Χαρά Κεφαλίδου: Η Ε.Ε. πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ της Καβάλας

Μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για όλο το 2022, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δημιουργία νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη, είναι μερικές από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής στον «Ενήμερο» Καβάλας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης της στον «Ε», εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η ακρίβεια, η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, στα ελληνοτουρκικά και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στο πόσο πιθανό είναι ένα σενάριο πρόωρων εκλογών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έδειξε αντανακλαστικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να φτιάξει Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενέργειας. Καμιά χώρα δεν μπορεί από μόνη της…»

«Οι προτάσεις που καταθέτουμε ως κόμμα έχουν μια διπλή στόχευση. Η μια είναι να παραμείνει όρθιος ο ευάλωτος πολίτης και η δεύτερη να μην έχουμε πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Υπάρχει μια ενεργειακή βόμβα στην οικονομία, τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι το επιπλέον κόστος που μπορεί να πληρώσει η ελληνική οικονομία από αυτό το ενεργειακό κραχ στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της σύρραξης που υπάρχει στην Ουκρανία. Από την άλλη απειλείται η λειτουργία μεγάλων και ενεργοβόρων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της χώρας που έχουν πλήρη αδυναμία στο να λειτουργήσουν. Κάποια στιγμή μπορεί ο προϋπολογισμός να μη μπορεί να σηκώσει αυτό το τεράστιο κόστος της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ακόμη κι αν έχουμε θετική έκβαση στις συζητήσεις Ουκρανίας – Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έδειξε αντανακλαστικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να φτιάξει Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενέργειας. Καμιά χώρα δεν μπορεί από μόνη της. Εμείς, ως κόμμα, κάνουμε περιοδείες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, για να επικοινωνήσουμε την πρόταση των πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η Χαρά Κεφαλίδου.

«Με τις προτάσεις αυτές του κόμματός μας, μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα οι πολίτες που μαστίζονται από την ακρίβεια…»

«Ζητάμε τη μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επίσης λέμε ότι ο Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022 πρέπει να μειωθεί. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Άρα είναι θέμα του τι επιλογές κάνει η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο και που στοχεύει. Στο να δώσει φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή το μείγμα θα είναι τέτοιο που θα περιλαμβάνει μικρούς και μεσαίους; Εμείς μιλάμε επίσης για μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Μη μας λένε λοιπόν λαϊκιστές γιατί η εξίσωση βγαίνει αρκεί να ξέρεις που στοχεύεις. Για παράδειγμα οι 36 και 72 δόσεις για τα χρέη στον ΕΦΚΑ, είδαμε ότι απέτυχαν γιατί κανένας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Γιατί να μη γίνει μια ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη συνολικά; Γιατί να μην υπάρχει κι ένα «κούρεμα» όταν ο άλλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί; Χρειάζονται δε εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την κερδοσκοπία που ανθεί στην αγορά και στην ενέργεια. Με τις προτάσεις αυτές του κόμματός μας, μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα οι πολίτες που μαστίζονται από την ακρίβεια», σημείωσε στη συνέχεια για το θέμα της ακρίβειας η βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο κ. Πούτιν έχει ήδη τρεις ήττες. Πρώτον ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, δεύτερον ενοποίησε την Ευρώπη και τρίτον σφυρηλάτησε εθνική συνείδηση στην Ουκρανία…»

