Χαρά Κεφαλίδου: Διαμαρτυρία αγροτών Δράμας και Καβάλας και κτηνοτρόφων ΑΜΘ στον ΕΛΓΑ Καβάλας
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, Αρ. Πρωτ. 1630/25-02-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με αφορμή  το ψήφισμα διαμαρτυρίας των αγροτών Δράμας και Καβάλας και κτηνοτρόφων ΑΜΘ προς τον ΕΛΓΑ Καβάλας, γιατί θεωρούν άδικες τις εκτιμήσεις για τις πληγείσες καλλιέργειες και τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου και ζητούν αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά
Θέμα: Διαμαρτυρία αγροτών Δράμας και Καβάλας και κτηνοτρόφων ΑΜΘ στον ΕΛΓΑ Καβάλας

Οι αγρότες της Δράμας και της Καβάλας και οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 22 Φεβρουαρίου, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ Καβάλας, κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, γιατί θεωρούν άδικες τις εκτιμήσεις για τις πληγείσες καλλιέργειες και τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου και ζητούν αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Επειδή ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας όπου ασφαλίζουν υποχρεωτικά τις καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και θέλουν τον ΕΛΓΑ δυνατό και σύγχρονο, ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να τους αποζημιώνει, όποτε πλήττονται οι καλλιέργειες και τα ζώα τους αντικειμενικά και άμεσα. Διαμαρτύρονται για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις για τις πληττόμενες, από καιρικά φαινόμενα, καλλιέργειες καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.

Ζητούν μεταξύ άλλων την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής. Επίσης, ζητούν την στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις καθώς και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων.

Σας επισυνάπτω το ψήφισμα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.
Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε το ψήφισμα διαμαρτυρίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής εδώ.

Δείτε σχετική δήλωση της βουλευτού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ εδώ.

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ.