Χαρά Κεφαλίδου: Αιφνιδιαστικά οι εξετάσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά, δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, Αρ. Πρωτ. 3916/15-03-2022

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου για την διεξαγωγή των εξετάσεων εισαγωγής των μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν, σχεδόν, δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διδασκαλία και χωρίς οι μαθητές να έχουν πάρει το απολυτήριό τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

 Θέμα: Αιφνιδιαστικά οι εξετάσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά, δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους

Με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ ορίζεται ότι η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες, για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, θα παραμείνει ανοιχτή από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και στις 7 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Η εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη των Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, για το σχολικό έτος 2022-2023, πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων ΠΕΙ.Σ., οι απόφοιτοι του Πειραματικού Σχολείου, της ίδιας ή προηγούμενης βαθμίδας, εγγράφονται στο συνδεδεμένο Πειραματικό Σχολείο, της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς κλήρωση.

Η εισαγωγή των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, για το σχολικό έτος 2022-2023, πραγματοποιείται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, με ερωτήσεις κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής, σχετικών με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών εννοιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

 Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων Προτύπων Σχολείων, οι απόφοιτοι του Προτύπου Γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης βαθμίδας. Στην περίπτωση που στην Α΄ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύψουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

Γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικό Σχολείο ή σε δοκιμασία δεξιοτήτων για εισαγωγή σε Πρότυπο Σχολείο, οφείλουν να εγγράψουν τους μαθητές στο σχολείο στο οποίο υπάγονται χωροταξικά, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση του/της μαθητή/τριας σε δημόσιο σχολείο, για την περίπτωση που δεν εισαχθεί στο Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο που επιθυμούν.

Επειδή είναι γνωστό ότι οι εξετάσεις (πανελλαδικές, απολυτηρίου κ.λπ.) διεξάγονται μετά τη λήξη του σχολικού έτους, και είναι θεσμικό ατόπημα πριν την λήξη του και την ολοκλήρωση της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης να διεξάγονται εξετάσεις για την επόμενη βαθμίδα.

Επειδή η απόφαση αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή από το Υπουργείο για την φροντιστηριακή βοήθεια που πρέπει να έχουν οι μαθητές, οι οποίοι  επιδιώκουν να εισαχθούν σε ένα Πρότυπο Σχολείο.

Ερωτάται μετά τα ανωτέρω η κα Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο εφέτος οι εξετάσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία γίνονται αιφνιδιαστικά νωρίτερα, και μάλιστα περίπου δύο μήνες σχεδόν, πριν τη λήξη του σχολικού έτους;
  2. Πώς προτίθεστε να διορθώσετε το θεσμικό αυτό ατόπημα, πριν την λήξη του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης να διεξάγονται εξετάσεις για την επόμενη βαθμίδα Εκπαίδευσης;

Η ερωτώσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου