Χαρά Κεφαλίδου: «Ο λύκος γούνα αλλάζει, περπατησιά δεν αλλάζει»
Συνέντευξη στην εφημερίδα POLITICAL και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο

-Πώς θα διασφαλίσετε την αξιοπιστία της εξεταστικής επιτροπής ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη;
Με όποιο τρόπο μπορούμε. Εμείς δεν ζητάμε εκλογές και πάμε παρακάτω. Ήδη επιστολές – προσκλήσεις, για να προσέλθουν στην επιτροπή, εστάλησαν σε όλους τους εμπλεκόμενους. Περιμένουμε και επιμένουμε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που θα ρίξουν φως και δεν θα αφήσουν σκιές συγκάλυψης. Περιμένουμε τη ΝΔ να στηρίξει το έργο της επιτροπής.
Σε αυτή την εξεταστική επιτροπή δίνουν εξετάσεις όλα τα πολιτικά κόμματα, για το πόσο έτοιμα είναι στις απαιτήσεις της δημοκρατίας.

-Γιατί η κυβέρνηση δε δίνει δημόσια, όπως ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, τις αιτίες που οδήγησαν στη νόμιμη επισύνδεση των τηλεφωνικών του κλήσεων;
Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτεται πίσω από το ζήτημα του απορρήτου, την τήρηση ή τη μη τήρησή του, που προκάλεσε αντιπαράθεση στις προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής.
Κρυβόμενη πίσω από τον Κανονισμό της Βουλής, επιμένει στη συντήρηση της σκιάς. Το μυστήριο και το σασπένς είναι συνταγή για πετυχημένες ταινίες, όχι κυβερνήσεις. Πράγματι, δεν μπορεί να γίνεται δημόσιος διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια μυστική υπηρεσία, αυτό αναιρεί τη φύση της και την αποτελεσματικότητά της. Όμως, κάθε παρακολούθηση από την ΕΥΠ έχει αρχή και τέλος, έχει λόγο και οδηγεί σε ένα πόρισμα, ένα συμπέρασμα. Αυτό δεν μπορεί να παραμένει κρυφό. Ειδικά όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα και ακόμη περισσότερο όταν αφορά πολιτικούς και ακόμη περισσότερο όταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να δοθεί στο φως ο λόγος της παρακολούθησής του. Συνεπώς αυτή η εξεταστική επιτροπή πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Οι χειρισμοί της είναι αυτοί που θα κρίνουν την αξιοπιστία της.

-Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με το “καλάθι” της ΔΕΘ, θα μπορέσει να προσπεράσει τις “παρενέργειες” από την υπόθεση των υποκλοπών;
Η υπόθεση των υποκλοπών είναι κρίσιμο θέμα που ακουμπά τον πυρήνα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η πιο πρόσφατη κυβέρνηση που προσπέρασε αυτή τη “λεπτομέρεια” της ευαισθησίας του ελληνικού λαού σε ζητήματα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, βρέθηκε με περίπου 8.5 μονάδες διαφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Εάν ο πρωθυπουργός παραβλέψει ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα με ένα καλάθι παροχών, το μεν καλάθι θα είναι ευπρόσδεκτο, δεν θα αποφύγει όμως το τίμημα της περιφρόνησης των θεσμών. Η υπόθεση παρακολουθήσεων, όσο παραμένει, θα γιγαντώνεται και θα την βρίσκει μπροστά του ο ίδιος, η ΝΔ αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Τελικά η υπόθεση των υποκλοπών σας έφερε πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ;
Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πάντα. Σταθερά στον δρόμο της λογικής, της συνέπειας, της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου στην υπηρεσία του πολίτη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εθισμένο στην ευκαιριακή αντίληψη της πολιτικής. Το κυβερνητικό θεσμικό ατόπημα των τηλεφωνικών υποκλοπών έδωσε το χώρο στο κόμμα που ονειρευόταν να κατακτήσει τους αρμούς της εξουσίας, να παρουσιάζεται υπερασπιστής των δημοκρατικών θεσμών. Ο σοφός λαός λέει ότι ο λύκος γούνα αλλάζει, περπατησιά δεν αλλάζει.

-Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων. Ο κορωνοϊός καραδοκεί. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι προ των πυλών. Ως αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, πώς ατενίζετε την νέα χρονιά;
Με προβληματίζει η αμεριμνησία του καλοκαιριού. Ο εφησυχασμός -που κατά τους θερινούς μήνες δεν οδήγησε σε συναγερμό- έγινε συνήθεια. Με την πανδημία δεν έχουμε οριστικά ξεμπερδέψει. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού επιμένουν. Ο συνδυασμός φθινοπώρου και ανοίγματος σχολείων μπορεί να φέρει νέο κύμα ανεξέλεγκτης έξαρσης. Επιμένω στις συστάσεις των ειδικών πολιτικά “αφιλτράριστες” και σε μια νέα καμπάνια ενημέρωσης από την πολιτεία. Το ίδιο με ανησυχεί και η εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κυβέρνηση μοιάζει εγκλωβισμένη στην εσφαλμένη αρχική της αντίληψη. Αυτό φάνηκε από την χρονοτριβή στην εφαρμογή ενός εξαρχής λάθος μέτρου, που πιθανότατα θα πυροδοτήσει νέες εξάρσεις βίας. Δεν τις χρειάζεται κανείς -ούτε η ίδια η κυβέρνηση- προεκλογικά. Το σίγουρο είναι ότι θα εντείνει τα υπάρχοντα και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσφατα ψηφισθέν μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ. Πάντως τη νέα σχολική χρονιά δεν θα πλήξουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.