Χαρά Κεφαλίδου: Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι μπρα ντε φερ
Άρθρο στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σ’ ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές, υπό διαμόρφωση μιας νέας άγνωστης κανονικότητας, που τρομάζει για το πόσο απροστάτευτες παραμένουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μπροστά στα σχέδια και τις επιδιώξεις ηγετών που χάνουν το μέτρο της λογικής, είναι δεδομένο πως διανύουμε μια ζοφερή περίοδο πατώντας σε αχαρτογράφητα νερά στο κατώφλι μιας νέας εποχής, που προβάλει απειλητική.

Στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, οι εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν, με δεδομένη την τρέχουσα τουριστική περίοδο, την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2023 και την τουριστική περίοδο του επομένου έτους, είτε το φθινόπωρο του 2022, είτε στο τέλος της τετραετίας, την Άνοιξη 2023. Ο χρόνος προκήρυξής τους είναι απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και επειδή ο πρωθυπουργός το έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και προσφάτως, ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, είναι ένα σημείο στο οποίο θα κριθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, το αν δηλαδή, ανεξάρτητα από το εάν το πολιτικό timing είναι καλύτερο για το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν τηρεί μια θέση αρχής.

Η παρατεταμένη εκλογολογία των τελευταίων μηνών όμως έχει κατεβάσει τα μολύβια των υπουργείων και τον διακόπτη της Δημόσιας Διοίκησης και η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Συνεπώς είναι πιο ευάλωτη σε αναταράξεις. Με δεδομένο το ασταθές διεθνές περιβάλλον, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί στους προεκλογικούς μας τόνους, διότι ο ακραίος πολιτικός λόγος και οι κοκορομαχίες είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες. Μπορούμε να διαφωνούμε κάθετα και ριζικά με επιχειρήματα, περιφρουρώντας τα όρια της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού. Αυτό θα είναι μια πραγματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ακολουθούν κοινές παραδοσιακές τακτικές στον πολιτικό τους λόγο, συντηρώντας τη συνήθεια του πολωτικού κλίματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το έχουν δηλώσει άλλωστε, η δημιουργία πόλωσης και η διχαστική τακτική είναι ο φυσικός τρόπος να πολιτεύεται. Αυτόν ξέρει, αυτόν εμπιστεύεται. Δυστυχώς όμως και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναδείξει μία σύγχρονη αντίληψη για την έννοια του κράτους, της εκτελεστικής εξουσίας, του τρόπου άσκησης πολιτικής, με την οποία μπορείς να διαφωνείς, να αντιπαρατίθεσαι και να μάχεσαι γι’ αυτά που πιστεύεις. Επιμένει στην παλαιά γνωστή συνταγή και κάπου εκεί συναντώνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η κοινωνία μας όμως προχωρά. Βρίσκεται ήδη στο επόμενο κεφάλαιο και εκεί πιστεύουμε ότι θα συναντηθούμε. Εξάλλου όλοι κρινόμαστε.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε παρόντες με πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που απευθύνεται, αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και φιλοδοξούμε να είμαστε χρήσιμοι σε έναν κόσμο απαιτητικό, που διαρκώς εξελίσσεται, με σκοπό να αγκαλιάσουμε, να ακούσουμε και να δώσουμε διέξοδο στις αγωνίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων. Οι ανησυχίες και η αγωνία των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, είναι και δικές μας αγωνίες, κι εκεί θα κριθούμε. Στις λύσεις, τις προτάσεις και τις διεξόδους που θα προτείνουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα που θα καταθέσουμε.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε πανέτοιμοι οποτεδήποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, και σε επίπεδο προγραμματικό αλλά και σε επίπεδο οργανωτικό, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ο στόχος ο εκλογικός είναι να μπορέσουμε εμείς να είμαστε οι ρυθμιστές της επόμενης μέρας. Και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο, την οποία την κερδίζουμε καθημερινά, γι’ αυτό και όλες οι περιοδείες που γίνονται τόσο από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και από το σύνολο των Στελεχών μας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνουν ότι ο κόσμος διψά για ενημέρωση, διψά για κουβέντα, να ακούσει προγράμματα και προτάσεις που δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτή εξάλλου είναι και η χρησιμότητα των κομμάτων, να αφουγκράζονται την κοινωνία. Τα κόμματα και τα στελέχη τους υπάρχουν για να υπηρετούν τη χώρα και την κοινωνία. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προτάξαμε το κομματικό μας συμφέρον και το έχουμε πληρώσει αυτό. Για εμάς ήταν πάντα πρώτα η χώρα, και αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος, γι’ αυτό αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες μας, συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις μας και ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις μας.

Εν όψει των εκλογών, το κόμμα μας χρειάζεται δουλειά, συνεργασία και συστράτευση όλων μας, με πρώτο μας μέλημα τη στενή παρακολούθηση του σφυγμού της κοινωνίας των πολιτών και τις ανάγκες των παραγωγικών φορέων. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα δεκανίκι ΚΑΝΕΝΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, με δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Η αυτόνομη πορεία μας είναι ο βασικός μας στόχος. Έχουμε τη δική μας σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πρόταση, την οποία συνδιαμορφώνουμε και εξειδικεύουμε κάθε μέρα μαζί με τους πολίτες όλης της χώρας. Όποιος μπορεί να συζητήσει πάνω σε αυτή, είμαστε εδώ να τον ακούσουμε.

Οι συνεργασίες για εμάς στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αλισβερίσι. Βασίζονται στον διάλογο και τις προγραμματικές συγκλίσεις αν, όταν και όσο αυτές είναι εφικτές. Η διακυβέρνηση της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την μεταβάλλουμε σε αγώνα μπρα ντε φερ. Είναι προσβολή στο εκλογικό σώμα και δείχνει άγνοια κινδύνου. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα αποτυπώσουν και θα υποδείξουν τη βούληση του ελληνικού λαού την οποία ουδείς δικαιούται να παραβλέψει. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη ευθύνης. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα και αναλάβαμε και ευθύνες, που δεν μας αναλογούσαν και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα.

Τα πολιτικά κόμματα τα γεννά η ανάγκη και τα μεγαλώνει η χρησιμότητά τους. Υπάρχουν και δυναμώνουν όσο έχουν να προσφέρουν στον τόπο. Προσφέρουν, όσο ο βηματισμός τους εναρμονίζεται με τα ζητούμενα της εποχής, όσο μπορούν να ανταποκρίνονται με προτάσεις στις προσδοκίες της σύγχρονης κοινωνίας. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και όλοι μας δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη μέριμνα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά, που καλείται να σηκώσει το βάρος των επιλογών των μεγαλύτερων.΄

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.