Η Χαρά Κεφαλίδου για την καταβολή οφειλομένων της περιόδου 2010-15 από την επιδότησης του 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ
Ερώτηση προς τους κ.κ. κ.κ.Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ. 3800/10-03-2021

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τους κ. Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή Ροδόπης και κ. Μπουρχάν Μπαράν, βουλευτή Ξάνθης του Κινήματος Αλλαγής, προς τους κ.κ.Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με την καταβολή οφειλομένων της περιόδου 2010-15 από την επιδότησης του 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 10-3-2022

Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
2) Τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη
3) Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: Καταβολή οφειλομένων της περιόδου 2010-15 από την επιδότησης του 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ

Η Κυβέρνηση με τον Νόμο 4706/2020 προχώρησε στην νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των οφειλόμενων για την περίοδο 2010-2015 του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων με αντίστοιχη υποχρέωση των επιχειρήσεων να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα που είχαν ασκήσει.

Σήμερα, είκοσι μήνες μετά και ενώ ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει το θέμα των ελέγχων και έχει ανακοινώσει στο Υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά προς τις επιχειρήσεις, εντούτοις έχει ολοκληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμψηφισμών.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή ζητούν την άμεση και συντονισμένη επίλυση των τυχόν διαδικαστικών θεμάτων που τυχόν υπάρχουν και συνοπτικές διαδικασίες συμψηφισμών για όλες τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η άμεση καταβολή των οφειλόμενων στην κρίσιμη αυτή χρονικά περίοδο είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ για την επιβίωση επιχειρήσεων που αποτελούν θεματοφύλακες στήριξης της απασχόλησης και της εθνικής οικονομίας σε ακριτικές περιοχές με επιβαρυμένους αναπτυξιακούς δείκτες, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Επειδή, οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν εκδίδουν ασφαλιστικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών.
Επειδή, οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στην διαδικασία αυτεπάγγελτης δίωξης για υπεξαίρεση χρημάτων από το Δημόσιο προς τις Επιχειρήσεις που η μηναία καταβολή ξεπερνά τις 30.000 ευρώ ακόμη και όταν αυτές προχωρούν σε άμεση ρύθμιση αυτών.
Επειδή, οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών.
Επειδή, οι Υπηρεσίες προβαίνουν στην αποστολή Ενημερωτικών ως προς την κατάσχεση λογαριασμών των επιχειρήσεων για τις δικές τους οφειλές.
Επειδή, οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται σε πολλές επιχειρήσεις την άρση ενεχυριάσεων ζητώντας την προκαταβολή των ανωτέρω ποσών, άρα και αδυναμία παραίτησης των επιχειρήσεων αυτών από ένδικα μέσα.
Επειδή, οι Επιχειρήσεις που πίστεψαν ότι ο Νόμος θα εφαρμοσθεί και προχώρησαν στην δημιουργία οφειλών, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στην συνεργασία τους με τις προμήθειες του Δημοσίου και τις συναλλαγές τους με το τραπεζικό σύστημα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να δώσετε ρητή εντολή στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου να παρέχονται ασφαλιστικές ενημερότητες σε επιχειρήσεις που έχουν να λαμβάνουν αποδεδειγμένα σημαντικά ποσά από το δημόσιο με τη μορφή οφειλομένων από το εργοδοτικό κόστος εργασίας της περιόδου 2010-2015 και οφείλουν μόλις ένα μικρό μέρος αυτών;
2. Γιατί συνεχίζεται το άγος των διώξεων σε βάρος επιχειρήσεων με οφειλές προς το ΕΦΚΑ όταν ξεπερνούν το ποσό των 30.000 ευρώ, ακόμα και όταν εκείνες προβαίνουν στην ρύθμισή τους; Πότε και με ποιον τρόπο θα σταματήσει αυτός ο διασυρμός των ανθρώπων του επιχειρείν στην χώρα μας που επιδιώκουν σε περίοδο έντονης κρίσης να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις τους και οι θέσεις εργασίες που διασφαλίζονται από την συνέχιση της λειτουργία τους;
3. Γιατί διαιωνίζεται η ομηρία των επιχειρήσεων με την άρνηση από την ΑΑΔΕ παροχής φορολογικής ενημερότητας όταν αυτές δια νόμου έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά από το ελληνικό δημόσιο;
4. Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε στο πρόβλημα πολλών επιχειρήσεων που αδυνατούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα, από την στιγμή που οι τράπεζες αρνούνται την άρση των ενεχυριάσεων ζητώντας την προκαταβολή των ανωτέρω ποσών;
5. Κατά ποίον τρόπο εντέλει, το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην χώρα μας, όταν αποδεικνύεται αφερέγγυο το ίδιο ακόμα και στην υλοποίηση δικών του αποφάσεων για να τις κρατήσει ζωντανές και μάλιστα σε ευαίσθητες ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Χαρά Κεφαλίδου

Μπουρχάν Μπαράν

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδώ και του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ.