Η Χαρά Κεφαλίδου στην εκπομπή “…Από τις Έξι” της ΕΡΤ1
Συμμετοχή στην εκπομπή "…Από τις Έξι" της ΕΡΤ1 (βίντεο)

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, με τη Νίνα Κασιμάτη και τον Δημήτρη Κοτταρίδη συμμετείχε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου για το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων.

Η βουλευτής στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια: «Δεν μπορεί να είναι κανείς αρνητικός στην προσπάθεια που γίνεται να ανακουφιστεί, με όποιο τρόπο, η ελληνική οικογένεια. Όμως αυτή ιστορία με τα επιδόματα ουσιαστικά είναι κάτι το οποίο δεν φέρνει λύση, φαίνεται ότι εδώ χρειάζεται να κινηθεί στοχευμένα στα αδύναμα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντέχουν όλο αυτό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η οποία ναι μεν προκλήθηκε από τον πόλεμο που υπάρχει στην Ουκρανία, όταν έγινε εισβολή της Ρωσίας, όμως φρόντισε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το συνέχισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εξαρτήσει κατά 25% περισσότερο τη χώρα από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι που πληρώνουμε τώρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και στα είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση δηλαδή του φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Αν κοιτάξουμε λίγο τα στοιχεία Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, θα δείτε ότι η καταναλωτική δυνατότητα και η αγοραστική δυνατότητα έχει μειωθεί κατά πολύ και αυτό το βλέπουμε γιατί και η ελληνική οικογένεια έχει περιορίσει τα ψώνια της στο σουπερμάρκετ και προτιμά -δείτε κι αυτό το ποιοτικό στοιχείο- να παίρνει προϊόντα τα οποία δεν είναι επώνυμα αλλά είναι μιας αλυσίδας. Η κυβέρνηση λέει ότι ό,τι αυτή τη στιγμή επιστρέφεται ως επίδομα, δεν έχει να κάνει καθόλου με τον Έλληνα πολίτη, δεν πέφτει στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Θέλω να σας πω ότι το 1,1 δις από τα 2,7, που μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι θα είναι τα επιδόματα, προέρχεται από το κρατικό προϋπολογισμό και τα 800 εκατομμύρια είναι από το ταμείο των πράσινων ρύπων, το οποίο ουσιαστικά τι είναι; Είναι δημόσιο χρήμα, αλλά χρήμα του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια η Χαρά Κεφαλίδου ασκώντας κριτική στην μέχρι τώρα  διαχείριση της από την κυβέρνηση της ΝΔ,  επισήμανε ότι υπάρχουν αστοχίες και πρέπει να ληθφούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας για την προστασία των πιο αδύναμων, απαναλαμβάνοντας, για άλλη μία φορά, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

  • Ζητάμε να ενεργοποιηθούν οι ανεξάρτητες αρχές. Αντί να έχουμε το καλάθι με τα 50 προϊόντα, ας γυρίσουμε στο παρατηρητήριο τιμών, που είχε τη δυνατότητα ο πολίτης να συγκρίνει 1000 διαφορετικά προϊόντα και γίνεται με τόση επιτυχία στην Κύπρο.
  • Ας κοιτάξουμε να ενισχύσουμε τις καταναλωτικές οργανώσεις.
  • Ας γίνονται καλύτεροι και περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά.
  • Ας δούμε λίγο την επιτροπή ανταγωνισμού και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Στη δεύτερη τοποθέτησή της η βουλευτής σχολίασε “το καλάθι της νοικοκυράς με τα 50 προϊόντα”: «Είναι μία προσπάθεια, ένα πείραμα που έρχεται από την Ευρώπη. Πολύ καλά κάνει η Ευρώπη που το εφαρμόζει, ας μην ξεχνάμε όμως ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι οι μικροί και μεσαίοι.  Αυτό το ξεχνάμε. Όταν λοιπόν ερχόμαστε να εφαρμόσουμε κάτι, τουλάχιστον ας το φέρνουμε στα μέτρα μας.

Με αυτό που γίνεται τώρα θα υπάρξει μία στρέβλωση στον ελεύθερο ανταγωνισμό και ουσιαστικά θα  δεινοπαθήσουν,  μπορεί και να κλείσουν, μικροί και μεσαίοι στην αγορά, οι αρτοποιοί, οι κρεοπώλες, υπάρχει και συνέχεια. Θέλω να πω ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό το λέμε με κάθε τρόπο, ότι λύση στο δικό μας θέμα της ενεργειακής αυτονομίας, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτά, που με τόσο πλουσιοπάροχο τρόπο τα έχει η χώρα μας. Είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα: ο αέρας της, η δυνατότητα που έχει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες λόγω του ήλιου, να έχει αιολικά πάρκα.

Ούτε σε αυτό η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα, διότι αλλιώς θα βλέπαμε να παίρνει πρωτοβουλίες με το Ταμείο Ανάκαμψης, να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός. Και επιπλέον ό,τι γίνεται μέχρι τώρα, δυστυχώς εξαιρεί αγρότες, μικρούς και ευάλωτους, τα ελληνικά νοικοκυριά και όλη αυτή η προσπάθεια της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας κλείνει το μάτι σε μονοπώλια και ολιγοπώλια».

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα: