Χαρά Κεφαλίδου: Άκρως προβληματική και αντιπαιδαγωγική η αλλαγή Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αρ. Πρωτ. : 332/17-10-2022

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη διαδικασία αλλαγής Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και την τεράστια αναστάτωση που επιφέρει στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Άκρως προβληματική και αντιπαιδαγωγική η αλλαγή Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την έκδοση της με Αριθ. Πρωτ.: Φ.350/98/122749/Ε3/6-10-2022 Εγκυκλίου του Υ.ΠΑ.Ι.Θ., για τη Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων, επισημαίνει την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί η επιλογή νέων Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων, διότι η θητεία τους έχει λήξη από τις 31 Ιουλίου 2020.

Τονίζεται όμως ότι οι διαδικασίες επιλογής Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων θα πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιο–Ιούνιο), και οι νέοι/ες Διευθυντές-Διευθύντριες να αναλαμβάνουν υπηρεσία στις σχολικές μονάδες τους την 1η Αυγούστου, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους.

Επειδή η αλλαγή Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι πέρα και έξω από κάθε λογική και θα οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση τη λειτουργία  των σχολικών μονάδων, γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί θα εγκαταλείπουν στη μέση της χρονιάς την τάξη τους για να αναλάβουν διευθυντές, κάποιοι διευθυντές, που δεν θα επιλεγούν, θα πρέπει να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη σχολική μονάδα ο τελευταίος τοποθετηθείς εκπαιδευτικός, αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων κ.ά..

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαδικασίες επιλογής Διευθυντών/ντριών  δεν θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αλλά στο τέλος του σχολικού έτους και θα τοποθετούνται την 1η Αυγούστου στις σχολικές τους μονάδες, για να αποφεύγεται η τεράστια αναστάτωση που θα επέρχεται στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εδώ.