Χαρά Κεφαλίδου: Επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.
Κατάθεση Ερώτησης προς τους κ.κ. Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας, Αρ. Πρωτ.: 5518/31-05-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, μαζί με τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς  Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με την πυροπροστασία της χώρας μας και την επιβεβλημένη ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς         

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Θέμα:  «Εναέρια μέσα πυρόσβεσης»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα. Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Πραγματικά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εναέριων πτητικών μέσων, όπως το Ρωσικό Beriev Be-200, τα 6 μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor (4 με πλωτήρες και 2 με τροχούς), ελικόπτερα Kamov, κλπ. Το δε καλοκαίρι με τις μεγάλες φωτιές ήρθε για κάποιο χρονικό διάστημα και το Ilyushin IL-46.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, από τις 15.6.21 έως τις 9.12.21, κάνουν μνεία σε ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αναφορικά με την προμήθεια οκτώ (8) Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) Α/Φ Air Tractor, ενώ άλλα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών μέσων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης, για αγορά τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α.      Ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και

β.      Αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Δεδομένου ότι, ήδη έχει παρέλθει το 1ο τετράμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε την αρχή της πυροσβεστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPA ολοκληρώθηκε; Πόσα πτητικά μέσα αναμένονται και πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας; Σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν;
  2. Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ:
  3. Θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

 

Μιχάλης Κατρίνης

 

Ευαγγελία Λιακούλη

 

Γεώργιος Αρβανιτίδης

 

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

  

Νάντια Γιαννακοπούλου

 

Ιλχάν Αχμέτ

 

Χρήστος Γκόκας

 

Γεώργιος Καμίνης

 

Χαράλαμπος Καστανίδης

 

 Χαρά Κεφαλίδου

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

 

Γεώργιος Μουλκιώτης

 

Μπουρχάν Μπαράν

 

Δημήτριος Μπιάγκης

 

Απόστολος Πάνας

 

Γεώργιος Παπανδρέου

 

Ανδρέας Πουλάς

 

Γεώργιος Φραγγίδης