Χαρά Κεφαλίδου: «Η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο – Η αυτόνομη πορεία είναι ο στόχος μας»
Συνέντευξη στο Pontiki.gr

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, τα σενάρια των προώρων εκλογών, τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους πολιτικούς αντιπάλους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα μιλάει στο topontiki.gr η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σημειώνει: «Οι παρατηρήσεις και οι διαφωνίες μας αφορούν τον προβλεπόμενο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ».
Ερωτηθείσα για τις πρόωρες εκλογές η βουλευτής Δράμας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο». Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει: «η αυτόνομη πορεία μας είναι ο στόχος μας. Έχουμε τη δική μας σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πρόταση, την οποία συνδιαμορφώνουμε και εξειδικεύουμε κάθε μέρα μαζί με τους πολίτες».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επίσης υπογραμμίζει ότι το κόμμα της χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης, διαρκούς επικοινωνίας και αλληλεγγύης με την κοινωνία. «Έχοντας ολοκληρώσει την οργανωτική μας ανασυγκρότηση με την αλλαγή ηγεσίας και το Συνέδριό μας, είμαστε στο επόμενο βήμα της επανεκκίνησης για την παράταξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ζητάτε την απόσυρση του νομοσχεδίου Παιδείας; Πού διαφωνείτε; Γιατί λέτε ότι είναι ένα κακέκτυπο του «νόμου Διαμαντοπούλου»;

Ένα σχέδιο νόμου που κατατίθεται στην Βουλή, περνά από τη διαδικασία της διαβούλευσης προκειμένου να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, να ακουστούν αντιρρήσεις, να κατατεθούν αντιπροτάσεις, να εκφραστούν τυχόν επιφυλάξεις και μέσα από τη διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου να δοθεί η ευκαιρία τελικά στο αρμόδιο υπουργείο για αλλαγές, αποσαφηνίσεις, διορθώσεις, ώστε όταν εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία και ψήφιση, να έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Η επιμονή σε απόσυρση εξαρχής, δείχνει άρνηση της διαδικασίας διαλόγου και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είμαστε οι τελευταίοι που θα περιφρονούσαμε τον δημόσιο διάλογο. Οι παρατηρήσεις και οι διαφωνίες μας –και όχι μόνο δικές μας- στο σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν τον προβλεπόμενο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, που “τσαλαβουτά” μεταξύ νεωτερικότητας και παραδοσιακής διαπλοκής. Ο ν.4009/2011, πραγματική επανάσταση στην εποχή του, παρά τις επιμέρους δυσκολίες στην εφαρμογή του, κατάφερνε να σπάσει την παράδοση του νεποτισμού και των πάσης φύσεως εξαρτήσεων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το σχέδιο νόμου που φέρνει η κα Κεραμέως όχι μόνο τις συντηρεί αλλά τις επιτείνει.

Πότε θα γίνουν εκλογές; Κινδυνεύει η χώρα από την παρατεταμένη εκλογολογία;

Όταν η παρατεταμένη εκλογολογία κατεβάσει τα μολύβια των υπουργείων και τον διακόπτη της Δημόσιας Διοίκησης, η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Συνεπώς είναι πιο ευάλωτη σε αναταράξεις. Με δεδομένο το ασταθές διεθνές περιβάλλον, θα οφείλαμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί στους προεκλογικούς μας τόνους, ο ακραίος πολιτικός λόγος και οι κοκορομαχίες είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες, όσο κοντά ή πιο μακριά είναι οι προσεχείς εκλογές. Μπορούμε να διαφωνούμε κάθετα και ριζικά με επιχειρήματα περιφρουρώντας τα όρια της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού. Θα είναι μια πραγματική αλλαγή.

Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών – όπως λέτε;

Το ερώτημα θεωρητικό, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπερνάει την πρώτη Κυριακή των εκλογών και μιλάει για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Την απλή αναλογική εμείς δεν την ψηφίσαμε, πιστεύοντας ότι ναρκοθετεί την επόμενη εκλογική διαδικασία, χωρίς να δίνει χρόνο για προγραμματικές συγκλίσεις των κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για εμάς, είναι ζήτημα αρχών και προγραμμάτων. Η Αυτόνομη πορεία μας είναι ο στόχος μας. Έχουμε τη δική μας σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πρόταση, την οποία συνδιαμορφώνουμε και εξειδικεύουμε κάθε μέρα μαζί με τους πολίτες. Όποιος μπορεί να συζητήσει πάνω σε αυτή, είμαστε εδώ να τον ακούσουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη ευθύνης. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα. Δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα.

