπόν, με το άρθρο 58 του ν. 4009/2011. Το άρθρο 58 προέβλεπε τη δημιουργία νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου η οποία θα είχε ως στόχο τη διαχείριση της περιουσίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν ιδρύθηκαν.

Ακολούθως, με την απόφαση 127/177/4-11-2011, κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των φοιτητικών και σπουδαστικών -τότε ακόμη υπήρχαν ΤΕΙ- εστιών μεταφέρθηκαν στα ΑΕΙ.

Κάνω μια παρένθεση: Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας το 2012 μετονομάζεται σε ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οπότε μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο κατ’ ουσία.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την απόφαση, όλες οι εστίες, οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός, το προσωπικό τους και των σπουδαστικών και των φοιτητικών εστιών μεταβιβάστηκαν από το ΕΙΝ, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, στα ΑΕΙ. Έτσι, επί παραδείγματι, μεταφέρθηκαν στο ΕΚΠΑ οι αρμοδιότητες της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι αντίστοιχες Εστίες, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι αντίστοιχες Εστίες κ.ο.κ.

Ακολούθως, με το άρθρο 30 του ν. 4115/2013, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα -και σας το διαβάζω κατά λέξη, όπως το λέει- οι αρμοδιότητες του ΕΙΝ, του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, δηλαδή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σήμερα, που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, συνεχίζουν και ασκούνται από το ίδιο το ΕΙΝ κ.λπ., κ.λπ. Προσέξτε: Οικονομική διαχείριση και κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Σημαίνει ότι την ευθύνη για το τι συμβαίνει μέσα στις φοιτητικές εστίες την έχουν οι πανεπιστημιακές αρχές. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καλύπτει το κενό το οποίο υπάρχει σε σχέση με τη μη λειτουργία νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση και κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κυρία Κεφαλίδου, έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, θέλω πραγματικά να το διευκρινίσουμε αυτό.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ξέρουμε ότι είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξέρουμε, επίσης, ότι διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και λειτουργεί προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας.

Ισχύει το γεγονός ότι έχουν βγει πάρα πολλές συμβάσεις το τελευταίο διάστημα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ; Σας είπα ότι το συνολικό ποσό της δαπάνης φύλαξης είναι 1.150.000 ευρώ.

Εμείς μιλάμε, λοιπόν, για τη φύλαξη των εστιών, εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημά μας και βλέπουμε ότι υπάρχουν εγκρίσεις δαπανών για υπηρεσίες φύλαξης στις νέες Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.λπ., κ.λπ.

Επομένως, το κομμάτι -για να το έχουμε καθαρό στο μυαλό μας- για το οποίο συζητάμε είναι ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο φορέας που ασχολείται με τη φύλαξη των εστιών.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όχι με τη φύλαξη…

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Λοιπόν, η κ. Κεραμέως πρόσφατα χαρακτήρισε άκρως πετυχημένη την επέμβαση της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη. Είπε ότι μπήκε τέλος…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ένα λεπτό να ολοκληρώσω και θα κάνετε όλες τις διευκρινίσεις.

Εγώ μέχρι τώρα κρατάω το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί βγαίνουν για τη φύλαξη και ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μπαίνει σε μια διαδικασία συμβάσεων για τη φύλαξη.

Ακούω, λοιπόν, την κ. Κεραμέως που λέει ότι πολύ καλά έκανε η αστυνομία τη δουλειά της και όντως, το ίδιο έχουμε να πούμε και εμείς, γιατί πάρα πολλά χρόνια κάποιοι άλλοι εθελοτυφλούσαν. Οκέι.

Στη συνέχεια, ακούμε μια ανακοίνωση για ένα σχέδιο ύψους 20 εκατομμυρίων για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών και εξαγγελία ότι θα φτιαχτούν και άλλες οκτώ χιλιάδες εκατόν πενήντα νέες κλίνες σε πέντε πανεπιστήμια. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία.

