Χαρά Κεφαλίδου: Διαμαρτυρία τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής για αποκλεισμό τους από προκήρυξη του ΑΣΕΠ λόγω μη έγκαιρης λήψης της «Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Σπουδών με ημερομηνία κτήσης πτυχίου», για γραφειοκρατικούς λόγους
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ. Πρωτ: 5077 06.05.2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον αποκλεισμό των τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής από προκήρυξη του ΑΣΕΠ, λόγω μη έγκαιρης λήψης της «Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Σπουδών με ημερομηνία κτήσης πτυχίου», για γραφειοκρατικούς λόγους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Διαμαρτυρία τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής για αποκλεισμό τους από προκήρυξη του ΑΣΕΠ λόγω μη έγκαιρης λήψης της «Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Σπουδών με ημερομηνία κτήσης πτυχίου», για γραφειοκρατικούς λόγους.

Με επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι Τελειόφοιτοι Ειδικής Αγωγής ζητούν λύση για την κατάθεση δικαιολογητικών στη Πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η αναβολή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατά μια εβδομάδα λόγω κορωνοϊού, συνετέλεσε στη μετάθεση όλων των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Το γεγονός αυτό πλέον έχει σταθεί εμπόδιο στην έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων ολοκλήρωσης σπουδών των τελειόφοιτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς, είτε θα ολοκληρώσουν εντός Μαΐου τις υποχρεώσεις τους προς τα πανεπιστήμια.

Όμως για γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορούν να λάβουν εγκαίρως τη “Βεβαίωση Ολοκλήρωσης Σπουδών με ημερομηνία κτήσης πτυχίου”, ήτοι το βασικό προσόν του ακαδημαϊκού τους τίτλου. Συνεπώς, αν η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήξει τέλη Μαΐου, θα βρεθούν εκτός των πινάκων, για κυριολεκτικά, μερικές μέρες διαφορά.

Εν κατακλείδι, για τα επόμενα τρία (3) χρόνια οι πίνακες θα κλειδώσουν και πάλι, γεγονός που σημαίνει ότι, αν δεν καταθέσουν τα πτυχία τους, θα παραμείνουν αποκλεισμένοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη Δημόσια Εκπαίδευση και ενδεχομένως άνεργοι.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα πτυχία τους και να μη μείνει κανένας/καμιά φοιτητής/τρια εκτός πινάκων, για μερικές μέρες;
2. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την επίλυση του ζητήματος, εφόσον στην αντίθετη περίπτωση οι πίνακες θα κλειδώσουν για τα επόμενα τρία (3) χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προλάβουν για λίγες ημέρες να καταθέσουν τα πτυχία τους, θα παραμείνουν αποκλεισμένοι για τρία χρόνια από τη Δημόσια Εκπαίδευση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

Μπορείτε να δείτε και την Επιστολή των τελειόφοιτων ΕΑΕ εδώ.