Μήπως λαϊκίζετε όταν λέτε ότι φέτος το καλοκαίρι «ο Έλληνας θα νιώσει ξένος στον τόπο του εξαιτίας της ακρίβειας»;

Μήπως ξεχνάμε τη δύσκολη καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας; Μήπως ξεχνάμε την ενεργειακή κρίση; Μήπως ξεχνάμε την οικονομική ψαλίδα μεταξύ μισθών από τη μία και αγαθών και προσφερόμενων υπηρεσιών από την άλλη; Είναι γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι απαγορευτικό για πάρα πολλούς Έλληνες ακόμα και για ολιγοήμερες διακοπές, αν δεν υπάρχει εξοχική κατοικία ή συγγενείς για να φιλοξενηθούν. Όσα σενάρια εθνικής επιτυχίας και αν προβάλλονται, αυτά δεν αγγίζουν, δε φτάνουν στον κόσμο και τελικά δεν τον αφορούν, γιατί δεν τον περιλαμβάνουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται και η μεν κυβέρνηση να την αρνείται, η δε αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίζει την επαναστατική της γυμναστική. Ο κόσμος χρειάζεται λύσεις και διεξόδους που δεν του προσφέρονται μέσα από λογικές προσωρινών επιδομάτων.

Ποια είναι η σχέση που θέλετε να χτίσετε με την κοινωνία;

Εμπιστοσύνης, διαρκούς επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Η κοινωνία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειάζεται να αισθάνεται ότι το κράτος, ασφαλώς, δεν είναι ο πατερούλης, οι υπηρεσίες του όμως οι δομές του και οι παρεμβάσεις του, όπου και όσο χρειάζεται, είναι παρούσες για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε ως σύγχρονη κοινωνία με εκούσιους ή ακούσιους αποκλεισμούς πολιτών. Ούτε με συντήρηση των ανισοτήτων. Η κρατική μηχανή, το επιτελικό κράτος που διαφημίζει η κυβέρνηση, οφείλει ασφαλώς να είναι έξυπνο και σύγχρονο, πιο πολύ όμως οφείλει να είναι δίκαιο και συμπεριληπτικό. Το κακό που έφερε ο συνειδητός διαχωρισμός των πολιτών επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δε διορθώνεται με νέους αποκλεισμούς που φέρνει η γενικευμένη ακρίβεια, που η κυβέρνηση ανέχεται και γονατίζει πρώτα τους πιο αδύναμους. Ναι στην ελεύθερη οικονομία, αλλά χωρίς καμιά ανοχή στην αισχροκέρδεια. Το επιτελικό κράτος δεν αρκεί να το επικαλείσαι και επίσης δεν λειτουργεί αλά καρτ.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν να βρίσκεστε – σε μικρή βέβαια – πτώση;

Τα πρόωρα συμπεράσματα συχνά δεν επιβεβαιώνονται. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ασφαλώς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και ο χρόνος τρέχει. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές, με τις εκτιμήσεις για κάλπες το φθινόπωρο, να έχουν κατεβάσει ήδη τους διακόπτες της κρατικής μηχανής. Έχοντας ολοκληρώσει την οργανωτική μας ανασυγκρότηση με την αλλαγή ηγεσίας και το Συνέδριό μας, είμαστε στο επόμενο βήμα της επανεκκίνησης για την παράταξη. Τα μηνύματα από την καθημερινή επικοινωνία και επαφή με την κοινωνία είναι αισιόδοξα, κι αυτή την αισιοδοξία των προοδευτικών πολιτών καλούμαστε να την τιμήσουμε. Κι αυτό θα κάνουμε. Σε εμάς το κυβερνητικό παιχνίδι της σκιάς του εκλογικού αιφνιδιασμού δεν λειτουργεί. Θα είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν προκηρυχθούν. Ήδη οργώνουμε την Ελλάδα συζητώντας όλες τις αγωνίες των πολιτών και σχεδιάζοντας προτάσεις και λύσεις που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο μιζέριας της χώρας και αποκλεισμού πολιτών. Για εμάς και αυτό το καλοκαίρι είναι χρόνος δουλειάς και επαφής με την κοινωνία.

Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι το ίδιο;

Ξεκάθαρα όχι. Ακολουθούν όμως συχνά κοινές παραδοσιακές τακτικές στον πολιτικό τους λόγο, συντηρώντας τη συνήθεια του πολωτικού κλίματος, που τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία ξορκίζει. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το έχουν δηλώσει άλλωστε, η δημιουργία πόλωσης και η διχαστική τακτική είναι ο φυσικός τρόπος να πολιτεύεται. Αυτόν ξέρει, αυτόν εμπιστεύεται. Δυστυχώς όμως και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναδείξει μία σύγχρονη αντίληψη για την έννοια του κράτους, της εκτελεστικής εξουσίας, του τρόπου άσκησης πολιτικής, με την οποία μπορείς να διαφωνείς, να αντιπαρατίθεσαι και να μάχεσαι γι’ αυτά που πιστεύεις. Επιμένει στην παλαιά γνωστή συνταγή και κάπου εκεί συναντώνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η κοινωνία μας όμως προχωρά. Βρίσκεται ήδη στο επόμενο κεφάλαιο και εκεί πιστεύουμε ότι θα συναντηθούμε. Εξάλλου όλοι κρινόμαστε.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και στο www.pontiki.gr.