Το ερώτημα είναι ότι ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, όποια καλή πρόθεση και να έχει, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εποπτείας και φύλαξης και αυτές οι νέες κλίνες και αυτά καινούργιες εστίες πάλι θα βρεθούν στην κατάσταση που βλέπουμε σήμερα να υπάρχει στις φοιτητικές εστίες ανά την Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι τι έχετε κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια.

Δηλαδή, όταν έχεις έναν πρύτανη του ΕΜΠ να δηλώνει ότι δέχεται σοβαρές καταγγελίες, ότι υπάρχει καθεστώς ανομίας στις Φοιτητικές Εστίες του Ζωγράφου, που τον τελευταίο καιρό έχουν εκτραχυνθεί -αυτά είναι δημοσιεύματα του Τύπου- και το Υπουργείο φαίνεται ότι εθελοτυφλεί, θέλω να μας πείτε τι ακριβώς, ποιες ενέργειες δηλαδή έγιναν από το Υπουργείο μετά τις καταγγελίες και τη διαρκή ενημέρωση που ο πρύτανης λέει ότι έχει όλον αυτόν τον καιρό.

Διότι είναι ωραίες οι δηλώσεις, αλλά πρέπει να μας πει το Υπουργείο τι προτίθεται να κάνει για τη λογοδοσία του αρμόδιου φορέα για τη φύλαξη, που είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για τους υπεύθυνους της φύλαξης; Και όταν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι οι επιλογές της Κυβέρνησης, αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη; Θα παραμείνουν στις θέσεις τους; Κανένας υπεύθυνος; Δεν πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει για την κατάσταση που υπάρχει στις Εστίες του Ζωγράφου και για το διάστημα που εσείς τουλάχιστον έχετε την ευθύνη εποπτείας τους;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ) ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπαίνω κατευθείαν στο ζήτημα, στο πώς λειτουργεί το σύστημα στην πράξη, για να καταλάβουμε. Φεύγω από τους νόμους, για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα.

Βάσει των ισχυουσών διατάξεων, η πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη και την ασφάλεια κτηρίων -όχι μόνιμου προσωπικού, έκτακτου προσωπικού, εργολαβίες και όλα αυτά- δεν μπορεί να γίνει μέσω κονδυλίων που εγγράφονται για τις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ.

Εδώ υπεισέρχεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και έρχεται το «χ» πανεπιστήμιο και λέει: «Έχω αυτές τις ανάγκες για τη φύλαξη της φοιτητικής εστίας». Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ λοιπόν έχει τα σχετικά κονδύλια και προχωράει στον διαγωνισμό για πρόσληψη κάποιας εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου. Αφ’ ης στιγμής ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, την αρμοδιότητα για να επιβεβαιώσουν τι γίνεται με τις εστίες, αν η φύλαξη που παρέχεται είναι σωστή ή όχι την έχουν τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπως σας διάβασα προηγουμένως και αναφέρεται ρητώς στο άρθρο 30Α του νόμου 4115, έχει την οικονομική διαχείριση και κάλυψη λειτουργικών δαπανών των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, δεν έχει το θέμα της φύλαξης, τι γίνεται στην καθημερινότητά τους. Κάνει για λογαριασμό των πανεπιστημίων τους σχετικούς διαγωνισμούς, γιατί τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να το καλύψουν από τις λειτουργικές τους δαπάνες, και στη συνέχεια το πανεπιστήμιο αναλαμβάνει το έργο. Πώς το αναλαμβάνει; Κατά κανόνα υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο μια επιτροπή η οποία επιβεβαιώνει αν γίνεται  σωστή φύλαξη ή όχι. Επομένως, τελειώνει ο ρόλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ εκεί που παρέχει αυτά που του ζητάει το πανεπιστήμιο.

