Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη διόγκωση των προβλημάτων στην Υγεία
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Απόστολο Ξανθό (με αρ. 6065) κατέθεσε την Πέμπτη 9 Ιουνίου η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, μαζί άλλους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τη διόγκωση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Στην Ερώτηση, η Βουλευτής επισημαίνει  ότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και καθιστούν ανυπόφορες τις εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τονίζει ότι η Yγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες, γι’ αυτό και το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό αυτό ισότιμα, αποτελεσματικά και ποιοτικά, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μόνο αστοχίες, παραλείψεις και ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχουν επιδείξει.

Τέλος, η Βουλευτής επικρίνει τον Υπουργό για την άρνησή του να προσέλθει στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που έχει κατατεθεί από 10/3/2016, για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας Μεταξύ άλλων, ρωτά τον Υπουργό για την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη διόγκωση των προβλημάτων στην Υγεία»

Τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα στο χώρο της υγείας διογκώνονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απευθύνονται σε ένα αποδιαρθρωμένο και εξουθενωμένο σύστημα υγείας, και να βιώνουν την κατάρρευση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ενώ δεν λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες τη στιγμή που τις έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά τα προβλήματα αλλά κωφεύει και στις εκκλήσεις των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιδρούν και διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο καιρό για λύση των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει.

Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες, γι’ αυτό το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει το αγαθό αυτό ισότιμα, αποτελεσματικά και ποιοτικά. Η σημερινή συγκυβέρνηση όμως, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που την απαρτίζουν, μόνο αστοχίες, παραλείψεις και ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχει να επιδείξει.

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται δραματικά κάθε μέρα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και καθιστούν ανυπόφορες τις εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές.

Έχει καταρρεύσει το σύστημα Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταφεύγει στη δικαιοσύνη επικαλούμενος ότι το Υπουργείο Υγείας δεν πράττει τα δέοντα ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο η επιδημία αλλά ακόμα και η εποχική γρίπη, με αποτέλεσμα φέτος να αναφέρεται ρεκόρ θανάτων, 197 άτομα, αριθμός που δεν σημειώθηκε ούτε στην περίοδο της πανδημίας της γρίπης που είχε πλήξει όλο τον πλανήτη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναζητά υπευθύνους μέσα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους προμηθευτές υγείας αυξάνονται τους τελευταίους μήνες με ιλιγγιώδη ρυθμό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εκτροχιαστεί. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπόσχεται παροχές χωρίς να εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή για το τι πραγματικά συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει και οδηγήθηκε σε πλήρη διάλυση ο τομέας υγείας.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί αρνείστε να προσέλθετε στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που έχει κατατεθεί από 10/3/2016 για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας;
  2. Γιατί δεν πράττετε απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας;
  3. Πόσοι επιπλέον θάνατοι προκλήθηκαν από την αδράνειά σας αλλά και τις σκοπιμότητες με τις προσλήψεις που τελμάτωσαν την λειτουργία των Μ.Ε.Θ.;
  4. Γιατί προχωρήσατε με τόσο αργό ρυθμό στις διαδικασίες πρόσληψης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση;
  5. Πως διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, άδειες κύησης κλπ) όσων σύναψαν συμβάσεις έργου με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Οργανισμούς, για καθαριότητα, σίτιση κλπ, αφού θεωρούνται πλέον εργολάβοι;
  6. Αληθεύουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. για κομματικές μετακινήσεις;
  7. Ποια είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σήμερα; Πόσο είναι το ποσό των εισφορών υγείας που κατευθύνεται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα και ποιες είναι οι αντίστοιχες υποχρεώσεις;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αρβανιτίδης Γεώργιος

Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος

Κεγκέρογλου Βασίλειος

Κεφαλίδου Χαρά

Κουτσούκος Γιάννης

Κρεμαστινός Δημήτριος

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτριος

Λοβέρδος Ανδρέας

Μανιάτης Ιωάννης

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος

Τζελέπης Μιχαήλ

Χριστοφιλοπούλου Εύη