Μιλώντας ακολούθως για τις δραματικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Χαρά Κεφαλίδου υπογράμμισε: «Αρχικά να πω ότι υπάρχει τεράστια συναισθηματική φόρτιση σε όλους μας για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τροφοδοσίας σε νερό και τρόφιμα. Υπάρχει κραυγή αγωνίας από την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον πρόξενο μας που προς τιμήν του παραμένει εκεί, δίνοντας αγώνα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους. Η προσπάθεια της Ρωσίας είναι να αποκόψει την Ουκρανία από τη θάλασσα κι αυτό το έχει πετύχει. Ο κ. Πούτιν όμως έχει ήδη τρεις ήττες. Πρώτον ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, δεύτερον ενοποίησε την Ευρώπη και τρίτον σφυρηλάτησε εθνική συνείδηση στην Ουκρανία. Κανένας δεν περίμενε ότι ο λαός της Ουκρανίας θα αντιστεκόταν. Αυτό το γεγονός αφύπνισε τη Δύση και βλέπουμε πράγματα που δε μπορούσαμε να διανοηθούμε. Αλλάζει η στρατηγική της Ευρώπης, για παράδειγμα τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ της Γερμανίας για την άμυνα της. Επειδή έχουμε έναν διπολικό κόσμο, Η.Π.Α. με σύμμαχο την Ε.Ε. και Ρωσία με σύμμαχο την Κίνα, βλέπουμε ότι η τελευταία αρχίζει να καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η αναταραχή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της. Τα μέτρα που έχει πάρει η Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση, έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την Ρωσία σε τέτοιο βαθμό που υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, υπάρχει κόσμος στη Ρωσία που ανησυχεί πραγματικά γι’ αυτά που γίνονται στην Ουκρανία».

«Δεν πρέπει με τίποτα να εγκαταλείψουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας. Πάντα ψηφίζουμε θετικά για την αμυντική ενίσχυση της χώρας. Η ενοποιητική διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη με κοινές πολιτικές σε άμυνα και εξωτερική πολιτική μπορούν να μας ωφελήσουν πολύ…»

«Ευχής έργο θα ήταν να τελειώσει όλο αυτό σύντομα. Όμως το θέμα είναι πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο κ. Πούτιν τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του πολέμου και τις δυνατότητες που έχει. Αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «ύβρις» φαίνεται ότι είναι κάτι που κυριαρχεί στη συμπεριφορά του κ. Πούτιν αυτήν την περίοδο. Σίγουρα είμαστε ανήσυχοι. Εμείς έχουμε ζήσει μια Τουρκία που οι ορέξεις της μας προβληματίζουν κι έχοντας ο κ. Πούτιν μια αναθεωρητική πολιτική, δεν γίνεται να μη σκεφτεί κανείς ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει σταθερότητα, να σταματήσει η Τουρκία να επιτίθεται στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι αυτές που θα τερματίσουν την οποιαδήποτε αναθεωρητική πρόθεση έχει ο κ. Πούτιν ή αντίστοιχα ο Ερντογάν. Δεν πρέπει με τίποτα να εγκαταλείψουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας που ξεκίνησε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνεχίζεται με τη Νέα Δημοκρατία. Πάντα ψηφίζουμε θετικά για την αμυντική ενίσχυση της χώρας. Η ενοποιητική διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη με κοινές πολιτικές σε άμυνα και εξωτερική πολιτική μπορούν να μας ωφελήσουν πολύ. Γι’ αυτό το μήνυμα από εμάς είναι πεντακάθαρο. Ανήκουμε στην Ευρώπη, είμαστε μέλος αυτής της οικογένειας και γι’ αυτό ψηφίσαμε να δοθεί η αμυντική, πέρα από την ανθρωπιστική, βοήθεια στην Ουκρανία. Όσον αφορά το θέμα των πυρηνικών υπάρχει ο φόβος μιας τέτοιας σύρραξης. Είναι το τελευταίο χαρτί που κουνάει ο κ. Πούτιν κι αυτό δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί. Γι’ αυτό Ευρώπη και Αμερική κάνουν μικρά βήματα, όταν έχεις απέναντι σου μια πυρηνική δύναμη. Χρειάζεται σοβαρότητα που αφορά το πως θα λειτουργήσει η ανθρωπότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία η Χαρά Κεφαλίδου.

«Ως κόμμα θεωρούμε ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Να μη σταματήσει ποτέ ο διάλογος με την Τουρκία»

Σε σχέση με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Ως κόμμα θεωρούμε ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Να μη σταματήσει ποτέ ο διάλογος με την Τουρκία. Βέβαια πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, που είναι μονόδρομος για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας. Επομένως αυτό που είδαμε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ήταν μια συζήτηση που χαλάρωσε λίγο τον ακραίο και προκλητικό τρόπο, με τον οποίο η Τουρκία το τελευταίο διάστημα μιλά περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Έπεσαν οι τόνοι κι αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό δείγμα. Πρέπει με κάθε τρόπο η χώρα μας να σταθεί με λογική και σωφροσύνη στην εθνική γραμμή που έχει χαραχθεί, την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την υπηρετεί χρόνια τώρα απαρέγκλιτα. Είναι το πατριωτικό κομμάτι του χώρου μας, που μας ξεχωρίζει από όλους όσους προσπαθούν να μας τσουβαλιάσουν με έναν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ούτε μπροστά στα εθνικά θέματα σταματά να έχει ως προτεραιότητα τον λαϊκισμό και τη δημιουργία εντυπώσεων, προκειμένου να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα εκλογικό. Επομένως σταθερότητα και ευημερία, διάλογος εξαντλητικός και φυσικά αυτό θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να περάσουμε στο επόμενο βήμα, σε διερευνητικές συζητήσεις για να λύσουμε τα θέματα που η Ελλάδα συζητά με τη γείτονα».

«Εν μέσω πολέμου και πανδημίας, που είναι ακόμη εδώ, ενώ μέσω ακρίβειας τρομερής, σ’ ένα σύνθετο περιβάλλον, ο πολίτης περιμένει λύσεις και όχι τον εύκολο τρόπο του… στρίβειν δια των εκλογών…»

Αναφορικά τέλος με τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε: «Υπάρχουν έντονες φημολογίες τελευταία και για αλλαγή του εκλογικού νόμου και για πρόωρες εκλογές. Και τα δυο σενάρια θα πλήξουν το θεσμικό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος με κάθε τρόπο έχει αρνηθεί ότι υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών. Από την άλλη, ειδικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., βρίσκεται σε μια περιδίνηση λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών που έχει ξεκινήσει για την εκλογή του προέδρου κλπ. Μια λύση πρόωρων εκλογών θα έδινε διέξοδο στην πολύ μεγάλη εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν μέσω πολέμου και πανδημίας, που είναι ακόμη εδώ, ενώ μέσω ακρίβειας τρομερής, σ’ ένα σύνθετο περιβάλλον, ο πολίτης περιμένει λύσεις και όχι τον εύκολο τρόπο του… στρίβειν δια των εκλογών. Αυτό θα το πληρώσει όποιος διανοηθεί αντί να σηκώσει μανίκια για λύσεις να μπει στην εύκολη λογική των εκλογών για αλλαγή της ατζέντας. Μη ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι η κρίσιμη περίοδος για την οικονομία μας, όπου περιμένουμε έσοδα. Αν το χάσουμε το καλοκαίρι με τέτοια σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, τότε νομίζω ότι το πλήγμα στην οικονομία μας θα είναι ακόμη πιο έντονο και τα έσοδα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο».

«Όποτε κι αν γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι – Για να μπορέσουμε να μείνουμε όμως σε αυτά τα υψηλά ποσοστά, χρειάζεται συνέπεια, σοβαρή δουλειά, να λέμε λίγα και να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερα με προτάσεις…»

«Εμείς ως κόμμα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ένα συνέδριο μπροστά μας που είναι σημαντικό να γίνει, άλλα αν μας προλάβουν οι εξελίξεις εκλογών θα το αναβάλουμε. Τα σενάρια αυτά δεν έχουν αίσθηση ρεαλισμού και λογική για λύσεις. Δημοσκοπικά υπάρχει μια σταθερή άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. κι αυτό ουσιαστικά διαψεύδει όλες αυτές τις φημολογίες ότι είναι μια «φούσκα», κάτι πρόσκαιρο. Για να μπορέσουμε να μείνουμε όμως σε αυτά τα υψηλά ποσοστά και να λέμε ότι ο χώρος μας μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χρειάζεται συνέπεια, σοβαρή δουλειά, να λέμε λίγα και να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερα με προτάσεις κι όχι μόνο κριτική. Προτάσεις που θα είναι και ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» η Χαρά Κεφαλίδου.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.