Αναφερθήκατε στο ποσό του ενός εκατομμυρίου πενήντα χιλιάδων ευρώ που αφορά στις λειτουργικές δαπάνες για όλη τη χώρα. Όλες αυτές δεν είναι δαπάνες που πηγαίνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και παρακολουθεί τι γίνεται. Τα αιτήματα προέρχονται από τα πανεπιστήμια που του λένε «Θέλουμε «χ» αριθμό νυχτοφυλάκων» και αντιστοίχως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάνει τον σχετικό διαγωνισμό. Όταν πάνε οι νυχτοφύλακες για να πληρωθούν, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του πανεπιστημίου ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Τώρα, τι έχει γίνει ειδικά στο συγκεκριμένο. Στο συγκεκριμένο αποφασίστηκε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο πριν από περίπου έναν χρόνο να κλείσει τη φοιτητική εστία. Αποφάσισε να τις κλείσει για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι στην ουσία δεν είχε ανακαινιστεί από το 1971-1972 που φτιάχτηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ήταν, ας μου επιτραπεί ο όρος, άντρο παρανομίας εκεί μέσα.

Γιατί ήταν άντρο παρανομίας; Διότι για πολύ καιρό μέχρι το 2019 δεν μπορούσε να παρέμβει η Αστυνομία, διότι έπρεπε να πιστοποιείται ότι υπάρχει κακούργημα που γίνεται μέσα. Από το 2019 και μετά η Αστυνομία έκανε τρεις εφόδους, πλήρως εξοπλισμένη, όπως την τελευταία φορά και τα λοιπά. Αλλά προφανώς εκτιμώ -δεν μου το έχουν πει από την Αστυνομία-, δεν βρήκε στοιχεία διότι υπήρχε εσωτερική ενημέρωση εκείνων που βρίσκονταν μέσα και είχαν απομακρύνει ό,τι ήταν ύποπτο. Οπότε οι έφοδοι της Αστυνομίας μέσα στη φοιτητική εστία κατέστησαν ατελέσφορες.

Έκτοτε η Αστυνομία παρακολούθησε τη φοιτητική εστία και την ευρύτερη περιοχή. Η επιχείρηση που έγινε τον τελευταίο καιρό δεν έγινε μόνο στη φοιτητική εστία, έγινε παράλληλα και σε κάποια διαμερίσματα που ήταν στη γύρω περιοχή, διότι τα διαμερίσματα συνδέονταν άμεσα με τη φοιτητική εστία. Δηλαδή αυτοί που ήταν στη φοιτητική εστία έπαιρναν τα πράγματα και τα πήγαιναν στα διαμερίσματα ή τανάπαλιν. Συνήθως στη φοιτητική εστία, γιατί εκεί εθεωρείτο ότι υπήρχε ασφάλεια.

Οπότε έγινε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση της Αστυνομίας με πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, για να μπορέσουν αυτή τη φορά να έχουν ευρήματα, εν αντιθέσει προς τις προηγούμενες φορές που νόμιζαν ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν μόνον εκεί.

Επομένως, κλείνοντας, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει αρμοδιότητα μόνον για τα οικονομικά, για το οικονομικό σκέλος και για τους διαγωνισμούς. Το πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο.

Η περίπτωση της φοιτητικής εστίας Ζωγράφου είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Να φανταστείτε τώρα οι φοιτητές που έμεναν δεν ήταν του Πολυτεχνείου, ήταν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από το Πάντειο. Είναι ενδεικτικό ότι -αναφέρετε και στην ερώτησή σας ορθώς- ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με τις δύο νέες φοιτητικές εστίες.

Το ποσό των διακοσίων κάτι χιλιάδων ευρώ -δεν το αναφέρετε εσείς, το ανέφερε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- που έχει διατεθεί για τη φύλαξη των φοιτητικών εστιών ήταν κυρίως για τις νέες φοιτητικές εστίες που πήγαινε, διότι αυτή πρόκειται να κλείσει και τώρα τρέχει διαγωνισμός για να βρεθεί ξενοδοχείο για να στεγάσει τους φοιτητές του ΠΑΔΑ. Δεν είναι καν του Πολυτεχνείου αυτοί οι φοιτητές. Το Πολυτεχνείο είχε τραβήξει τους φοιτητές του.

Αυτά για την πλήρη εικόνα του θέματος.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για τη θηριώδη ανοχή σας. Σχεδόν διπλάσιος χρόνος.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: