Χαρά Κεφαλίδου: Διαμαρτυρία απορριφθέντων ΕΒΠ από την 1ΕΑ λόγω σφαλμάτων και αστοχιών του πληροφοριακού συστήματος του Α.Σ.Ε.Π.
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αρ. Πρωτ. : 7401/14-09-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των απορριφθέντων εκπαιδευτικών ΕΒΠ από τον αξιολογικό πίνακα του Α.Σ.Ε.Π. στην προκήρυξη 1ΕΑ/2022, που υπηρετούν πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, στελεχώνοντας τα σχολεία και πιο συγκεκριμένα την Ειδική Αγωγή, διότι βρέθηκαν εκτός των πινάκων αυτών με λανθασμένη δικαιολογία την «έλλειψη τίτλου σπουδών», λόγω σφαλμάτων και αστοχιών του πληροφοριακού συστήματος του Α.Σ.Ε.Π..  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

 Θέμα: «Διαμαρτυρία απορριφθέντων ΕΒΠ από την 1ΕΑ λόγω σφαλμάτων και αστοχιών του πληροφοριακού συστήματος του Α.Σ.Ε.Π.».

Οι απορριπτέοι ΕΒΠ από τον αξιολογικό πίνακα του Α.Σ.Ε.Π. στην προκήρυξη 1ΕΑ/2022, διαμαρτύρονται διότι, ενώ οι ημερομηνίες τρέχουν και οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται από προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες γεμάτους λάθη, προχειρότητα και αδικίες, πολλοί ΕΒΠ που υπηρετούν πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, στελεχώνοντας τα σχολεία και πιο συγκεκριμένα την Ειδική Αγωγή, βρέθηκαν εκτός των πινάκων αυτών με λανθασμένη δικαιολογία την «έλλειψη τίτλου σπουδών», λόγω αστοχίας του πληροφοριακού συστήματος του Α.Σ.Ε.Π..

Εδώ επισημαίνεται ότι όλα τα πτυχία των ΕΒΠ βρίσκονται επικαιροποιημένα και κατοχυρωμένα στον ηλεκτρονικό τους φάκελο στο ΟΠΣΥΔ, απ’ όπου και γίνεται η ταυτοποίηση.

Ενώ όλοι γνώριζαν για τον διαχωρισμό κωδικού “201-202”, κάτι που ισχύει για πρώτη φορά μιας και μέχρι τώρα ο κωδικός για όλους (ΙΕΚ-ΕΠΑΛ) ήταν κοινός “201”,, το σύστημα κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης δεν έδινε τη δυνατότητα επιλογής κωδικού, παρά μόνο τον κωδικό 201, ο οποίος ήταν προεπιλεγμένος.

Εδώ και δύο μήνες οι απορριφθέντες ΕΒΠ έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα διεκδίκησης των αυτονόητων, με μετάθεση ευθυνών συνεχώς από το Α.Σ.Ε.Π. στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και αντίστροφα, χωρίς καμία σοβαρή και ουσιαστική απάντηση επί του θέματος από κανέναν.

Επειδή το όλο ζήτημα ανέκυψε διότι σε μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών αιτήσεων, το πεδίο του κωδικού τίτλου σπουδών ήταν προσυμπληρωμένο με την τιμή “201”, και δεν δινόταν καμία άλλη επιλογή προς συμπλήρωση.

Επειδή ακόμη και οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 1ΕΑ/2022 ανακοινοποιήθηκαν δύο φορές, εμπεριέχοντας σωρεία λαθών με ευθύνη του Α.Σ.Ε.Π., καθιστά εμφανές με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι τα πληροφοριακά συστήματα του Α.Σ.Ε.Π. δεν λειτουργούν όπως θα ήταν αναμενόμενο, και ότι είναι ευάλωτα και επιρρεπή σε αστοχίες, όπως συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Επειδή οι ατομικοί φάκελοι των απορριπτέων Εκπαιδευτικών ΕΒΠ, που υπάρχουν στο ΟΠΣΥΔ, είναι έγκυροι και επικαιροποιημένοι, και πολύ εύκολα το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να διασταυρώνει τα ατομικά στοιχεία και προσόντα τους μέσω αυτού.

Επειδή πολλοί από τους απορριφθέντες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Α.Σ.Ε.Π. και πήραν την καθησυχαστική απάντηση των υπαλλήλων του πως θα γίνει διασταύρωση του τίτλου σπουδών τους μέσω του ΟΠΣΥΔ, γεγονός που δεν συνέβη, όπως διαπιστώνεται εκ των υστέρων.

Επειδή το Α.Σ.Ε.Π. δεν έχει ενημερώσει τους υποψηφίους των προκηρύξεων και 1ΕΑ/2022 και  3ΕΑ/2022 ποιοι είναι οι έκτακτοι και επείγοντες λόγοι για τους οποίους οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται μέσω των προσωρινών πινάκων κατάταξης και επίσης, γιατί αναιτιολόγητα οι διαδικασίες δεν ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα, ούτως ώστε να υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα για την εξέταση όλων των ενστάσεων πριν την έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης, επομένως και την πρόσληψη αναπληρωτών με αξιολογικούς και έγκυρους πίνακες.

Επειδή πίσω από τους αριθμούς αυτούς των απορριφθέντων βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, οικογένειες, σύζυγοι και παιδιά, και ο αποκλεισμός τους από τους πίνακες κατάταξης για 2 (δύο) έτη λόγω ενός τεχνικού σφάλματος -για το οποίο οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν -θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην οικογενειακή και οικονομική σταθερότητά τους.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση διόρθωση των σφαλμάτων και των αστοχιών του Α.Σ.Ε.Π. και την αποκατάσταση της αδικίας των απορριφθέντων ΕΒΠ καθώς και την διόρθωση τέτοιων προβλημάτων στις μελλοντικές προκηρύξεις;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την τάχιστη εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από τους απορριφθέντες ΕΒΠ, ώστε να μπορέσουν, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές, οι υποψήφιοι να συμπεριληφθούν στους οριστικούς πίνακες των διορισθέντων;

Η ερωτώσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου