Χαρά Κεφαλίδου: Οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση τους εργαστηριακούς ιατρούς Νομού Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Αρ. Πρωτ. 1883/23-03-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη, με αφορμή την επιστολή του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών του Νομού Δράμας, με την οποία διαμαρτύρονται για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας απέναντι στον κλάδο τους, η οποία τους οδηγεί σε οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: «Οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση τους εργαστηριακούς ιατρούς Νομού Δράμας»

Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Νομού Δράμας, διαμαρτύρεται για την αδιέξοδη πολιτική του Υπουργείου Υγείας απέναντι στον κλάδο και επισημαίνει ότι με την φημολογούμενη περαιτέρω μείωση της αποζημίωσής τους, για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με βάση την παλαιότητα του εξοπλισμού, οδηγούνται σε εξαθλίωση οικονομική και επιστημονική.

Τονίζουν ότι η τιμή ΦΕΚ της μαγνητικής τομογραφίας το 1991, 31 χρόνια πριν, ήταν 241 ευρώ. Οι συνεχείς μειώσεις οδήγησαν στη σημερινή μέση ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι 165-180 ευρώ ανά εξέταση. Εάν συνυπολογιστεί ότι το Υπουργείο θέλει, επί της ασφαλιστικής τιμής, να επιβάλλει μείωση ανάλογα με την παλαιότητα 10-40%, με μία μείωση π.χ. κατά 20%, τότε αυτομάτως η τιμή πέφτει, μεσοσταθμικά, στα 132-144 ευρώ.

Με την εφαρμογή του rebate, τουλάχιστον 20% και clawback 35-40%, φτάνει η τιμή στα 63-69 ευρώ ανά μαγνητική. Αντιστοίχως, για την αξονική τομογραφία 19-24 ευρώ. Αυτά μάλιστα ισχύουν για μαγνητικούς τομογράφους >1Tesla και αξονικούς τομογράφους >16 τομών.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη σωρεία εξόδων που πρέπει να καλύπτουν με τις ανωτέρω μειωμένες τιμές, όπως η προκαταβολή cb που τους ζητείται, η εφορία, το προσωπικό (4 ατόμων με μέσο κόστος συνολικά περίπου 1000-1200 ευρώ/άτομο), τα δάνεια/Leasing αποπληρωμής του εξοπλισμού, (ένας ανακατασκευασμἐνος μαγνητικός τομογράφος κοστίζει περίπου 600.000 + ΦΠΑ), τα πανάκριβα συμβόλαια συντήρησής του και το κόστος αποκατάστασης των βλαβών (με το συμβόλαιο συντήρησης μαγνητικού τομογράφου να κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο), τα πάγια έξοδα (ενοίκια, νερό, κλπ.), μεταξύ των οποίων το ρεύμα και το Ήλιο, τα οποία είναι πλέον δύσκολα διαχειρίσιμα ποσά (ένας μέσος λογαριασμός ρεύματος σε εργαστήριο μόνο με μαγνητικό τομογράφο είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ) και τέλος, τα έξοδα του ειδικού ακτινοδιαγνώστη ιατρού.

Με τα ανωτέρω θεωρούν ότι πρόκειται για σχέδιο εξόντωσης των εργαστηριακών ιατρών, που εξαθλιώνονται οικονομικά και επιστημονικά, που δεν δύνανται αλλά και δεν θέλουν να συμμετέχουν άλλο σε αυτή την αδικία και δεν θα στηρίξουν πλέον τέτοιου είδους πολιτικές.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών του Νομού Δράμας, σας ζητώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου τους που αναφέρουν και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση οι εργαστηριακοί ιατροί.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε εδώ την επιστολή του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών του Νομού Δράμας.

Μπορείτε να δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

Μπορείτε να δείτε εδώ την επιστολή – παρέμβαση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Π.Φ.Υ. στην απάντηση του κ. Πλεύρη.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας εδώ.